Piracy kills music-logo (2007)

Enslaved med ulovlig nedlastning

DEBATT: Rockere lastet ned sau fra Sponheims beitemarker i Hardanger. Dette var et stunt satt ut i live av Musikkbransjens antipiratkampanje. Sauen ble til slutt levert tilbake til sin rettmessige eier: – Fordi artistene, i motsetning til Venstre, er for at det som har en eier skal tilkomme vedkommende, i følge Irina Eidsvold Tøien i TONO.

Kalender

Av Bjørn Hammershaug

Ballade har grunn til å tro at hele stuntet ble iverksatt på bakgrunn av følgende kommentar som falt fra Fonos Larry Bringsjord i et intervju her på Ballade:

— At Unge Venstre ønsker fri fildeling er like dumt som å rappe en sau fra gården til Lars Sponheim og grille den til fest. Den er jo helt gratis! (Ballade, 16/8.), ironiserte Bringsjord den gang.

Nå har noen tatt Fono-sjefen på ordet:

I forrige publiserte TV2 nemlig et sauestunt iverksatt av Musikkbransjens antipiratkampanje. Filmen viste hardrock-artistene Enslaved som ”lastet ned” sauen til Lars Sponheim fra villfjellet i Ulvik.

— Fordi Venstre har lagt frem forslag om at fildeling skal være tillatt fordi ”musikken ligger jo fritt ute på Internett”, har artistene gjort det samme overfor Sponheims sauer, som også ”går fritt der ute på fjellet” tilsynelatende uten eiere, sier Tonos Irina Eidsvold Tøien.

— Sauen ble imidlertid levert tilbake til Sponheim på tirsdag fordi artistene, i motsetning til Venstre, er for at det som har en eier skal tilkomme vedkommende. Tilsvarende gjelder for musikk på Internett. Alle vet at musikken eies av rettighetshavere og derfor bør betales for og ikke deles fritt. Ulovlig nedlasting dreper musikken gjennom at ”de små bedriftene” som et band er, ikke vil overleve hvis de ikke får betalt for det de produserer, heter det fra Tono.

Filmen kan sees her. (Ekstern lenke til TV2 sine hjemmesider)

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Førsteamanuensis i klaver

Norges musikkhøgskole (NMH)

Innholdsprodusent digital formidling

Festspillene i Bergen

Daglig leder

Ung i Kor Nord

Kommunikasjonssjef

Stormen Konserthus KF

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev