Moukhtabar Ensemble (Foto: dansforvoksne.org)

IRTIJAL: Dans For Voksne presenterer libanesisk improvisasjonsensemble

Høstprogrammet til konsertserien Dans For Voksne har allerede kunnet by på artister som Greg Malcolm, Wolf Eyes og Keiji Haino. Denne helgen står to konserter med Moukhtabar Ensemble for tur.

Kalender

Legg til arrangement
Se alle

Av Carl Kristian Johansen

Det vises også film i forbindelse med besøket fra Moukhtabar Ensemble. Det skjer på Cinemateket i kveld under navnet Resistance (s).

Konsertene vil foregå på Sound of Mu fredag kveld, og på Cosmopolite lørdag. På Cosmopolite vil norske musikere som Per Zanussi, Kjetil Møster, Stian Westerhus og Bjarne Larsen opptre sammen med Moukhtabar.

Dette er teksten Dans For Voksne har skrevet om Moukhtabar Ensemble:

”IRTIJAL er den nye, eksperimentelle lydbølgen fra Beirut. Bak navnet er både en festival og en gruppe multi-improv-artister, som både spiller og lager video og film, driver egne selskap om reiser viden om med kunsten sin. Som gruppe heter de Moukthabar Ensemble: Christine Sehnaoui – altsax, Sharif Sehnaoui og Charbel Haber – gitar, Mazen Kerbaj – trompet, Jassem Hindi – elektro-akustiske instrumenter, Raed Yassine – kontrabass, Bechir Saade – bassklarinett og fløyte. Det siste medlemmet er alltid en gjesteartist på slagverk.

Christine Sehnaouis kvartett Rouba3i er en gruppe i gruppa, med broren Sharif og Mazen Kerbaj, og en åpen plass til en perkusjonist. Med Ingar Zach på perkusjon, ga de ut ”Bustros Sessions”, som The Wire anså som en av 2005s 12 beste improv-plater.

Festivalen IRTIJAL har pågått siden 2000. Buzzen omkring den og folka bak har vokst kontinuerlig mens de har beveget seg mot den nye musikkens internasjonale forkant. Christine Sehnaouis siste soloskive ble listet blant fjorårets ti beste utgivelser i The Wire, og oppmerksomheten steg da hun kuraterte en DVD-samling med ny arabisk videokunst som ble gitt ut i Frankrike tidligere i år.

Medlemmene av Moukhtabar og IRTIJAL jobber uten noen tradisjon bak seg. Det de har bygd opp har de bygd helt fra grunnen, med all motstanden dét som regel fører med seg, og under forhold der de fleste vel spør seg hva som egentlig er viktig. IRTIJAL er arabisk for improvisasjon, og er kanskje nettopp en essensiell sak i en verden der alt er usikkert, slik kanskje kunsten er det der følsomheten må søke ly?

Artistene er invitert til Sverige av Kunstmuséet i Ystad, der de vil gjøre plateopptak og spille med andre artister som Lise Lotte Norelius, David Stackenäs, Jakob Riis, Amit Sen og Mats Gustafsson i tillegg til berlinergitaristen Annette Krebs.Derfra berer det til Stockholm og Oslo for flere konserter og filmframvisning.

Ideen med prosjektet er å etablere kontakt med den nye musikkscenen i Beirut og bygge opp et nettverk der svenske, tyske, norske, danske, libanesiske musikere deltar og som strekker seg over Beirut, Sverige, Berlin, Paris og Oslo.”

Konsertene foregår på Sound of Mu fredag og Cosmopolite lørdag. Konsertene begynner kl 21.00 begge dager, filmvisning fredag begynner kl. 19.00.

Dans For Voksne kan blant annet by på Charlemagne Palestine, Matmos, Wäldchengarten, Dirk Freenoise og KUNT, Carlos Giffoni og Leif Elggren denne høsten. Sjekk hjemmesidene til Dans For Voksne for detaljer. Se denne siden for detaljer rundt Moukthabar Ensemble og bloggen og hjemmesiden til Mazen Kerbaj.

Stillinger

Trekkspillpedagog 10 %

Nordre Follo kulturskole

Vikariat som akkompagnatør

Barratt Due musikkinstitutt

Pianopedagog – 60%

Nordre Follo kulturskole

Dirigent

Jar Skoles Strykeorkester, Bærum

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev