BallongMagasinets Lydbok

BallongMagasinets LYDBOK

BallongMagasinet feirer 10 års-jubileum med utgivelse av LYDBOK, en antologi som undersøker hvordan lyd og lydkunst kan utfolde seg på papir ­ i tekst og bilder. Det blir lansering av prosjektet, som byr på bidrag av bl.a. Tommy Olsson, Lotta Melin, Espen Sommer Eide og Jon Øystein Flink, i Oslo førstkommende lørdag.

Kalender

Operagalla

09/08/2020 Kl. 19.00

Oslo

Opera Soirée

14/08/2020 Kl. 19.30

Viken

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Billedkunstnere, komponister, forfattere, dansere og poeter bidrar med essays, billeddikt, hørespill, performance og musikkvideo i bokform, samt et alfabet basert på universets lyder.

Hvordan lytter man best til lydkunst? Dette har vært det underliggende spørsmålet for BallongMagasinets 10-årige praksis, og har blitt utforsket gjennom bla. Blind Film i kinomørket, radiosendinger i kunstgalleri, marginale hørespill på statskanalen, og eksklusiv feelgood-radio på landsbygda. Lydboka føyer seg dermed naturlig inn i rekken, med et mangfold av bidragsytere og fravær av faktisk lyd sprenger den trange definisjoner og utfordrer lytteevnen.

Lydkunsthistorien er proppfull av sjangermøter; feltet kjennetegnes av å være møtested for ulike kunstarter, og er dermed spesielt egnet for eksperimentering. I lydboka presenteres eksempler på dette, nyproduserte og eldre verk som direkte eller indirekte kan knyttes til lyd og lydkunst, samt tanker rundt lydkunstens rolle og utfordringer. Gjennom boka trekkes også tråder til BallongMagasinets tidligere produksjoner og gir dermed en innsikt i en viktig del av nyere norsk lydkunsthistorie.

Bidragytere er Jan Høvo, Elinor Ström, Marte Huke, Atle Selnes Nielsen, Liv Strand, Risto Holopainen, Espen Sommer Eide, Velimir Khlebnikov, Bengt Emil Johnson, Ebba Moi/Anna Carin Hedberg, Tommy Olsson, Elin T. Sørensen, Jon ØysteinFlink/Trond Reinholdtsen, Johan Harstad, Ina Eriksen og Lotta Melin

Redaktører for boken er Søssa Jørgensen og Yngvild Færøy (fra BallongMagasinet).

BallongMagasinet er et kunstnerdrevet initiativ som har produsert og fomidlet norsk og internasjonal lydkunst i og utenfor kunstverdenen siden 1996, blant annet på kortfilmfestivalen i Grimstad, Galleri F15, Dalhousie Art Gallery, Eye Level Gallery og Saint Mary’s University Art Gallery i Halifax, Canada. BallongMagasinet står også bak flere lydkunstproduksjoner i NRK Radio, og var vinner av Åpen Kategori, SKA tv Art Awards, 2004.

Forlaget Torpedo Press er et nystartet forlag som jobber med bøker innen samtidskunst. Torpedo Press er en videreføring av Kunstbokhandelen Torpedo, og tar sikte på 4-5 utgivelser per år med artists’ books, antologier og teoribøker. Forlaget har tidligere gitt ut What does Public Mean? Art as a Participant in the Public Arena red. Tone Hansen, og The New Administration of Aesthetics red Tone Hansen og Trude Iversen. Disse inngår i en publikasjonsserie som drøfter kunstens posisjon i et bredere samfunnsmessig og kritisk perspektiv.

Lansering av BallongMagasinets LYDBOK foregår på Torpedo Kunstbokhandelen, i Hausmannsgate 42, lørdag 17. mars (mellom kl. 17-19). Etterpå blir det fest med lyd-overraskelser på Sound of Mu i nærliggende Markveien.

Publikasjonen er utgitt med støtte fra Norsk Kulturråd, Billedkunstnernes Vederlagsfond og Fritt Ord.

Stillinger

Kantor/ kyrkjemusikar

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Produsent

Riddu Riddu Festivála

Produsent

Kulturfabrikken Sortland KF

Programsjef

Bodø2024 IKS

Festivaldirektør

Nordland Musikkfestuke

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev