Vegard Moberg, daglig leder i kompetansesentret Brak i Vestland (Foto: Sjur Pollen)

Cruise og svenskehandel knekker kulturbransjen 

INNLEGG: Det gir ikke mening at kulturnæringen får svi for at enkelte har vært på reisefot, skriver Vegard Moberg i kompetansesentret Brak i Vestland.

Kalender

Fiolinens gullalder

26/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Knut Vaage: multiMORF remix vol 1

26/09/2020 Kl. 20:00

Vestland

Ghazal- og qawwali-kveld

26/09/2020 Kl. 18:00

Oslo

Høstlandskap

26/09/2020 Kl. 16:00

Oslo

Innlegget er en bearbeidelse av en tekst Brak først publiserte på egne hjemmesider 10. august 2020. 

Av Vegard Moberg, daglig leder i Brak


Regjeringen åpner ikke opp for flere enn 200 mennesker på arrangementer, og stopper i tillegg all skjenking av alkohol kl 24:00. 

– Jeg vet at mange innen kulturliv, idrettsliv og næringsliv har ventet og håpet på dette, og at mange kommer til å bli skuffet. Det forstår jeg veldig godt, men vi kan ikke ta sjansen på å miste kontrollen nå. Derfor kan vi ikke åpne for mer kontakt mellom mennesker, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding fra regjeringen.

Det gir ikke mening at kulturnæringen får svi for at enkelte har vært på reisefot. De fleste nye smittetilfellene skyldes reisevirksomhet og hjemmefester. De nye tiltakene svarer ikke på dette i det hele tatt, men begrenser en næring der de aller fleste har bevist at de kan skape trygge rammer og følge de reglene som FHI setter. 

At de nye tiltakene rammer kulturaktører og -arenaer i så stor grad fremstår som blodig urettferdig og lite gjennomtenkt. Er det bedre å sende folk hjem på nachspiel fremfor i omgivelser med kontroll og smitteverntiltak? 

Vi mener at det profesjonelle arrangørfeltet stiller sterkere på smittekontroll enn de aller fleste. Ingen sitter på informasjon om hvem som til enhver tid har vært innom kjøpesentre, parker, badestrender, kollektivtrafikk og hjemmefester. Uavhengig av om det har vært 200 eller 500 inne på en konsert, har arrangøren kontaktinformasjonen til de involverte, og kan legge til rette for smittesporing om det blir nødvendig. Hvor mange andre næringer har personell som lever av publikumshåndtering?

Allerede 9. juni oppga 22 prosent av musikkbransjen at de fryktet konkurs. Med den oppblussede smittespredningen og nye begrensninger på kulturbransjen, er det rom for å tro at tallet nå er enda høyere. Kompensasjonsordningene er redusert til bare 50 prosent av tapte inntekter, og det akutte og uventede kuttet i skjenketiden kan bli spikeren i kisten for flere.

Regjeringen vil i begynnelsen av september ta en ny vurdering av kapasitetsbegrensningene. Dessverre vil sannsynligvis resultatene av ferieavvikling og fadderuker sette en stopper for en utvidelse av kapasiteten også denne gangen. 

Det bør uansett være en selvfølge at støtteordningene stadig forbedres for å dekke de ulike behovene i bransjen, og det rike mangfoldet som er nødvendig for kulturen. Slik situasjonen er nå, mister vi både ildsjeler og kompetanse til andre næringer.

Stillinger

Direktør

Fond for utøvende kunstnere

Markedskoordinator

Det Norske Blåseensemble (DNBE)

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev