Haggis-logo

Punkfestival i Stavanger

Det blir pønkrockfestival med ferske, norske band og britiske veteraner på Folken i Stavanger fredag og lørdag.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Punken må ha blitt gammel og veletablert. Det betyr imidlertid ikke at denne formen for musikk fremdeles har relevans og noe å tilføre dagens ungdommen. I helgen arrangerer en gjeng tyveåringer i Stavanger hva de heverd er byens første Punk Rockfestival på konsertstedet folken. Merkelig nok har de ikke funnet frem til et av samtidens mange fornyere av genren , men har plukket tredje-generasjonspunkerne GBH og Cockney Rejects i tillegg til sine egne band Ordrenekt, The Viggo`s og The Haggis. Fra Bergen og Oslo kommer Freak Oi, Ni Liv og Accident. Festivalen åpnet med en aldri så liten førpremiere på Checkpoint Charlie i går med band som Humbug og Ratcats.I kveld står GBh på scenen sammen med The Haggis og Ordrenekt. I morgen spiller Cockney Rejects (UK), Ni Liv, Freak oi! Accident og The Viggos.

De norske bandenene er uetablerte nye navn fra den norske undergrunnen. Ettersom bandenes musikalske materiale ikke har vært tilgjengelig for Ballade kan vi ikke gi noe nærmere beskrivelse av disse bandenes musikalske uttrykk., men det er grunn til og tro at de spiller musikk inspirert av Oi, og den andre mer folkelige punkbølgen om man skal dømme med utgangspunktet i bandene de er booket inn sammen med.

Andre generasjon-punkerne Sham 69 som opprinnelig var booket inn til denne festivalen, men så senere trakk seg var den store inspirasjonskilden til Cockney Rejects arbeiderklasse punk. Med låten «Oi OI Oi» gav de navn til punkens undergenre Oi-punk. Tekstene var humoristiske og dels kritiske til den første bølgen med anarkistiske punkere og fikk motvillig mange høyreekstreme fans. Bandet turnerer verden rundt den dag i dag og er årlig å se på de store punkrevival- og jubileene i London som Holiday in The Sun-festivalen. Cockney Rejects stiller med to mann fra originaloppstillingen, men det er da også de som folk flest forbinder med dem, nemlig gitarist Micky Geggus og vokalist Stinky Turner. De andre to som er med, er bassist Tony van Frater fra det ikke ukjente oi-bandet Red Alert og trommis Lainey fra Leatherface.

GBH er et annet av disse seiglivede gamle punkbandene som skal ha klart å holde oppe energien og drivet tross minskende hårmanke og voksende ølmager. Bandet markerte seg som et hardcoreband av den gamle skolen. Etterhvert gav de seg også inn i crust, power-violence og metallcore GBH stiller med tre mann fra originalbesetningen, Colin Abrahall (vokal), Ross Lomas (bass) og Colin Blyth (gitar). I tillegg har de med seg en ny kar på trommer, Scott Preece

Arrangørene Ottar Stangeland fra The Viggos og The Haggis og Thomas Eiene fra Ordrenekt sier i dag til Dagbladet at det er over et år siden den seneste punk-konserten i Stavanger. En sannhet med modifikasjoner vil vi tro, men likefullt er det ikke altfor mange sjanser til å oppleve denne formen for musikk i Stavanger.

— Byen har ikke noe stort pønkmiljø i tradisjonell forstand, men interessen er der absolutt. Vi håper jo at denne festivalen vil være med å få opp interessen ytterligere. Det er mange pønkband som kan trenge litt hjelp til å komme seg opp og fram, sier Thomas Eiene til Dagbladet..

Da er det altså mulighet for å ta del av denne genrens historie på Folken i kveld. En historielærdom som kan inspirere til flere slike konserter i fremtiden og forhåpentligvis også resultere i mer interesse for det samtidige punkuttrykket.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.