Teddy Touch

Mikser hip hop til festbruk

Teddy Touch og Scientific fra Bergen planlegger en serie miksplater med hip hop på cd – for blant annet å nå ut til damene. Først ut er Teddy med «Off The Heazy», en variert festplate med eksklusive norske spor. Torsdag 20. september feires plata med hip hop-fest på Blå i Oslo.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Miksplatene gis ut på Halftime Entertainment, selskapet til Teddy Touch og Scientific, og distribueres i mindre opplag gjennom hip hop-magasinet Kingsizes kontaktnett, samt kleskjeden Stress og platebutikken So Real i Oslo. KRS-One, Lil’ Kim, Guru, Phife Dawg, Beanie Sigel, Ol’ Dirty Bastard og Method Man er bare noen av rapperne som bidrar i miksen – og det er bare i løpet av de to første minuttene. Men i tillegg til utenlandske stjerner gir Teddy god plass til norske rappere: Kleen Cut, Whimsical, Opaque, Louis Cypher, Essence og Paperboys med Mad Con er bare noen som stiller med nye eller eksklusive spor.

– På sikt drømmer vi om å press opp tolvtommere med noen av de eksklusive sporene, men i første omgang satser vi på cd. Jeg har gitt ut flere mikser på kassett tidligere, men problemet er at det er ingen damer som har kassettspiller lenger. Så da må det bli, forklarer Teddy Touch (21).

Slippet av «Off The Heazy» feires med en kveld på Blå torsdag 20. september, der både Teddy og kollega Scientific spiller plater – mens det blir show med Whimsical, Paperboys, Kleen Cut, Louis Cypher, og Mad Con.

– Tanken bak «Off The Heazy» er at den skal være en tidløs og variert festplate. Jeg har med gamle og nye ting, klassikere og eksklusive spor, samt innslag av r&b og dancehall.

”Off The Heazy” er slang for helt sinnssykt, og brukes av rappere fra Snoop Dogg og E40 i California til Method Man i New York. Plata er trykket opp i 350 eksemplarer, og Teddy regner med at den blir utsolgt. I oktober følger Scientific opp med sin miksplate ”2 Hot 4 TV”, mens Teddy håper å ha en ny miksplate klar i desember.

Her hjemme har virksomheten ikke tatt av på samme måte som salget av miksplater innen tekno, house og trance, og foruten en promoplate fra mikset av Tommy Tee og Gordon og en lite distribuert plate fra Blow Up Productions i Trondheim, er Teddys plate den første norske miksplata innen hip hop – det er i alle fall den første som er til salgs via enkelte plateforretninger. I USA har mixtapes utviklet seg til storindustri, og ble på midten av 90-tallet fulgt opp av storselgende cd-mikser fra platesnurrere som Funkmaster Flex, DJ Clue og Tony Touch.

– Spesialiteten til DJ Clue er å by på en rekke eksklusive og nye spor, men det fører til kort holdbarhet. Tony Touch gjør alt live og er en trollmann med platespillerne, mens Funkmaster Flex virkelig kan rocke et party. Ren turntablism – dj’er som skaper ny musikk av gamle plater – kan funke live, men blir ofte veldig kjedelig på plate. Men jeg har tro på den nye plata til dj-gruppa X-ecutioners, selv om debuten deres var skuffende.

– Hvordan er status for hip hop-scenen i Bergen for tiden?

– Problemet er at veteranene, de som startet på 80-tallet, enten har gitt seg eller flyttet til Oslo. De som holder på i dag har bare drevet med hip hop i tre-fire år, men jeg har tro på som Essence – som egentlig er fra Malmö – og gruppa Freakshow, avslutter 21-åringen, som selv har drevet med hip hop siden 1991.

– Hva med rettighetene? Har du søkt om tillatelser til å bruke spor fra artister som Mystikal, Jaÿ-Z, Public Enemy og Cypress Hill?

– Nei. En miksplate som dette regnes som en plate som gjøres i promosammenheng, og da er det ikke nødvendig med tillatelse. Det er slik det gjøres i USA.

PS! Du kan høre Teddy Touch og Scientific hver lørdag kl. 16-17 på The Realness Radioshow fra Bergen; FM 104,1, 106, 1 eller 107,8.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.