Musikkonline - screenshot

Musikkonline – norsk musikk på nettet

Da Phonofile ble offisielt lansert i 2000, kalte daværende kulturminister Ellen Horn satsingen for «fantastisk for Norge som kulturnasjon». Muligens ville hun brukt enda sterkere ord i dag, når Phonofile lanserer de kommersielle nettstedene Musikkonline.no og Musiconline.no, som med ett slag gjør over 30 000 norske låter og komposisjoner tilgjengelig for hele verden. Ballade har fått gleden av å prøvekjøre det nye nettilbudet.

Kalender

Cikada RBK + EAU

23/10/2020 Kl. 18:30

Oslo

Ivan Mazuze Band

24/10/2020 Kl. 19:00

Viken

Kampenjazz: Skarbø Skulekorps

25/10/2020 Kl. 20:00

Viken

Karethe Eriksen // Hos Solveig

31/10/2020 Kl. 19.00 og 21.30

Viken

Det nye tilbudet fra Phonofile har fått domenet musikkonline.no, og vil bli offentlig i slutten av september. Senere følger en engelskspåklig utgave av tilbudet, som vil hete musiconline.no. Ballade har testet det nye systemet, som ved lansering vil inneholde over 30 000 spor med norske komponister og utøvere.

Det er Ballades klare inntrykk at Phonofiles nye nettilbud ligger helt fremme i verdenstoppen både hva innhold og tekniske løsninger angår. Du kan søke i de fire hovedkategoriene pop/rock, kunstmusikk, jazz og tradisjonsmusikk, som igjen inneholder en rekke godt uttenkte under-kategorier og genre.

Du kan også søke spesifikt etter både artister, albumtitler og spor. Et søk på «Eggum» vil f.eks. lede deg til en egen side på Jan Eggum, som inneholder kobling til hans egen hjemmeside, en kortfattet biografi og et bildegalleri bestående av i alt fjorten album. Et klikk på et av disse vil gi deg detaljer om hvert enkelt albumspor, med titler og låtlengde, samt muligheten til å høre et tredve sekunders utdrag av hver sang. Du kan videre velge å laste ned enkeltvise spor eller hele albumet til en rabattert pris. Samt gå videre til plateselskapet, om du heller vil handle direkte hos dem – eller bare blir nysgjerrig på hvilke andre artister de har i stallen. Gjennom Musikkonline.no etablerer Phonofile også internett-butikker for hvert enkelt plateselskap.

— Vi har et svært godt samarbeid med de norske plateselskapene, bekrefter Erik Brataas og Knut Bøhn på Phonofile. – I Phonofile-basen har vi nå 43 000 norske lydspor beregnet på profesjonelle brukere. Musikkonline.no vil være åpen for alle, og byr på drøyt 30 000 lydfiler i første omgang. Kort sagt kan du opprette en brukerkonto, spille av komplette lydfiler, og deretter velge å legge dem på harddisken din, eller brenne dem på CD. Mye av poenget, utover den økte tilgjengeligheten dette innebærer for nær sagt all norsk musikk, er jo at alt foregår helt lovlig, og at alle rettighetshavere får pengene sine gjennom oss.

Enkeltkutt med opptil seks minutters varighet vil stort sett ha en utgangspris på 12, 50 per spor, mens det over tyve minutter lange verket «Poly Poly» av Arne Nordheim vil koste deg litt over førti kroner.

— Vi synes ikke det er spesielt dyrt, særlig ikke når du ser på hva en enkel ringetone koster. Samtidig opererer vi også med rabatter, der hele «Electric»-albumet med Nordheim vil koste godt under 150 kroner. En av grunnene til at vi nå åpner opp Phonofile-basen på denne måten, er det relativt begrensede utvalget av norsk musikk som du finner i de fleste platebutikker, der mange synes å ha en nokså liten interesse for å synliggjøre norske artister og utøvere. Det er her Musikkonline.no kan komme inn som et sterkt supplement.

Prisene for lydfilene er beregnet ut i fra NCB-avgiften, der Musikkonline selv er ansvarlig overfor TONO. Nettløsningen innebærer ellers at du som kunde vil kunne gjenopprette filer som du måtte komme i skade for å slette, samtidig som selve betalingssystemet skal være noe av det fremste i sitt slag.

— Vi har valgt en betalingsløsning kalt PAYEX. Det er et norsk selskap som er valgt av Nettforum, og bl.a. benyttes av VG, TV2 og NRK. Payex er både bank- og teleuavhengig, noe vi liker godt, samtidig som det er gratis for brukerne. Enkelt sagt forsynes brukerne med en virtuell lommebok. Samtidig vil vi også akseptere VISA og MasterCard, om noen foretrekker å betale direkte.

Det eldste materialet i basen er opptak av Edvard Grieg som spiller sine egne komposjoner, mens Food, Sternklang og Nils Petter Molvær er noen av de sist anmeldte titlene innen elektronika-genren. Det sier litt om spennvidden i prosjektet.

— Vi vil rett og slett gjøre norsk musikk tilgjengelig i en langt større skala enn noen gang tidligere. Vi tror vel ikke at folk står spente og venter på at det skal komme et lovlig nettilbud, og erkjenner vel også at mange av dagens unge er tapt i forhold til betaling for lydfiler. Men musikkonline.no blir i hvert fall den største samlingen av norsk musikk som er lovlig å benytte, og dertil en ikke ubetydelig kunnskapskilde.

Phonofile eies av TV2 Invest, Nopa – Foreningen for Norske Komponister og Tekstforfattere, samt FONO – Foreningen Norske Plateselskaper. Selskapet er kontrollert av rettighetshavere, og er de norske plateselskapenes viktigste satsing på nye medier.

Stillinger

Førsteamanuensis II i klarinett

Norges musikkhøgskole (NMH)

Førsteamanuensis i musikkvitenskap

NTNU – Institutt for musikk

Kulturhusleiar

Sogndal kulturhus

Salgs- og publikumsansvarlig

Arktisk Filharmoni

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev