Illustrasjonsbilde (Foto: Matt Clark / Flickr.com)

NRK Klassisk: Manglende tro på musikkens kraft

En redningsoperasjon for NRK Klassisk kan i beste fall bli vanskelig, skriver Ola Tjørhom i tilsvar til NRKs Ingvei Eikaas.

Kalender

Fiolinens gullalder

26/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Knut Vaage: multiMORF remix vol 1

26/09/2020 Kl. 20:00

Vestland

Ghazal- og qawwali-kveld

26/09/2020 Kl. 18:00

Oslo

Høstlandskap

26/09/2020 Kl. 16:00

Oslo

Av Ola Tjørhom

Jeg har på ballade.no stilt spørsmålet «Kan NRK Klassisk reddes?». Svaret fra Ingvei Eikaas, kanalens fungerende leder, tyder på at en slik redningsoperasjon i beste fall vil bli vanskelig. Her synes vilje til å revurdere sendingenes profil og innhold å være fullstendig fraværende.

Jeg nøyer meg med følgende korte kommentarer:
– Eikaas skjuler seg bak «lytterundersøkelser» som primært bidrar til at folket får sitt i rikt monn. Har kanalens ledelse ingen egne visjoner for musikkformidlingen?

– NRK Klassisk ønsker å holde «lytterne oppdatert». Oppdateringene er imidlertid av den nokså lettbeinte sorten og slikt er rikelig tilgjengelig en rekke andre steder.

– Eikaas viser til at kanalen sender «flere timer med hele verk hver eneste kveld». Jeg har sjekket programmet for 21. juni. Her pludres det gjennomgående fra kl. 06.00 til midnatt. Det eneste oppholdet er et konsertopptak mellom kl. 19.00 og 22.00. To-tre timer med avspilling av «hele verk» pr. døgn drukner altså i nesten 15 timers tyting.

NRK Klassisk strever intenst for å utstyre sendingene med overflødige, avsporende og noen ganger irriterende krykker. Dette reflekterer begrenset tro på den klassiske musikkens kraft. De som hevder at kanalen er en tapt sak, har trolig rett. BBC og Sveriges Radio anbefales.

Stillinger

Direktør

Fond for utøvende kunstnere

Markedskoordinator

Det Norske Blåseensemble (DNBE)

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Kantor

Ulstein kyrkjelege fellesråd

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev