Creators Roundtable Foto: Francisca Aas

Nytt nettverk for åpenhet i strømmetjenestene

SKAP samlet musikkskapere, Spotify og lovgivere til rundebords-samtale i USA. Resultatet ble Creators Network.

Kalender

OPUS13: Debutkonsert

25/01/2022 Kl. 19.00

Oslo

Operapub på Røverstaden

26/01/2022 Kl. 19:00

Oslo

Glogerfestspillene: åpningskonsert

26/01/2022 Kl. 19:30

Viken

SKAP; Sveriges komponister og tekstforfattere og European Composer & Songwriter Alliance (ECSA) var i november vertskap for den transatlantiske rundebords-samtalen Creators’ Roundtable i New York og Washington DC.
Samtalen samlet blant annet Spotify og Pandoras ansvarlige for komponist- og forleggerrelasjoner, musikkskapere og lovgivere. Møtet resulterte i prosjektet Creator’s Network. Nettverket har som mål å samle bransjen om økt åpenhet, transparens og lønnsomhet i den digitale musikkverden.
– I en tid der opphavsretten er truet i både USA og Europa er det viktigere enn noen sinne at musikkskaperne samler seg og agerer globalt, sier talsperson Alfons Karabuda i en pressemelding.
Truer mangfoldet
Problemet i den digitale virkeligheten, slik SKAP og ESAC ser det, er at veksten i for liten grad tilfaller rettighetshavere. Dette rammer spesielt de ikke-kommersielle aktørene og blir dermed et angrep på selve mangfoldet.
Under møtet løftet det amerikanske organet for opphavsrett; US Copyright Office også frem risikoen ved at store rettighetshavere, som major-selskapene tillates å dra ut rettighetene fra tjenestene for selv å lisensiere til digitale musikktjenester. En slik utvikling kan lede til at det opprettes «kulturelle monopol» der bare de mest kommersielle vil oppnå lønnsomhet.
Dette kan også true dagens mangfold på Spotify. Globalt ansvarlig for komponist-og forleggerkontakt i Spotify; James Duffet-Smith, uttrykte uro for det potensielle mangfoldstapet, og håpet derfor Creators Network kan bli en fasilitator for mer direkte kontakt mellom musikkskapere og musikktjenestene.
Creators Network kommer til å bestå av representanter fra musikkskapernes organisasjoner, de digitale musikktjenestene og alle musikkbranskeparter som vil bidra til en konstruktiv utvikling.

Stillinger

Festivalsjef/ kunstnerisk leder

Riddu Riddu Festivála

Universitetslektor i gehørtrening

Norges musikkhøgskole (NMH)

Country Manager

Musikkundervisning Norge AS

Generalsekretær

Noregs Ungdomslag

Seksjonssjef for økonomi, personal og arkiv

Norges musikkhøgskole (NMH)

PR & Markedsansvarlig

Rockefeller, John Dee og Sentrum Scene

Solo OBO Bodø

Arktisk Filharmoni

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this