Coastal Town Records i produksjon Foto: Frode Strømstad

Coastal Town Records satser på det norske vinylmarkedet

Det nystartede platetrykkeriet i Egersund vil gi flere muligheter til å gi ut plate – også i små opplag.

Kalender

Opera Soirée

14/08/2020 Kl. 19.30

Viken

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Denne måneden åpnet platetrykkeriet Coastal Town Records i Egersund. Dette er det første trykkeriet i daglig drift i Norge siden 1990-tallet.

Bak trykkeriet står Frode Strømstad, blant annet kjent som vokalist, gitarist og låtskriver i I Was a King, og trommeslager Arne Mathisen. I tillegg er Jakob Frøyland, Frode Tingbø og Gunnar Lind med på laget.

– Hva er bakgrunnen for at dere starter opp nå?

– Vi har i mange år drevet både plateselskap (Hype City. red.anm) og også vært artister. Og vi har sett at det er behov for (et norsk trykkeri, både for å gjøre ventetiden mer forutsigbar, og ikke minst for å senke terskelen for å sette i gang flere vinylproduksjoner, sier Strømstad til Ballade, og legger til:

– I tillegg er det veldig inspirerende å kunne jobbe med fysisk format i en tid der store deler av musikkbransjen dreier seg om algoritmer og strømmetall.

Norske kunder
Det norske markedet vil være hovedprioritet for trykkeriet. Strømstad tror at dette er stort nok.

– Men vi stenger absolutt ikke dørene for å ta inn internasjonale kunder, om det er nok kapasitet.

– Hvem er være de typiske kundene?

– Så langt har det vært mye artister og band som har tatt kontakt direkte, men også en del mindre uavhengige plateselskaper. Det er vel kanskje også disse som i mange tilfeller blir skjøvet bakover i køene hos de større trykkeriene.

Strømstad trekker frem at en av deres fordeler er at de kan trykke små opplag.

– Det åpner muligheten for enda flere til å gi ut platene sine på vinyl, uten å måtte risikere å ende opp med et stort lager med plater hjemme i boden.

– Hva er konkurransefortrinnet ved å ha et norsk trykkeri?

– Et av de største fortrinnene er nok dette med kortere leveringstid, tettere oppfølging og også mulighet for å følge hele produksjonen sin på nært hold.

Tror på vinylsalget
For at det hele skal gå rundt mener Strømstad at de nok bør ha daglig drift i produksjonen. Og han har tror på at salget av vinylplater ut mot musikkjøpere vil holde stand fremover.

– Den kraftige veksten vi har sett de siste årene vil nok muligens flate litt ut etterhvert, men når man ser at platespillere til og med selges på butikker som Claes Ohlson og liknende, er jo det et tegn på at det er et marked der ute.

– Det virker jo også som om også en yngre generasjon er i ferd med å oppdage gleden med dette flotte formatet. I tillegg tror jeg at vi kan bidra til at det blir enda flere norske vinylutgivelser fremover.

Tid og penger
Den nye vinylfabrikken har i følge Strømstad finansiell støtte fra både to eksterne investorer, kommunen og det han karakteriserer som ”en veldig hyggelig lokal bank”. Når egeninnsats legges til er det mulig å starte opp.

– Dere driver som nevnt også plateselskap, hvor sammenkoblet er driften?

– Det er to forskjellige virksomheter, men vi regner nok med at det ene kommer til å dra nytte av det andre om vi plutselig skulle få litt ekstra tid til rådighet. Foreløpig er egne utgivelser satt litt på vent.

Stillinger

Kantor/ organist

Kongsberg kirkelige fellesråd

Orkesterbibliotekar

Oslo-Filharmonien

Kantor/ kyrkjemusikar

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Produsent

Riddu Riddu Festivála

Produsent

Kulturfabrikken Sortland KF

Programsjef

Bodø2024 IKS

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev