I forbindelse med lansering av frivillighetsmeldingen skrev statsministeren, finansministeren og kulturministeren et felles innlegg der de understreket at «frivilligheten er en del av grunnfjellet i det norske samfunnet.»
Samtidig skaper regjeringen nå et skattekaos som får festival-Norge til å skjelve i buksene og rive seg i håret. Her må det ryddes opp raskt.
Forrige uke utfordret jeg finansminister Siv Jensen for andre gang på hvordan festivalene skal forholde seg til de nye skattereglene som ble innført i januar 2019.

Anette Trettebergstuen (AP) Nestleder i Familie- og kulturkomiteen på Stortinget og kulturpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet Foto: Stortinget (Foto: Stortinget)
Reglene skaper usikkerhet om hvorvidt landets frivillige skal innrapportere og skatte av goder som festivalpass.
Finansministeren har sagt at hun skal «gå gjennom dette for å se om det er utilsiktede effekter som vi med fordel kan gjøre noe med». Men hun har ingen klare svar på hvordan festivalene skal forholde seg til dette i mellomtiden.
Debatten rundt festivaler, frivillighet og goder dukket først opp i kjølvannet av Quart-konkursen i november 2011.
Den gang meldte bobestyrer «at det kunne bli spørsmål om de mange frivillige som fikk femdagerspass mot å jobbe 30 timer, skulle ha betalt skatt av dette”.
Daværende kulturminister, Anniken Huitfeldt, satte raskt foten ned og understrekte at: «Dersom noen festivaler får beskjed om at festivalpass, arbeidsklær og mat til de frivillige skal skattlegges, ja da må vi endre reglene».
Det ble ikke behov for å endre reglene den gang.
Skattemyndighetene forholdt seg til tydelig tale fra politisk ledelse og lagmannsretten konkluderte i 2014 med at festivalpassene til de frivillige på Quart-festivalen ikke var skattepliktige.
Dermed ble bransjepraksisen videreført, og ingen festivaler anså festivalpass til de frivillige for å være skattepliktige. Helt til nå.
Regjeringen har nå skapt stor usikkerhet om hvorvidt frivilligheten skal beskattes. Landets festivaler frykter sanksjonering for å ha brutt skattereglene gjennom flere år.
Hvor er kulturministeren? Skjønner hun at dette kan true store deler av festival-Norge?
Festival-sommeren nærmer seg med stormskritt. De siste årene har vi sett en fantastisk oppblomstring i antall festivaler i hele landet.
Dette må vi legge til rette for, ikke ta livet av.
Frivilligheten gjør samfunnet vårt rikere og fellesskapet sterkere.
Frivilligheten er selve ryggraden i festival-Norge og sørger for at publikum får gode konsertopplevelser i hele landet, hele året.
Dette ønsker vi mer av, ikke mindre.
Festivalene har behov for rask oppklaring.
Landets frivillige burde roses opp i skyene for den innsatsen de gjør, ikke føle seg mistenkeliggjort for å ha brutt skattereglene. Derfor må det snarest ryddes opp i skattekaoset.
Fine ord i regjeringsplattformer og lansering av nye meldinger er ikke nok når man tillater slikt rot.
Anette Trettebergstuen,
Kulturpolitisk talsperson Arbeiderpartiet

Mitt hittil ærligste forsøk på å være et ansvarsbevisst menneske
I en tid der demokratiet står på spill får begrepet skyldfølelse renessanse.

Ballade jazz: Å bryte og bygge vaner
Dette er platene du pakkar med deg i lag med krimromanen, kvikklunsjen og appelsina.

Nyhet! Ballades festivalguide
Vi lanserer Ballades festivalguide, som vil samle musikkfestivaler over hele landet, gjennom hele året.

Oppspark til årets Inferno: Gjenhør med debatt om hatytringer i black metal
Ballade radio: Varm opp til metalfestivalen med den heite debatten om hatytringer i black metal fra fjorårets festival, med et sterkt internasjonalt panel.

POSTKORT FRA JAPAN: – Individet er ikke verdt en jævla dritt. Og dét har japanerne skjønt.
Spellemannsnominerte Why Kai dro på turné til Japan, og fikk både nye fans og eksistensiell angst.

Mørk kveldssang med Michael Krohn
Nylig ble det kjent at Michael Krohn legger opp som vokalist på grunn av sykdom. Her er hans siste nachspiel som sanger.