Larry Bringsjord 1 2006 (Foto: FONO)

– Det dummeste jeg har hørt

– Utspillet til Unge Venstre om fildeling må være noe av det dummeste jeg har hørt, tordner Larry Bringsjord. Direktøren i FONO (interesseorganisasjonen for uavhengige norske plateselskaper) og sjef for plateselskapet MTG, tilbakeviser i dag Unge Venstres påstander om fildeling og norsk platebransje. – At Unge Venstre ønsker fri fildeling er like dumt som å rappe en sau fra gården til Lars Sponheim og grille den til fest. Den er jo helt gratis, ironiserer Bringsjord.

Kalender

Av Bjørn Hammershaug

Larry Bringsjord reagerer kraftig på innlegget til Unge Venstre (se artikkel på Ballade [link id=63353 title=»her«]) som gikk hardt ut mot bransjens holdning til fildeling.

— Plateselskapene slutter aldri å legge skylden for sviktende CD-salg på fildeling. Men en løgn blir ikke mer riktig ved å gjenta den flere ganger, mente Unge Venstre ved leder Lars-Henrik Michelsen.

— De beskylder bransjen for løgn, men farer selv med tullprat, mener Bringsjord.

Han kjenner norsk platebransje godt, både som direktør i FONO og som sjef for et lite plateselskap. Han ønsker å belyse problemene med ulovlig nedlastning gjennom konkrete eksempler som han selv kjenner godt til:

Klovner i kamp

— Jeg ga ut platen ”Bjølsen Hospital” med Klovner i Kamp i 2001. Den solgte 35 000, og på konsertene stod kidsa i kø med plater som de ville ha signert. Et par år senere ga jeg ut oppfølgeren ”Kunsten å fortelle”. Den solgte 4500, og det var ingen logisk grunn for denne utviklingen. Men det vi opplevde var at publikum på konsertene nå hadde med seg brente plater på konsertene som de ville ha signert. Salget forsvant helt. Dette skyldes helt opplagt fildeling. Kidsa gikk fra kjøp til ulovlig fildeling, fastslår Bringsjord.

Han trekker også frem et annet eksempel fra sin egen stall; Bærumsrapperne Erik & Kriss som ga ut sitt debutalbum ”Gull og grønne skoger” i 2007.

— Plata deres solgte 1500 eksemplarer, men de holder samtidig tre konserter i uken. Alle kan sangene, alle har hørt låtene – men ingen kjøper platen. Dette er nok et eksempel på konsekvensene fildeling har for artistene. Unge Venstre tar ekstremt feil når de påstår at bransjen lyver om dette faktum. Det er rett og slett et voldsomt populistisk utsagn og noe av det dummeste jeg har hørt, sier Bringsjord med ettertrykk.

Kulturspredning

Unge Venstre fremhever at fildeling gir fantastiske muligheter til å spre kultur. Er dette et utsagn du er enig i?

— Det er helt riktig, det er vi alle enige i. Men at vi i bransjen skal motarbeide dette, ja det er også rett og slett noe av det dummeste jeg har hørt. FONO-selskapene har spredt musikken sin til nesten 250 digitale butikker over hele verden. I løpet av få år har det skjedd utrolig mye, og publikum kan nå kjøpe norsk musikk lovlig på nettet hvor som helst. Det å påstå at vi motarbeider dette mediet er både dumt og feil.

Som å spise Sponheims sau til fest

Bringsjord reagerer kraftig på Unge Venstres standpunkt om fri fildeling.

— Det er et håpløst standpunkt. Vi har klart å gjøre musikken tilgjengelig og den er lett å kjøpe lovlig i dag. I tillegg vil det hele tiden komme nye og bedre ordninger. At Unge Venstre ønsker fri fildeling er like dumt som å rappe en sau fra gården til Lars Sponheim og grille den til fest. Den er jo helt gratis!

Bringsjord mener at det er Unge Venstre som ikke følger med i tiden, og at de ikke har gjort god nok research på temaet.

— Revolusjonen har allerede skjedd, sier FONO-sjefen.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Generalsekretær

Den norske Forfatterforening

Kommunikasjons-rådgiver

Asker kulturskole

Produsent

Festspillene i Nord-Norge

Daglig leder

Innlandet musikkråd

Økonomikonsulent

Norges Korforbund

Konsertmester II / Second Concertmaster II

Kringkastingsorkestret (Kork)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev