CD spiller (åpen)

Rett på dunken: velkommen til 2007

Musikkskribent Bjørn Hovde har sett i spåkula for det norske musikkåret 2007. – Det er solnedgang i platebransjens aftenland, den siste rille er snart spilt, skriver Hovde i denne satiriske artikkelen hvor han gir noen harselerende spådommer på året vi har foran oss: – Prøysen på urdu blir en hit under Jordbærfestivalen. 100 timer ukjente Kjell Bækkelund-opptak oppdages gjemt i veggen under restaurering av Eidsvoldbygningen. Marit Larsen selger 130 000 eks. av sin juleplate…

Kalender

Kim, alle klokker

06/12/2020 Kl. 18.00

Oslo

Kreativt Mandagsmøte

07/12/2020 Kl. 14.00

Vestland

Cikada – Ultima 2020

19/09/2929 Kl. 16.00

Oslo

Av Bjørn Hovde

En musikalsk klasebombe har detonert. Norske artister står for bortimot halvparten av det totale platesalget. Det er så man føler seg hensatt til 50 og 60-tallet, da Stall Bendiksen gjorde rent bord på hitlistene så amerikanske pappfigurer som Elvis måtte gå og legge seg.

Men så blir vi fortalt at medaljens bakside er dens skinnende forside. Norskprosenten skyldes den kolossale svikten i salget av utenlandske artister. Utlendingene som selger er gamlinger som Johnny Cash og Bob Dylan. Også Springsteen, som synger viser av oktogenerikeren Pete Seeger.

Gamle rockefar over platestativet
Et besøk på Platekompaniet bekrefter tendensen: Ungdommen klumper seg foran DVD-hyllene. En ung urbanitt trekker kredittkortet gjennom sprekken og traver av gårde med Nicolai Cleve Broch (Kleivenbork blant fans) i Faldbakken-sønnens ”Uro”. Et par støyende nyttårsparty-frø shopper karaoke-DVD og en dame i den vanskelige alderen plukker opptil flere romantiske komedier som hun sikkert skal trøste seg med i romjula. Bare gamle rockefar er å se hengende over platestativet.

Ja visst, tenkte vi det ikke: Evigunge Daddy Cool studerer evig aktuelle King Crimson og Doors-CD’er. Disse har han vel aldri hørt før, langt mindre handlet dem, først på LP, så kassett, siden DAT-kassett, MiniDisc og 8-track? Han henvender seg til sønnen som står og beglor den kvinnelige betjeningen. De blir enige om å vente til skivene blir satt ned på neste kampanje.

Etter et kvarter forlater vi kjøpefesten og konstaterer at ingen kjøpte plater mens vi var flue på veggen. DVD’ene derimot, fløy over disken i en jamn strøm. Snart virker det som om det bare er samlerne og de gode, gamle rockefedrene som handler plater.

Platens død
På de to siste platemessene på Rockefeller har samme tendensen gjort seg gjeldende: Få er de kjøpevillige som ikke har vokst opp med den gule tieren og godt kan huske den gang Einar Gerhardsen var statsminister. Noen yngre rips er innom i følge med typen som mest er med for å ”bonde” med fatter’n. Dette er skumle saker. Avisa International Herald Tribune skrev nylig at de internasjonale plateselskapene gir CD’en maks fem år – tops!

Så snart sitter vi der og laster ned lydfiler eller hva det går ut på, og mimrer om den gang Bjørn Eidsvåg kom med ny plate hver jul. Blir plater et marginalt domene for middelklassesnobberier á la ”investeringer” i grafikk og årgangsviner? Blir det bebudede Rockemuseet et mausoleum over en type lydkultur som bare så vidt lirket seg inn i det 21. århundre? Er iPod-dingsen den nye platesamlinga, en jukeboks i fyrstikkeskeformat som dingler rundt halsen på folk mens de skjener ut i fotgjengerfeltet på rødt lys? Er dette den nye verden? Vil rockebestefar takle overgangen? Vil Bob Dylan publisere elektronisk?

Snart er det vel bare DVD å få kjøpt over disk, musikken kommer fra cyberspace. Pass på å ikke komme borti delete-knappen ved fuktige anledninger. Elektroniske kilder til musikk er uansett bedre enn ingen kilder. Hvis mullaene tar over blir det ikke tillatt med det minste kvidder. Norsktoppen blir da et fjernt minne. Fraværet av muzak vil gjøre shopping til noe prosaisk og alminnelig: Varebytte.

2007
Imens er 2007 kommet, et nytt toppår for omsetningen av norsk musikk. Tør vi spå nye utgivelser fra Odd Nordstoga, Idol-Gaute og den sexy, middelaldrende rockepresten Eidsvåg, nå i duett med en barbeint og lettkledd Marion Ravn?

Det er solnedgang i platebransjens aftenland, den siste rille er snart spilt. Meat Loaf planlegger ”Bat Out of Hell IV”. Rockemuseets grunnstein nedlegges av party-Giske. The Beatles gjenoppstår med Harrison og Lennon i digitale skikkelser. Prøysen på urdu blir en hit under Jordbærfestivalen. 100 timer ukjente Kjell Bækkelund-opptak oppdages gjemt i veggen under restaurering av Eidsvoldbygningen. Marit Larsen selger 130 000 eks. av sin juleplate. Sputnikstatue i bronse avdukes i Drangedal. Bob Dylan får Nobelprisen i litteratur. De fleste norske plateutgivelser får 5 og 6 på terningen. Michael Jackson blir buddhist. Wenche Foss gjør comeback. Bjarne Håkon Hansen sklir på et bananskall.

Rockebestefedrene sørger for to utsolgte Oslo Spektrum under Little Feats reunionkonsert. Nicolai Cleve Broch (Kleivenbork blant fans) blir den nye Helge Jordal og får et eget Skavlan-show på TV2. Bob Dylan turnerer Skandinavia. Erling Fossen vil ha skyskrapere i Østmarka. Jonas Gahr Støre anlegger hentesveis. Levi Henriksen portrettintervjues om sin pinsevennbakbrunn av en samlet norsk presse. En ungdom observeres i Nice Price-hylla på Platekompaniet. Bjørn Eidsvåg synes Marion Ravn er sensuell, råsexy og et skikkelig støkke, uttaler han på Skavlan-show. David Toska gir ut duettsingle med Erling Havnå: ”Rappin ’bout a Swiss Bank Account”.

Norske artister står for 65 % av platesalget. Den yngste publikummeren på platemessa er undertegnede 42-åring.

Godt Nytt År.

Dette er første del av Bjørn Hovdes artikkelserie om 2007. Andre del publiseres på Ballade i neste uke.

Bjørn Hovde er musikkskribent i groove.no, hvor artikkelen kan leses i sin opprinnelige kontekst her.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Prosjekt-/medlemsansvarlig

Musikkforleggerne

Førsteamanuensis i musikkteori

Norges musikkhøgskole (NMH)

Førsteamanuensis II i obo og engelsk horn

Norges musikkhøgskole (NMH)

Førsteamanuensis II i eufonium

Norges musikkhøgskole (NMH)

Festivalprodusent

Oslo Jazzfestival

Produsent

Midtnorsk jazzsenter, Trondheim

Kulturskolelærer pianist/ pianolærer

Lillehammer kulturskole

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev