Vi er alle kosmonauter, som suser rundt i verdensrommet med en fart av flere millioner kilometer i timen. Selv om vi sitter stille på en stol med en laptop, eller har benket oss på sofaen foran TV’en. Og kanskje sjekker ut noen av de nye norske musikkvideoene som har kommet.
Mange av oss har nok følt at livet har stått litt ekstra stille, siden unntakstilstanden ble den nye normalen. Og ennå vet vi ikke hvor lang tid det tar, før vi er tilbake i en mer vanlig tilværelse. Men i mellomtiden har vi i hvert fall hverandre – og all den fine musikken.
MARGRETE: Charizard
Premiere!
Sommeren 2017 la Margrete Skretting Bergset ut den selvkomponerte og egenproduserte synthpoplåten «Teen» på Urørt. Den førte snart til opptredener i semifinalen i Årets Urørt, spilling på BBC Radio 1 og oppvarmingsjobb for Vampire Weekend-vokalisten Rostam.
I 2018 vant Margrete dessuten et NOPA-stipend, og har senere spilt på både Vill Vill Vest, Bylarm og Klubbøya. Musikken hennes er også å høre i NRK-serien Unge Lovende (2018), og BBCs kritikerroste I May Destroy You (2020).
«Charizard» er hentet fra hennes fem spors og svært fine debut-EP «All These Stages», som Oslo-artisten har spilt inn sammen med Andrew Baardsen hos Luft Recordings.
– Det er alltid vanskelig når et forhold tar slutt, men man har en følelse av hva som må gjøres. Det finnes tips og råd overalt og alle vil hjelpe deg, enten om man leser om det i en artikkel, eller får trøst av venner og familie. Men hva gjør man når et vennskap tar slutt? «Charizard» handler om de tapene vi ikke vet om, og hvordan, vi skal sørge over, sier den ferske artisten.
– Framover gleder jeg meg til å slippe min andre video, «Killing By Thinking», signere med et plateselskap i London, lage mer musikk og fortsette å etablere meg som artist. Så håper jeg å få muligheten til å spille konserter og festivaler når det blir mulig.
Videoen til «Charizard» er regissert av Frøydis Fossli Moe, som vi har presentert flere ganger før i Ballade video. Foto er ved Isak Jenssen, mens Christian Stangeby har stått for klipp. I den stemningsfulle videoen ser vi også danserne Rebekka Andresen og Edith Strand Askeland.
SIVERT HØYEM: Devotional
Sivert Høyem trenger vel ikke så mye introduksjon, etter imponerende meritter med Madrugada og som soloartist. Den nye låten «Devotional» er hentet fra hans kommende EP, «Roses of Neurosis», som ventes 12. februar.
– «Devotional» ble til i mitt gamle studio i Oslo i samarbeid med Christer Knutsen. Jeg sang og spilte gitar, mens Christer skrudde lyd og gjorde alt det andre. Ettersom låta tok form hørte vi at det var plass til en ordentlig solo. Først tenkte vi at det skulle være en munnspillsolo, spilt av noen som kunne det. Så kom Nils Petter Molvær sitt navn opp, sikkert inspirert av The Blue Nile og deres bruk av jazz-trompet, forteller Høyem.
– Jeg møtte Nils Petter første gang med Per Eirik Johansen før en Madrugada-konsert i Amsterdam for 20 år siden. Det virket som om vi hadde noen av de samme musikalske referansepunktene, i alle fall når det kom til rock og pop, og jeg har lenge hatt lyst til å gjøre noe med ham. Han har en veldig distinkt sound som gir «Devotional», og én annen låt på den nye EP-en, et stort løft.
– Jeg har ikke inntrykk av at Nils Petter gjør veldig mange slike gjesteopptredener utenfor sin egen sjanger. Han er jo en av de fremste stilskaperne i moderne norsk jazz, med et stort navn ute i verden, så det er en ære for meg å ha ham med, sier Høyem.
I videoen, som er regissert av Frode Fjerdingstad, ser vi også den 90 år gamle ballerinaen Grete Brunvoll.
INGVILD HOMME: Å elske deg
Premiere igjen!
Ingvild Homme har røtter i Treungen og Bamble i Telemark, og er oppvokst i Skien. Hun starter nå det nye året med å slippe «Å elske deg» i dag, 22. januar, og peker med dette på relasjonstematikken som vil prege den kommende andreplata.
Låten er opprinnelig en sang av Jonas Alaska, kalt «Love You Right», som hun har skrevet om til norsk og tolket på sin egen måte.
– Jeg trenger ikke bli no stort, jeg trenger ikke å bli sett. Jeg trenger ingen lyskaster mot meg. Og den sterke konklusjonen; alt jeg trenger å gjøre, er å elske deg. Det er helt enkelt, helt sant, sier Ingvild Homme om teksten.
– Og så er det en stemning i den låta som jeg syntes var veldig sterk. Den er litt sånn: Okei, jeg har forsøkt en del ting nå. Det hjelper meg ikke nærmere deg, det hjelper ikke meg nærmere det jeg trenger. Jeg synes denne låta peker på det vi egentlig trenger, det vi egentlig prøver på. Den kjentes for meg som «et sted å feste blikket», for å sitere Anne-Grete Preus.
Ingvild Homme står selv for vokal og co-produksjon. Ellers hører vi Marte Eberson på piano og Lise Sørensen Voldsdal på fiolin. Kjetil Steensnæs står også for produksjon, med Christer Gracia Slaaen som tekniker og Kai Worley som mikser. Videoen er laget av Malin Longva.
Andrealbumet har fått tittelen Kom nærmere, og slippes 19. februar på hennes eget selskap.
KÅRE INDREHUS: En fabel uten fasit
Og enda en premiere!
– På «En fabel uten fasit» blandes en rekke velkjente ordtak sammen i en salig røre, og idéen bak låta var å utfordre holdbarheten til disse ordtakene i møtet med vår tid. At landet ble rammet av en pandemi gjorde vel ikke problemstillingen mindre relevant.
Det forteller Kåre Indrehus til oss. Som alle andre artister ble hverdagen hans snudd på hodet av COVID 19-smitten.
– Da pandemien traff i fjor vinter hadde jeg nylig lansert albumet Kloke ord for døve ører. Jeg hadde tenkt å ta en liten pause fra det kreative arbeidet, og fokusere på konsertvirksomhet. Men med avbestilte jobber og mye ledig tid, endte jeg opp med å skrive et helt nytt album i løpet av disse vårmånedene.
«En fabel uten fasit» er første smakebit fra albumet Aleine på jorda, som kommer på Apollon Records. Det utgis i løpet av våren 2021, og blir det femte albumet til Ålesundsartisten.
– På denne låten får lytterne her høre meg i samspill med Asbjørn Ribe, en utrolig dyktig artist og låtskriver. Sangen og videoen er produsert av meg selv, og mesteparten er filmet på Vallø i Tønsberg. Dette øde friluftsområdet minnet meg mest av alt om å være på månen. Det synes jeg fungerer som en metafor for den noe ensomme og isolerte perioden av livet som vi nå befinner oss i.
WHITE VOID: This Apocalypse Is For You
Lars A. Nedland, kjent fra band som Borknagar og Solefald, har dannet et nytt band som kommer med plate på Nuclear Blast i mars. Sist uke slapp de sin andre single og video: «This Apocalypse Is For You».
Den forrige singelen, som kom i desember, het «Do. Not. Sleep.» Begge er hentet fra det kommende debutalbumet Anti, som skal gis ut 12. mars.
– Dette er en sang om absurdisme. Og boogie. For alle har godt av litt boogie, sier Nedland til Ballade video. White Void ser ut til å bli godt mottatt, og er altså på samme selskap som blant annet Meshuggah og Slayer. Videoen har i løpet av noen dager blitt sett av nærmere 80 000 YouTube-brukere.
– Videoen ble vakkert skapt av animasjonstrollmann Joakim Storsve og klipper Daniel Øverland, og henter inspirasjon fra oljemaleriet «Adrift» av Jeremy Geddes, som for øvrig pryder coveret på albumet, forteller Nedland.
– Nyt opprøret, kosmonauten og boogien, lyder oppfordringen til slutt.
MEER: Across The Ocean
MEER startet opp som en duo på Hamar i 2008, men har etter hvert utvidet besetningen og den musikalske paletten betraktelig. I dag består orkesteret av følgende medlemmer: Johanne Kippersund (vokal), Knut Kippersund (vokal), Eivind Strømstad (gitar), Åsa Ree (fiolin), Ingvild Nordstoga Eide (bratsj), Ole Gjøstøl (piano), Morten Strypet (bass) og Mats Lillehaug (trommer).
Musikken beskrives som en blanding av orkestral pop, klassisk musikk og progressiv rock, og kjennetegnes av flytende, elegante overganger, fengende melodier og polyfon vokal. MEER kommer med sitt andre album, som har fått tittelen Playing House, på Karisma Records, den 29. januar 2021.
En ny video skal straks være rundt hjørnet. Men vi synes at dette er såpass oppsiktsvekkende at vi alt nå tyvstarter med en litt eldre video, opprinnelig utgitt i oktober 2018. Den er til sangen «Across The Ocean», som også er med på det nye albumet.
Videoen er definitivt sommerlig, og får oss til å lengte til enklere og varmere tider. Den er lagd av Phredlifornia, og ble spilt inn under Finnstadfest. Musikken er spilt inn av Lars Gärtner Fremmerlid fra Einar Stray Orchestra ved Ocean Sound Recording.
TENANT FROM ZERO: The End Away
I dag, 22. januar, kommer debutalbumet til Brooklyn-artisten Paul Darrah, eller Tenant From Zero, som han kaller seg, ut. Det er titulert Flight, og er delvis spilt inn og produsert i Norge, med musikere fra The Loch Ness Mouse, Espen Eriksen Trio, med flere. Det synes vi er en mer enn god nok grunn til å inkludere den her.
Albumet er mikset av Jorge Elbrecht. Innspillingene startet sommeren 2018, da Darrah reiste fra New York til Aurskog-Høland for en ukes studiojobbing med produsent Ole Johannes Åleskjær, uten at de to hadde møtt hverandre før.
Paul Darrah sier seg inspirert av den romantiske, sofistikerte popmusikkarven etter Roxy Music, David Sylvian og Everything But The Girl. Albumet følger opp EP-en «The Nape of Your Neck» (2017), som Darrah gjorde med Kurt Feldman fra The Pains of Being Pure at Heart, Roman A Clef og Ice Choir. Seks av de ni sporene på den nye platen er produsert av Ole Johannes Åleskjær, sammen med Darrah selv.
Tre av musikerne fra The Loch Ness Mouse bidrar på Flight: Kristoffer Solvang spiller trommer, Ole Johannes Åleskjær trakterer gitarer og synther, mens Torstein Krogedal bidrar på sax. Frantz Andreassen (Bror Forsgren) og Lars Tormod Jenset (Espen Eriksen Trio) medvirker begge på bass.
HOLY TOY: Love Kulturklisje
Holy Toy er tilbake, snart syv år etter deres forrige plate. Nå er Lars Pedersen og Andrej Nebb klare med det doble albumet Close All Doors, som inneholder nærmere to timer med musikk. Det er utgitt på Apollon Records, og ble spilt inn i Norge i juli i fjor.
– Jeg hadde en idé om at vi skulle spille litt på overflate, på glatte ting. Vår tids musikk handler mye om overflate. Jeg prøvde å røre i den, så et par av låtene er veldig overfladiske og polerte; ting som er godt å høre på, rett og slett. Jeg vil si at det er glatte ting som jeg prøver å kombinere med det indre under overflaten.
Det sa Andrej Nebb nylig til Magne Fonn Hafskor, i et svært grundig og godt intervju i to deler som ble publisert her på Ballade. Disse intervjuene kan du lese her og her.
I det ganske stille har duoen også sluppet tre videoer til albumet: «Sunday Free», «Superficial» og «Sleeping Sheperd». Denne uken kom også en enda en ny video: «Love Kulturklisje». Som flere av de andre videoene inneholder den litt foruroligende bilder, som blant annet viser døde dyr. Med andre ord: Viewer’s discretion, som engelskmennene sier.
Denne videoen har manus og regi ved Nebb, mens Dawid Pulit står for fotografering og klipp.
Vi ønsker som alltid alle våre lesere en god og musikalsk helg. Om du vil tipse oss om en aktuell video, kan du skrive til guro[at]ballade[punktum]no, og gjerne merke e-posten Ballade video.
Vårt arkiv med norske videoer finner du stadig vekk på denne samlesiden.
Og som alltid: Ta vare, og ta vare på hverandre. ❤