Arne Bendiksen, platemesse 2007 (Foto: Lars Erik Werme)

Platemesse til ære for Arne Bendiksen

Lørdag oppsøkte kulturskribent Bjørn Hovde Folkets hus i Oslo. Der var det lansering av Arne Bendiksens nye EP, slipp av Marit Larsens solodebut på vinyl og platemesse. – Kombinasjonen av lokale, inviterte gjester og utstillinger er et forsøk på nytenkning og et aktivt, seriøst ledd i arbeidet med å holde platesamlerhobbyen levende. Dette er like mye formidling som det er omsetning av gamle plater, forteller Roy Rydland, en av medarrangørene bak denne messen.

Kalender

Kammermusikkonsert

27/07/2021 Kl. 19.00

Viken

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

05/08/2021 Kl. 19.00

Oslo

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

08/08/2021 Kl. 19.00

Oslo

Regimentets Datter av Gaetano Donizetti

11/08/2021 Kl. 19.30

Viken

Av Bjørn Hovde

Solen og våren kom for alvor til Oslo lørdag 10. mars, da Arne Bendiksen besøkte Folkets hus og platemessa, som satte fokus på hans lange virke i norsk musikkliv. En helt ny Bendiksen-EP (naturligvis på blå vinyl da et av kuttene er en ny versjon av sangen) ble utgitt til anledningen, og køene var lange foran Bendiksens bord for å få en signatur og slå av en prat. En stor utstilling av Bendiksenplater prydet deler av en vegg og publikum fikk også muligheten til å studere noen av hans mange priser og trofeer oppnådd gjennom en rik og mangslungen karriere.

Det er en av initiativtagerne, Jon Sandem, som har utgitt Bendiksens nye EP på sitt nystartede plateselskap. På lørdagens messe var det også mulig å skaffe seg et eksemplar av den Sandem-initierte utgivelsen av ex-M2M Marit Larsens solodebut ”Under the Surface” på vinyl. I likhet med Bendiksen er Marit Larsens vinylutgivelse presset i et eksklusivt, lite opplag og beregnet hovedsakelig på samlermarkedet. Og hvem andre enn samlere, musikkhistorisk interesserte og musikkelskere i sin alminnelighet var det ikke som oppsøkte Folkets hus denne lørdagen.

Bendiksen var i et strålende humør, og besvarte spørsmål fra beundrere og gamle fans mens han skrev dedikasjoner og hilsener så blekket gikk varmt. Publikum flokket seg foran utstillingen av Bendiksens plateutgivelser, hvor noen av de gjeveste sjeldenhetene i hans katalog lyste fra veggen i feilfrie eksemplarer. Selv om utvalget var stort, representerte de utstilte eksemplene bare en liten prosent av Bendiksens tusentalls utgivelser. Bredt representert var ting han selv utga og medvirket på, som Monn-Keys’ vinylutgivelser, og plater med to av hans største oppdagelser; sanglerken Kirsti Sparboe og vår store stjerne Wenche Myhre.

Skal være en hyggelig ramme

Blant plateselgerne traff jeg en av medarrangørene, Roy Rydland, som forklarer tankegangen bak platemessene som avholdes to ganger årlig i Folkets hus.

Han forteller at ideen er å få folk genuint interessert i musikk og platehistorien ved å bringe inn mennesker som har vært med på å forme denne historien. Rydland betoner platesamlerens kulturbevarende virke, og vil synliggjøre dette gjennom å framheve bestemte tema og personligheter på messene. Det er viktig å holde musikkhistorien levende, men målet er også å hylle platesamlerens viktige innsats for å dokumentere den norske populærmusikkens historie. De fleste viktige initativ innen publisering av referanseverker og retrospektive plateutgivelser er sprunget ut av nettopp samlermiljøene.

Eller fra ildsjeler fra Bendiksen, som takket være sitt enorme arkiv stadig utgir plater som kaster lys over den rike norske slagermusikkarven. Han hadde da også tatt med et utvalg titler av sin CD-produksjon, hvor den yngre garde gis mulighet til å stifte bekjentskap med størrelser som Kurt Foss og Reidar Bø, Nora Brockstedt eller Bendiksen selv.

Rammen om messene i Folkets hus er optimal. Rydland forklarer at valg av lokale ikke er tilfeldig. Mange platemesser finner sted i dunkelt opplyste og dårlig tilrettelagte settinger:

— Vi vil formidle innholdet i messene på en ordentlig måte. Messene er først og fremst kjøp og salg, men også hyggelige møter mellom kollegaer i samlermiljøet. Gjestene vi inviterer fortjener også trivelige lokaler. Lys er viktig for kundene som skal vurdere platene før de eventuelt kjøper. Kombinasjonen av lokale, inviterte gjester og utstillinger er et forsøk på nytenkning og et aktivt, seriøst ledd i arbeidet med å holde platesamlerhobbyen levende. Dette er like mye formidling som det er omsetning av gamle plater, avslutter Rydland.

Han kan også berette at neste messe i Folkets hus blir lørdag 25. august. Da blir det satt fokus på norsk rocks ”fire store”: deLillos, Raga Rockers, Jokke & Valentinerne og DumDum Boys.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Stillinger

Kulturskolelærer – breddeprogram musikk

Fredrikstad kommune – Kulturskolen

Kulturskolelærer – Dans/Jazzdans

Fredrikstad kommune – kulturskolen

Produsenter

Bodø2024 IKS

Kantor / Organist

Folldal Kirkelige Fellesråd

Basstrombone

Den Norske Opera & Ballett

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev