– Kan ikke plukkes fra hverandre

Charles Caldas, som leder den uavhengige platebransjens internasjonale rettighetsorganisasjon Merlin Network, har ikke mye til overs for norske plateselskapers krav om avskaffelse av Spotifys gratistjenste. – Det ville oppfordre til ulovlig fildeling, sier han.

Kalender

Oslo Operafestival OPERAKONSERT

17/09/2021 Kl. 19:00

Oslo

Oslo Operafestival OPERAPERLER

17/09/2021 Kl. 21:00

Oslo

Oslo Operafestival – Lørdagsopera

18/09/2021 Kl. 15:30

Oslo

Merlin Network ble opprettet for tre år siden for å representere rettighetene til de mindre, uavhengige plateselskapene. Merlin har over 11 000 medlemmer spredt over hele verden. Tre av dem, Phonofile-Artspages, Constanze og Uncanny Planet, er norske.
Som representant for bransjen forhandler Charles Caldas også med Spotify. Dessuten er Merlin deleier i Spotify. (De store internasjonale selskapene og Merlin eier til sammen 18 prosent av Spotify.)
På Ballades spørsmål om hvordan han vurderer Spotify sier Caldas at “Spotify representerer en meget betydelig inntektskilde for våre medlemmer. Det faktum at tjenesten har en halv million abonnenter beviser at systemet fungerer”.
Selv om han peker på abonnentene som et tegn på suksess vil han ikke være med på en reduksjon av repertoiret i den annonse-finansierte delen av Spotify (gratismodellen), slik de norske plateselskapenes organisasjon FONO tar til orde for.
— Det er veldig kortsiktig å analysere en tjeneste som dette i deler. Det er hele systemet som fungerer. De forskjellige tilbudene i tjenesten støtter hverandre, sier han.
Han kaller Spotify “a grown up company”, og bedyrer at Merlin ikke har gått inn på avtaler med Spotify som ikke er kommersielt forsvarlige.
FONOs Larry Bringsjord uttalte tirsdag til Ballade at “gratistjenesten må være valgfri”. Han tenker seg at “at man kunne legge ut et par-tre låter på hver artist her, og så legge resten på premium (betalingstjenesten, red. anm).
Charles Caldas avviser tanken.
— Vi kommer ikke til gå inn for å fjerne repertoir fra noen av delene av Spotify.
Han er overrasket over at utspillene om å trekke materiale fra Spotify kommer fra Norge som er et av landene der Spotify har hatt størst suksess.
— Dersom innhold ble trukket fra gratismodellen ville det oppmuntre til ny vekst i den ulovlige fildelingen, sier Caldas.
Caldas’ biografi.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Kirkemusiker

Tromsø kirkelige fellesråd

Markedsansvarlig

Kirkelig Kulturverksted AS

Prosjektleder

Norsk ressurssenter for klassisk musikk

Redaktør

Periskop

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev