Arkiv

søk


For å utforske arkivet, velg årstall, nøkkelord, skribent eller kategori. (15117 artikkel)

  Warning: mysqli_query(): (HY000/3): Error writing file '/tmp/MYkacjij' (Errcode: 28 - No space left on device) in /var/www/ballade.no/app/wp/wp-includes/wp-db.php on line 1877

Warning: mysqli_query(): (HY000/3): Error writing file '/tmp/MYihvtf1' (Errcode: 28 - No space left on device) in /var/www/ballade.no/app/wp/wp-includes/wp-db.php on line 1877

  Form for lyd og bilde

  – Ideelt sett skal jeg lage musikk som regissøren ikke ante at han hadde lyst på, sier Gaute Storaas, komponisten bak filmmusikken til Oscar-nominerte «En mann ved navn Ove».

  Et studie i større armslag

  – Jeg føler meg drevet til å opptre på ulike måter og ikke alltid være avhengig av instrumentet som utgangspunkt, sier Jennifer Torrence, som gjennom stipendiatet Perkusjonsteater utforsker perkusjonistens musikalske handlingsrom.  Tekst med undertone

  – Kanskje skriver jeg litt mindre personlig på nynorsk enn på engelsk, sier rockepoet og musiker Tom Roger Aadland.


  Møter i musikken

  Sandra Kolstad er bevisst på å møte individualisme med fellesskap og kunstnermyter med hard arbeid. Men da hun skulle komponere for teater møtte hun sin egen ubevisste selvsensur.

  Finner flyten mellom musikk og språk

  Da Marianne B. Lie oppdaget at hun kjedet seg på klassiske konserter, ble hun redd. – Det er skremmende når du har bygget hele livet ditt på noe du ikke blir berørt av lenger, sier cellisten.


  Blå sanger om gode liv

  – Også i vonde tider kan du ha et godt liv. Fastslår Stein Torleif Bjella som til tross for mange blåstenkte tekster har døpt fjerdealbumet sitt til «Gode Liv».

  Med musikk som middel

  For Frode Barth er musikkens kunstneriske kraft et viktig verktøy for endring. – Man bør bruke musikken til å få mennesker til å føle seg tryggere, sier jazzgitaristen, som har gjort nettopp det til en av sine hovedoppgaver.


  Godt og blandet

  – Det hadde vært kult å nå ut til folk som ikke lytter til jazz også, sier Petter Kraft, saksofonist i Megalodon Collective, ensemblet som nylig ble kåret til Årets unge jazzmusikere.


  Mellom menneske og maskin

  – Det sterke forholdet mellom musikk og lyd er jeg i tvil om er helt nødvendig, sier Christian Blom, som er i ferd med å avslutte forskningsprosjektet sitt om transmedial komposisjon.


  Satser heller på låter enn innspilling

  En kommersielt lønnsom norsk musikkbransje forutsetter at rettighetene til musikken blir i landet, og det er ifølge forlegger Kai Robøle lettere å få til i forlag enn i plateselskaper. Men investorene kommer ikke før forlagene slår seg sammen.


  Én lyd, mange hatter

  Som musiker er ikke Susanna særlig glad i musikalske båser, men som sin egen platesjef ser hun nødvendigheten. – Uansett om vi liker det eller ikke så må vi kunne beskrive det vi holder på med, sier artisten, som nylig mottok Kongsberg Jazzfestivals musikerpris.

  Lyden av lytting

  – Kunst handler om oppmerksomhet. Det jeg gir oppmerksomhet, vil også andre bli oppmerksomme på. Det jeg ser, vil også andre se. Det er derfor det er så viktig hvor man ser, hva man ser og hva man ser bort fra, sier Camilla Barratt-Due.


  Magiske hull i virkeligheten

  Å komme til Berlin- det kan føles som et utpust: Friheten, inspirasjonen og toleransen for alle de underlige subkulturer og livsmåter som finnes. Liv Kristin Holmberg er del av det norske musikkmiljøet i byen og har møtt Kyrre Bjørkås for en samtale om liv og visjoner


  Dybden i det enkle

  Med bakgrunn i klassisk tradisjon og folkemusikk, har Ingfrid Breie Nyhus brukt tid de siste årene på å finne sin egen smak. – Å komme inn i en dybde via det enkle, det er optimalt for meg, sier pianisten.


  Metall i fysisk format

  I en magasinbransje preget av kutt, feirer Metal Hammer Norway 5-års jubileum med opptrapping. – Metallpublikummet har vist seg å være trofaste til det fysiske formatet, sier redaktør Espen Nørvåg Slapgård.

  Sjef over egen skjebne

  Oda Ulvøy er ikke bare vokalist og låtskriver, hun er også manager og bookingagent for bandene hun er med i. Slik sikrer hun at innsatsen matcher ambisjonene. For de er nemlig store.