Quart-publikum 2002 (Foto: www.quart.no)

Quartsjefen: – Frykter ikke artistflukt

Under den forrige Irak-krigen var det mange amerikanere som var lite begeistrede for å bevege seg utenfor sin egen bakgård. Etter den famøse 11. september-katastrofen ønsket ingen amerikaner å plassere seg på et fly som kunne lide samme skjebne, og mange følte det tryggest å holde seg hjemme. Med ny krig på gang og festivalsesongen nært forestående – hva skjer hvis amerikanske og britiske stjerner uteblir? Ballade snakket med Quart-sjef Toffen Gunnufsen, som samtidig avslører tre nye artister til Quartfestivalen – hardtslående Fantomas, Tomahawk og Melvins.

Kalender

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

05/08/2021 Kl. 19.00

Oslo

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

08/08/2021 Kl. 19.00

Oslo

Regimentets Datter av Gaetano Donizetti

11/08/2021 Kl. 19.30

Viken

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

19/08/2021 Kl. 18.00

Oslo

— Vi er ikke så veldig redde for at de amerikanske artistene skal utebli, vi har i alle fall ikke mottatt noen signaler i den retning, sier en rolig Toffen Gunnufsen. Han mener at faren for at artister uteblir, er motsatt proporsjonal med hvor mye de har turnert i Europa:

— En del hip hop-, R&B- og soul-acts i produsentsjiktet har ikke vært så mye utenfor USA, og enkelte av dem tror vel at Europa er ett sted rett i nærheten av Saddams bakård – så erfaringsmessig er det den «svarte» musikken som er vanskeligst å booke i krisetider. Vi på Quart vil gjerne ha med denne musikken på festivalen, men akkurat nå er vi litt avventende. Samtidig er de gruppene og artistene som har turnert en del i Europa, veldig positive til å komme tilbake hit, spesielt når det går litt hett for seg i USA – de har vel oppdaget hvor rolig det egentlig er her oppe. Hva britiske band og artister angår, tror jeg ikke krigen kommer til å spille noen som helst rolle i forhold til kanselleringer, sier Gunnufsen.

Har dere ordnet økonomisk ryggdekning for festivalen om dette skulle skje – og kan publikum få refundert biletten om programmet ikke blir i henhold til det som er annonsert?

— Det er umulig å gardere seg mot terrorfrykt, men vi har vært i samtaler om dette med den europeiske festivalunionen Europe sin leder, Gunnar Lagermann, som også er leder for Hultsfred-festivalen. Vi er også i løpende dialog med advokater, og har engasjert et forsikringsselskap som heter Robertson & Taylor, som har spesialisert seg på musikksegmentet. Det er viktig å ha avklart hva som er gyldig grunn til å avlyse en konsert – men faren vil allrid være til stede for at artisten bare skylder på sykdom, mener Gunnufsen.

Hva publikum angår, refunderer Quartfestivalen enkeltbilletter til konserter der hovedartisten uteblir innenfor en viss frist, forteller festivalsjefen:

— Dette er noe vi kan gjøre fordi vi faktisk selger biletter til enkeltarrangementer, festivaler som Roskilde og Hultsfred har ikke denne muligheten. Når det gjelder pass for hele festivalen, gjelder det for over 100 band, så det blir uaktuelt å refundere biletter fordi et par av dem melder avbud.

Har dere avtaler med aktuelle band eller musikere som kan stille opp på kort varsel i tilfelle noen får kalde føtter?

— Nei, sånn fungerer det ikke, bandene er for opptatte av å mele sin egen kake til å stå på noen slags reserveliste for festivaler som Quart, Øya og desslike. Roskilde har kanskje andre muligheter, men det kjenner jeg ikke til. Alternativet for oss blir å få norske artister til å steppe inn, men det blir naturligvis alltid store problemer om headlinere kansellerer. Det man som regel ender opp med, er et dårligere band man må fly inn på kort varsel, og gjerne betale mer for.

Hvor alvorlig er det for dere om alle de amerikanske/britiske artistene mot all formodning skulle trekke seg – kan det bli snakk om avvikling eller nedskalering av festivalen?

— Begge deler er uaktuelt for oss, svarer Gunnufsen kontant: – Blir det kanselleringer, jobber vi bevisst for å få inn en erstatning. Men vi ser ingen stor fare med verken Queens Of The Stone Age, Coldplay, Flaming Lips, Billy Corgans Zwan – dette er artister som kjenner Europa ganske godt.

Gunnufsen avslører samtidig et par nye navn til Quartfestivalen. To av Mike Pattons to prosjekter, Fantomâs og Tomahawk skal spille på henholdsvis Vaskeriet og Idrettsplassen. Melvins er et annet band som er tilknyttet Pattons etikett, Ipecac Recordings, som også har norske Kaada i stallen.

— Fantomâs og Melvins kommer til å spille på Vaskeriet, forteller Gunnufsen, – mens Tomahawk er booket inn til å spille på idrettsplassen på samme dag som Zwan.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Stillinger

Kulturskolelærer – breddeprogram musikk

Fredrikstad kommune – Kulturskolen

Kulturskolelærer – Dans/Jazzdans

Fredrikstad kommune – kulturskolen

Produsenter

Bodø2024 IKS

Kantor / Organist

Folldal Kirkelige Fellesråd

Basstrombone

Den Norske Opera & Ballett

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev