Chrome Division - Luna (Foto:www.chromedivision.com)

Kudos til det gamle kruttet

– Vi prøver ikke finne opp kruttet på nytt. I stedet har vi funnet tilbake til det gamle kruttet, som virker. Det er mye løskrutt om dagen, sier bassist Luna i Chrome Division. De er en gjeng kompiser fra Dimmu Borgir, The Carburetors, Minas Tirith og Ashes To Ashes, som akkurat har gitt ut sin debutplate, «Doomsday Rock n’Roll». Det lukter Motörhead, svidd gummi, 80-talls W.A.S.P. og gammel Saxon. – Tidlig kjærlighet til denne musikken er egentlig det eneste alle medlemmene har til felles, forteller bassist Luna. Han har tro på at det blir tid til bandet, selv om alle musikerne er godt opptatte i andre band: – Noen ganger vil det krasje, men vi skal få det til. Vi har skrevet kontakt på tre skiver med Nuclear Blast, så vi kan ikke gi oss selv om det sikkert blir travelt, forsikrer Luna.

Kalender

BACH – HAYDN – BACH

03/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Knut Steen

Ideen til chrome Divisionbegynte i Dimmu Borgirs rekker – vokalist Shagrath og daværende trommeslager Lex Icon hadde lyst til å spille rock.

Da Dimmu Borgir tok en offisiell pause i 2004, tok Shagrath kontakt med Lex og Ashes To Ashes-bassist Luna.

K.I.S,S. (Keep It Simple, Stupid)
— Shagrath hadde en masse riff og låter liggende, som hadde litt progga stoner-preg, forteller Luna. Det var også han som tok kontakt med vokalisten i ett band han likte godt, The Carburetors. Eddie Guz så at det dreide seg om profilerte folk med ambisjoner og ressurser – og sa ja til vokalistjobben.

— Da Eddie dukket opp i 2005, lurte han på hvorfor vi hadde fem forskjellige gitar-riff i hver låt: ”Det holder jo til to-tre låter”, sa han. Ingen av oss andre, som er vant til å spille metall med massevis av gitartemaer, brekk, pomp og synther, hadde noe godt svar. Men vi likte ideen hans. Etter det begynte vi å tenke rock ’n roll: Vers og refreng.

Men enda trengte de mannskap, forteller Luna: – Shagrath hadde ikke lyst til å spille sologitar. Men etter at vi hadde hatt Ricky Black inn på én øving, var det avgjort. Han var ekstremt dyktig og en veldig hyggelig fyr. En uke senere fikk vi inn Tony, som var en venn av Ricky. Som du skjønner er ikke Chrome Division noen lags ”håndplukket” gjeng, vi er kompiser som hadde lyst til å vende tilbake til den typen musikk vi vokste opp med…

Tilbake til røttene
For det er tette referanser til Motörhead, W.A.S.P., gammel Saxon og Kyuss her – dere har ikke akkurat gått inn for å finne opp kruttet på nytt?

— Nei. Vi ville heller vende tilbake til det gode gamle kruttet, som virket. Det er mye løskrutt nå om dagen, så hvis folk vil sammenlikne oss med Motörhead, Maiden og W.A.S.P., er det helt greit for meg. Jeg vet jo at W.A.S.P var Shagraths store barndomsidoler, så det ligger sikkert en del påvirkning langt bak i hodet et sted. Nå har vi ikke bevisst gått inn for å likne på noen, men det er moro at folk alltid nevner gode band når de skal sammenlikne. Chrome Division handler om å ta rocken tilbake til røttene, eller i alle fall tilbake til slik vi opplevde den i oppveksten. Tidlig kjærlighet til denne musikken er egentlig det eneste alle bandmedlemmene har til felles. Chrome Division er ganske langt unna det noen av oss spiller til daglig.

The Carburetors er vel bandet som likner mest, hvis man skal plukke blant besetningen?

— Jo da, det blir ofte sånn når man har samme vokalist i to band. Vi ville jo at Eddie skulle synge sånn som han synger best, men Chrome Division er kanskje litt røffere enn Carb.

Booze, Broads & Beelzebub
Hvor markedsføringsbevisste har dere vært i imagebyggingen av bandet – dere har en flammende skalle som kan minne om logoen til Hells Angels, mens «Booze, Broads & Beelzebub» ikke er alt for langt unna biker-merket Lucky 13s ” Bikes, Booze, & Broads”. Et aldri så lite frieri til bikermiljøet?

— Dæven, jeg var skikkelig fornøyd med å ha funnet på det slagordet, jeg visste ikke at det var noe liknende på et klesmerke. Men det er kanskje ikke så rart – skaller, flammer og damer er klassiske elementer i rock’n roll, du finner det over alt på biler, nettsider og i blader. Det er enkelte ting folk aldri blir lei av. Grunnen til at vi har en del av de elementene, er vel at vi har mye til felles med biker-og amcarmiljøene, vi setter pris på de samme tingene. Å legge til seg den stilen for å selge plater eller hanke inn spillejobber, hadde aldri vært aktuelt, forklarer Luna.

Apropos biler og damer, har Chrome Division nylig vært på videoinnspilling, i regi av Patric Ullaeus, som tidligere har gjort jobber for blant andre In Flames, D’Sound, Kamelot – og Dimmu Borgir. Hvordan artet det seg?

— Det var en veldig spesiell og ganske langdryg affære, vi jobbet et døgn i strekk. Det var selvfølgelig gøy, men jeg ble litt skeptisk da jeg hørte at deler av videoen skulle spilles inn i en live-setting, med sånne rocke-damer som åla seg rundt på scenen. ”Dette blir veldig rock n’ roll-harry og lite kult”, tenkte jeg.

Ser man på videoen, virker det jo som du koser deg?

— Ja, det er det som er så rart, vi ble innmari slitne av å spille den samme låta hundre ganger med de nærgående damene rundt oss…jeg er i alle fall ikke vant til sånt. Patric løp rundt med ett kamera, fordi han ville filme alt selv, så vi måtte gjøre det om igjen veldig mange ganger. Heldigvis ble resultatet veldig fint og profft, ganske imponerende ettersom han bare brukte en uke på å sette sammen et døgn med opptak til en tre og et halvt minutter lang video.

Låta «Serial Killer» handler om en fyr som er litt usikker på om han er seriemorder…?

— Jepp, han fornekter det vel frem til han leser om det i avisen…Det er Eddie som har skrevet teksten, den sier ingenting om at denne fyren bare dreper damer. Men da vi først hadde en håndfull av dem der, passet det fint å ta livet av dem mot slutten. Så ble det ikke bare vrikking heller.

Men blir det tid?
Luna forteller at det er Eddie som har stått for tekstene på ”Doomsday Rock n’ Roll”, mens Shagrath har stått for de fleste låtene. Unntaket er ”Hate”, som Ricky Black har skrevet.

— Men vi er ikke et sånt band som sender hverandre ferdige låter på mail, alle arrangementene blir spilt frem i øvingslokalet, understreker han.

Problemet med ”sideprosjekter” er ofte at musikerne ikke har tid til dem – hvor innstilte er dere på å prioritere Chrome Division over det dere allerede holder på med?

— Vi anser oss som et band, men det er klart at Shagrath kommer til å prioritere Dimmu Borgir over Chrome Division – det er noe alle er har forståelse for. Derfor blir det viktig at alle jobber med Chrome Division når de har tid, lager riff, skriver låter, jobber frem ideer. Noen ganger vil det krasje, men vi skal få det til. Vi har skrevet kontakt på tre skiver med Nuclear Blast, så vi kan ikke gi oss selv om det sikkert blir travelt, forsikrer Luna.

Flaut å være «harry»
The Carburetors har trukket fulle hus over hele Norge, samtidig som musikkpressen snur seg vekk eller rødmer av skam. Har dere opplevd andre holdninger til denne typen utrendy bredbeint gitarrock nedover i Europa?

— Nå er vi vant til gode tilbakemeldinger i forhold til norsk metall, men i det siste har det faktisk vært en god buzz på norsk rock også. Norge har jo mange gode rockeband også, selv om det er kredibelt å ikke like en del av dem hvis man vil være en del av ”det gode selskap”. The Carburetors er ett av de bandene, Backstreet Girls er et annet. De har spilt knallgod boogie-rock i 20 år, uten den anerkjennelsen de helt klart fortjener.

Så du mener at frykten for harry-stempelet fremdeles styrer hva folk tillater seg å like?

— Det har nok noe å si, ja. Man må jo for all del ikke være u-hipp. Samtidig er det moro å observere at et band som Satyricon – som er mindre ”kommerse” enn mye annet, selger godt på all medie-oppmerksomheten.

Ut på veien, opp på scenen….snart
Men tilbake til Chrome Division – når man hører på plata, virker det som om denne musikken først og fremst hører hjemme på en scene. Hvor kan folk se dere utover høsten?

— Vi har sett frem til å spille live, alle sammen. Vår hittil eneste konsert, slippkonserten på Elm Street i juli, bekreftet at låtene gjør seg fra en scene. Vi har ikke banket noen flere konserter enda, men vi er klare for å jobbe. Men så var det den tiden…til høsten drar Dimmu Borgir i studio, så Shagrath kommer til å være litt opptatt der. Festivalene i år kom vi akkurat for sent til å rekke – da vi slapp plate, hadde nok alle booket ferdig. Men våren og sommeren neste år, når skiva har vært ute en stund, regner vi med at det går lettere.

Sjekk Chrome Divisions hjemmesider for framtidige konserter.

Stillinger

Stipendiat i musikk

Universitetet i Stavanger

Kantor/organist – 100%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor – 50%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor/ organist

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Forskningsbibliotekar

Nasjonalbiblioteket

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev