Operaen i Bjørvika - Snøhetta illustrasjon

Ballade ønsker alle et godt nytt år

KOMMENTAR: 2007 ebbet ut med parallelle debatter om hva NRK P2 og P3 skal være, etter å startet som en debatt om kvaliteten på det norske plateåret. P2 går mot en strømlinjeforming av innholdet som bør glede de prioriterte genrene, selv om det er uenighet både internt og blant lytterne til kanalen. Ett av forsettene til Ballade er å utvikle siden som debattforum, samtidig byr 2008 på begivenheter som åpning av det nye operahuset og Mangfoldsåret. Ballade vil være tilstede på et variert utvalg av arenaer i året som kommer, også de uten store budsjetter.

Kalender

Stabat Mater av Antonín Dvořák

28/03/2020 Kl. 19:00

Oslo

Fatoumata Diawara

28/03/2020 Kl. 20:00

Oslo

Stabat Mater av Antonín Dvořák

29/03/2020 Kl. 16:00

Oslo

Kampenjazz: Skarbø Skulekorps

29/03/2020 Kl. 20:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Carl Kristian Johansen, redaktør Ballade

Da starter snart et nytt år for Norsk musikkinformasjon og Ballade, og det er på tide å gjøre en liten oppsummering av det gamle.

I løpet av 2007 har Arvid Skancke-Knutsen forlatt skuta etter å ha bygget Ballade til det det er i dag. Redaksjonen vil også i 2008 bestå av Ida Habbestad, Bjørn Hammershaug og undertegnede. Vi vil fortsette å bygge Ballade og håper å komme med endringer som forhåpentligvis vil glede våre lesere i året som kommer.

Vårt mandat er å dekke hele det norske musikklivet, og det skal vi fortsette å gjøre etter beste evne. Den riktige balansen mellom de forskjellige musikkulturene er vanskelig å finne, og representerer en daglig utfordring for redaksjonen. Det er mange miljøer vi skulle ønske vi var nærmere.

Det viktigste Skancke-Knutsen etterlot seg var Ballade som en arena for debatt. Det skal videreføres og foredles. Ballade vil herved takke alle som har bidratt i form av engasjerte innlegg og andre innspill i året som har gått. Vårt ønske er at dette engasjementet fortsetter i 2008.

For det er nettopp debattene som har preget Ballade i året som har gått. De siste ukene før nyttår var det nok en gang NRK Radio som har vært i søkelyset. P3-debatten dreide fra et utgangspunkt i kvaliteten på plateåret 2007 til hva slags musikk P3 skal spille. Som så ofte før når Håkon Moslet er involvert.

Parallelt har strømlinjeformingen av P2 stått i fokus, og man står igjen med spørsmålet om hva P2 skal være.

Kanalen er revet mellom de som ønsker at P2 skal være en kulturkanal med bred musikalsk profil, en ren pratekanal, eller en kanal som fyller rommet mellom inklusive P1 og kommersielle P3. Det siste alternativet, en mer eksklusiv profil med fokus på klassisk musikk, jazz, folkemusikk, blues og underholdningsmusikk, med få berøringspunkter til de andre kanalene, er vinneren. Trekanalfilosofien som oppstod på begynnelsen av 90-tallet, er slått fast.

Som tidligere NRK-medarbeider Tilman Hartenstein antydet i Ballade, blir lydkunst og tilfeller av det kanalen oppfatter som utilgjengelig samtidsmusikk, plassert på andre plattformer i NRK-systemet. Dette, kombinert med at pop og rock ble usynlige i P2s flater fra og med nedleggelsen av Popfront i juni, gjør at P2 skal finne sin identitet på en egendefinert gylden middelvei i musikklandskapet. Mellom det tilsynelatende lett tilgjengelige og det tilsynelatende uhørte. Men de prioriterte genrene kan glede seg over mer spilletid, og kontinuitet i P2s dyptpløyende musikkprogrammer.

Ballade fulgte Obiora-saken gjennom engasjementet til Samvirkelaget og deres album Musikk. På tampen av 2007 har saken blitt aktualisert igjen etter at Riksadvokaten henla saken. Brødrene Ellingsrud i Gatas Parlament/Samvirkelaget har varslet at de vil engasjere seg videre.

Samtidig albumdebuterte Mari Kohinoor Nordberg med Kohi de Browny, men hun kom i fokus av alle de gale årsakene. Hennes mann ble brutalt slått ned i Sofienbergparken, og ble etterlatt av ambulansepersonalet.

Når vi glir over i 2008 følger altså to konkrete saker som gir Mangfoldsåret til kulturminister Trond Giske en høyere grad av aktualitet enn man skulle ønske.

Ballade vil følge Mangfoldsåret i flere av dets fasetter, og vi vil følge et annet initiativ fra de sentrale myndighetene, nemlig Løkenutvalget. Giske vil analysere og effektivisere de offentlige støttesystemene, og Ballade vil se om resultatet blir til det bedre for musikk- og kulturlivet når Løkenutvalget leverer sitt endelige arbeid til bearbeidelse i Kulturdepartementet til sommeren.

Budsjettet for 2009 blir etter alle solemerker det siste Giske skal levere som kulturminister. Blir Arbeidepartiet sittende i regjering vil nok en ambisiøs Giske søke en mer prestisjetung ministerpost.

En ting Giske får med seg som kulturminister er åpningen av det nye operabygget i Bjørvika. Fokus på innhold har de siste månedene blitt blendet av gul marmor, men når april kommer og operaen åpnes vil Ballade være tilstede og se med et kritisk blikk på scenekunsten som skal utøves der.

Det har tatt lang tid å fatte beslutningen om å bygge et nytt operahus, og den vil koste omlag fire milliarder kroner. Det er det desidert største enkeltprosjektet i norsk kulturliv, men sluttsummen er allikevel ikke høyere enn det det koster å bygge noen kilometer motorvei.

I kulturlivet får man mye ut av små budsjetter og Ballade vil være tilstede på mindre så vel som større arrangementer, lokale festivaler så vel som nasjonale begivenheter, fra all Ears i Oslo, via Stavanger 2008 i vest, til Barents Spektakel i nord.

Avslutningsvis vil jeg takke utgiver ved Svein Bjørkås, MIC Media ved Hallgeir Isdahl og Sture Bjørseth, Ballades lesere og bidragsytere, og våre gode naboer Norsk jazzarkiv, Norsk Musikksamling og Norsk Visearkiv for et givende år. Det samme til artistene, komponistene, plateselskapene, konsertarrangørene og andre aktører i norsk musikk- og kulturliv.

Balladeredaksjonen ønsker med dette alle et godt nytt år!

Stillinger

Stipendiat i musikk

Universitetet i Stavanger

Kantor/organist – 100%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor – 50%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor/ organist

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Forskningsbibliotekar

Nasjonalbiblioteket

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev