Dårlig forhandlingsklima mellom Youtube og Universal Music Group

Lisensavtale mellom partene skal ha utgått, og ny signering ser ut til å la vente på seg.

Kalender

7x7x7

02/12/2023 Kl. 19:00

Oslo

Toner og Tanker på Malerhjemmet

03/12/2023 Kl. 16.00

Viken

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 17:00

Oslo

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 19:00

Oslo

Music Business Worldwide (MBW) melder at en mangeårig lisensavtale mellom Universal Music Group (UMG) og Youtube gikk ut tidligere i år. Etter det MBW kjenner til fornyes nå avtalen på månedlig basis, og lite tyder på at en forlengelse av tidligere avtale er nært foreliggende.
Også avtalene mellom Youtube og de to andre store selskapene; Warner og Sony utløper de nærmeste månedene, og MBW spekulerer i felles forhandlinger i løpet av sommeren.
Bakgrunnen for konflikten ligger i det plateselskapene ser på som gapet mellom det faktiske konsumet av musikk på plattformen og hva Youtube betaler ut til rettighetsholdere.
IFPI Norges rapport for 2015 slo blant annet fast at Youtube bare bidrar med rundt to prosent av inntektene fra strømming til norske rettighetshavere. Dette til tross for at tjenesten, anslagsvsis står for rundt halvparten av alle verdens strømmede musikkstykker.
Ballade skrev i forbindelse med pågående revisjon av åndsverklovgivingen i EU: «Hadde plateselskapene vært ute etter å ta Youtube, ville de trolig i mye større grad ha krevd musikkfilene slettet fra tjenestens servere» Det kan altså være en foranledning til dette vi nå ser. MBW hevder at det for eksempel finnes en uten-Youtube strategiplan hos Universal.
Etter det MBW erfarer hviler Youtubes argumentasjon i forhandlingene tungt på anslagene om potensiell vekst i annonsemarkedet på plattformen.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.