IMG_0463

Innbrudd hos EDNA

Kanskje det kan ses som et eksempel på den økte statusen til norsk musikk. Platebutikken EDNA ble i hvert fall utsatt for innbrudd natt til onsdag. Tyvene ble tatt på fersken av politiet med bæreposer fulle av CDer med norsk folkemusikk, pop og samtidsmusikk.

Kalender

Islandsk utbrot i Bergen

24/02/2024 Kl. 18.00

Vestland

Lørdagsopera i Posthallen

24/02/2024 Kl. 16:00

Oslo

Operapub på Grønland Boulebar

24/02/2024 Kl. 19:00

Oslo

DUESUND

28/02/2024 Kl. 20:00

Vestland

Det ble knust en rute i Musikkens Hus under innbruddet, som fant sted i ettiden natt til onsdag. Politiet ble varslet om de tre gjerningsmennene, og tok hånd om dem etter kort tid . Lokalene ble likevel utsatt for noe hærverk, noe som gjorde at EDNA først kunne åpne igjen på torsdag. Det ble for øvrig funnet både sprøytespisser og annet brukerutstyr etter innbruddsforsøket.

NRKs kulturnytt kunne så sent som i går melde at CDer er blant de mest populære tyveriobjektene blant kriminelle i Oslo. Plater regnes som lette å omsette, og flere større forretninger har opplevd å bli rundstjålet av kriminelle som er ute etter raske penger.

Butikksjef i Akers Mic, Erik Trevor, forteller i den forbindelse til Kulturnytt: – Vi har tatt tyver med opptil femti CDer i bagen på vei ut av butikken. Og en dag i juni oppdaget vi at hele hylla med Frank Zappas plater var borte. Det er fort gjort å pakke plater ned i noen sekker og løpe avgårde med det, og man får penger for det med en eneste gang. Det eneste som er bedre enn CDer for folk som er narkomane og trenger penger til stoff, er å finne kontanter hjemme hos folk.

Det reises i oppslaget sterk mistanke om at det er bruktbutikkene utgjør en stor del av omsetningen for stjålne plater. Erik Trevor sier rett ut i intervjuet med NRK at disse forretningene lager et marked for tyver.

Dette er et syn på bruktbransjen som de mer seriøse butikkene i hovedstaden ikke er spesielt fornøyd med å bli møtt med.

— Jeg kjenner meg slett ikke igjen i en slik fremstilling, sier en representant for bruktbutikken Lucky Eddie i Trondheimsveien i Oslo. – Nå kan jeg bare snakke for oss, men vi har klare rutiner som skal hindre omsetningen av tyvegods. For det første tar vi bare imot innbytte, slik at ingen får kontanter hos oss, men må bytte plater mot plater. Deretter ser vi selvfølgelig folk an. Ved større innbytter, der det dreier seg om trehundre CDer eller mer, fører vi protokoll, der selgeren må legitimere seg, samtidig som vi venter to uker med å legge varene ut for salg.

Det er likevel ikke til å unnslå at det stjeles mye CDer fra både private hjem og butikker – og et sted må jo tyvegodset ende opp?

— Jeg kan selvsagt ikke svare for alle bruktbutikker, men jeg tror nok mye ender opp på det private markedet. Jeg har selv blitt tilbudt CDer i plastposer på åpen gate. Da bør man skjønne at det er ugler i mosen.

Opphørssalget hos EDNA går i hvert fall sin vante gang – til tilnærmede innbruddspriser.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.