Inger Elise Mey_bak_08 (Foto: tono.no)

Ny musikktjeneste på vei

INTERVJU: Sent i 2008 kunne TONOs direktør Cato Strøm fortelle at abonnenttjenester på musikk var på vei inn i det norske markedet. Nå har TONO inngått en rammeavtale med den finske mobiltelefonprodusenten Nokia, som betyr at deres kunder får fri tilgang til TONOs norske repertoar. – Nå får man tilgang til en database med millioner av verk. Og man kan laste ned så mye man vil. Brukeren får også beholde musikken når abonnementet opphører med enkelte restriksjoner, sier Inger Elise Mey i TONO.

Kalender

Legg til arrangement
Se alle

Av Carl Kristian Johansen
TONO, som forvalter rettighetene til norske komponister, tekstforfattere og musikkforleggere, fullførte rammeverket for avtalen med Nokia på bransjemessen MIDEM i Cannes i Frankrike denne uken.
Etter at TONO og NRK i fjor høst skrev en ny avtale om bruk av musikk fram til 2010, bebudet Cato Strøm, direktør i TONO, at abonnementsordninger lå på trappene som et alternativ til nettbutikksalg av musikkfiler i Norge.
Får beholde musikken
Strøm trakk da fram tjenesten Play i Danmark der bredbåndsleverandøren TDC tilbyr et omfattende musikkrepertoar til sine kunder som en del av en abonnementsordning. Tilgangen til TDC-basen forsvinner for kunden når abonnementet opphører.
Nokia-konseptet Comes With Music er knyttet til spesifikke Comes With Music-telefoner og Nokias nettbaserte musikkbutikk Nokia Music Store. Tilgangen får man når man kjøper en telefon med 12 eller 18 måneders bindingstid. Comes With Music er lansert i Storbritannia, og vil komme til øvrige land i Europa, deriblant Norge, i 2009.
— Det nye med denne avtalen vi har inngått med Nokia er at bruker får beholde musikken selv om abonnementet i Nokia opphører, sier Inger Elise Mey, avdelingssjef for online media i TONO.
— Som bruker betaler man for enkeltspor i for eksempel iTunes. Med dette abonnement får man tilgang til en database med millioner av verk. Og man kan laste ned så mye man vil. Brukeren får også beholde musikken når abonnementet opphører. Med enkelte restriksjoner, sier Mey.
Pan-europeisk satsning
Nokias Comes With Music er under utvikling og skal bli et konsept som vil kunne tilby musikk fra hele Europa. Avtalene er gjort med TONOs søsterorganisasjoner i Europa og andre rettighetshavere i musikk, som plateselskapene. Alle selskaper forhandler individuelt med Nokia, i følge Mey.
Hva innebærer dette for norske rettighetshavere?
— De som benytter seg av denne tjenesten, uansett hvor det er i Europa vil få tilgang til det norske repertoaret. Norsk musikk og norske rettighetshavere vil være representert i den store katalogen Nokia presenterer i hele Europa. TONO stiller med hele sitt norske repertoar, sier Mey.
Danmark er foreløpig ikke med, i følge Mey, men Sverige og Finland er nå inne i avtaler med Nokia.
— Dette kommer til å spre seg langsomt utover Europa. Når de var interessert i å sikre seg TONOs repertoar har det sammenheng med at de vurderer nærheten til Finland som viktig fordi de ser på dette området som én region. I tillegg er Norge, sammen med Finland, ett av landene i verden med høyest tetthet av mobiltelefoner, sier Mey.
I avtalen ligger det at Nokia betaler rettighetshaverne et vederlag i forhold til antall brukere av tjenesten og musikken som lastes ned. TONO vil motta rapporter som vil være ganske nøyaktige om bruken av det norske repertoaret i Europa.
Mey kan ikke si hvor mye avtalen med Nokia er verdt i kroner, men hun understreker at TONO er fornøyd. Om lignende tjenester ligger på trappene i forhold til bredbåndsleverandører vil ikke Mey si mye om nå.
– Vi er i forhandlinger, men jeg kan ikke si med hvem og om hvilke tjenester det gjelder.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev