Ricochets

Strålende mottagelse for Ricochets

Ricochets er et av Norges mest omtalte rockeband om dagen. For tiden er de ute på en svær turné i regi av Rikskonsertene, og har dessuten kunnet notere seg for et knippe gnistrende anmeldelser, som alle hyller dem for deres mørke og møkkete rock-variant.

Kalender

Lørdagsopera

20/04/2024 Kl. 16:00

Oslo

OperaFest!

20/04/2024 Kl. 19:00

Viken

Operapub på Grønland Boulebar

20/04/2024 Kl. 19:00

Oslo

Ricochets kommer opprinnelig fra Fredrikstad, men har de siste par årene hatt hovedbasen sin i Oslo. De har tidligere gitt ut par vinylsingler, og har gjennom nærmere hundre spillejobber opparbeidet seg et ry som et av landets mest energiske og hardtslående rockeband. Nå er de plukket ut til å representere rockesiden av Rikskonsertene, og legger ut på en kraftig Norgesturné, som tar dem fra Tromsø i nord til Kristiansand i Sør.

— Rikskonsertene har visst snakket om å få et rockeband på hjul en god stund, fortalte vokalist Trond Andreasen nylig til nettstedet Online. – Vi øver for øvrig nesten ikke i det hele tatt lenger, men spiller utrolig mye live isteden. De eneste gangene vi møtes i øvingslokalet er for å få på plass nye låter.

I det samme intervjuet sier Trond Andreasen følgende om bakgrunnen for å spille musikk: – Essensen av rock er opprør og sterke følelser som må ut. Du hører andre synge det du tenker selv, og får også fortalt andre at de ikke er alene om å føle seg sånn. Det tror jeg er sunt i en så klaustrofobisk og stressende verden som vår.

Richochets består foruten Andreassen av Alex Kloster-Jensen (gitar), Ketil Hansen (tangenter), Knut Olsen (bass) og Ole Bjerkebakke (trommer). De har tidligere blant annet vakt oppsikt med sine opptredener under både Øyafestivalen, by:Larm og Quart Festivalen, og var sammen med Salvatore og Fab Foursome en av gruppene som dro over til Storbritannia i regi av Zoom-turnéen i 1999. Den sjette oktober ga bandet ut albumet ”Slo-Mo Suicide”, som har overbevist svært mange kritikere her hjemme med sin blanding av fandenivoldsk garasjerock og hett samspill.

Stjerneanmeldelse i Dagsavisen…
Dagsavisen anmeldte ”Slo-Mo Suicide” under tittelen ”Norges tøffeste”, der journalist Mode Steinkjer blant annet meldte: ”Bandet har greid å overføre sin veldokumenterte sceneutstråling til debutplaten “Slo-Mo Suicide”, og den rockeinkarnerte vokalisten Trond Andreassen etterlater ingen tvil om hvem han mener eier verden. Det gjør Ricochets til herlig arrogante småkonger på rockhaugen, som forvalter en referanserekke som strekker seg fra The Beast Of Bourbon og The Nomads til Ennio Morricone. Det som overrasker er den store variasjonen i lydbildet og den lekne bruken av finesser: Gitardrevne twaangstanker, løpske maraccas og flat farfisalyd. På det mentale plan dirrer formelig platen av forbudt lyst og utilslørt oppmerksomhetssug – ispedd fyll, død, sex og romantiske blåveiser… Trond Andreassen har ikke bare en overlegen vokaldybde, han har også den evnen at han pirrer nysgjerrigheten og sprer frykt på en og samme tid. Det er denne egenskapen som utløser de virkelig gode rockkonstellasjonene, og det er denne egenskapen som gjør Ricochets til et opprør i seg selv. Det føles derfor helt naturlig at nettopp Ricochets gir ut den tøffeste norske platen denne høsten.”

… og i Aftenposten og Dagbladet

Både Aftenposten og Dagbladet har kastet seg på hylekoret, og har lenge hatt Ricochets på listen over Norges mest lovende band om dagen. Nå slår begeistringen ut i terningkast fem i begge aviser. Aftenpostens Kjell henning Thon skriver: ”Hyperenergisk rock gjort på gamlemåten – uten at det låter gammeldags… Når Oslo-bandet Ricochets endelig albumdebuterer, er det selvsagt med et sterkt, energisk og fengende fokus på garasjerock. Likevel unngår bandet å låte spesielt 60-talls. Som plate er “Slo-Mo Suicide” heller ikke for preget av den svenske garasje-gjennoplivingen på 1980-tallet, der Nomads sto som de sterkeste aktørene. I stedet varierer Ricochets fra sinne til ettertanke, fra harry macho-holdninger til følsomhet og varme, og mestrer det godt. Med vokalist Trond Andreassen i spissen kjører de på i et voldsomt tempo, og låter mesterlig gjennom platens første halvdel.” Mindre entusiastisk er ikke Anders Grønneberg i Dagbladet, som blant annet kaller bandets musikk for ”mørk, møkkete og magisk kupønk”, og fortsetter: ”Bandet spiller musikk som lukter av svette og sekreter – med like stor autoritet og dedikasjon som Euroboys på gode dager. Det surkler i orgler og hviner i gitarer med og uten twang og vibrato. Rytmeseksjonen er kompromissløs hard og drivende, mens Trond Andreassens stemme maner fram demoner i slekt med Jim Morrisons. Ricochets står for karismatisk traktorrock, kupønk, psykedelia, garasje, jungelrytmer og rockabilly. Låtene har en urkraft jeg ikke har hørt maken til siden høydepunktene til band som The Blasters, Green on Red og The Long Ryders. Primalproduksjonen forsterker det mørke, møkkete og magiske ved “Slo-Mo Suicide” – en av de beste norske cd-platene som har kommet ut i år.”

”Slo-Mo Suicide er spilt inn og produsert av Kai Andersen i Halden, og er utgitt på Progress/MNW Records her hjemme. Peker til bandets egne hjemmesider til bandet finner du for øvrig her.

Ricochets på landeveien
Slik ser den foreløpige turnélisten til Richochets ut denne høsten:

19.10.: Nesna, Sjalabaisen, 20.10.: Tromsø, Strøket, 21.10.: Kabelvåg, Prestengbrygga, 25.10.: Stavanger, Folken, 26.10.: Voss, Fraktgodsen, 27.10.: Sogndal, Meieriet, 03.11.: Volda, Kroa, 09.11.: Elverum, Alexis, 10.11.: Skien, Kick, 11.11.: Kristiansand, FMVN, 15.11.: Rena, Studentkroa, 16.11.: Haugesund, Flytten og 17.11.: Bergen, Kvarteret.

Flere spillejobber i regi av Rikskonsertene vil antagelig komme til – blant annet for å smette inn jobber som måtte utsettes på grunn av sykdom i forrige uke.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.