Ballade video LXXIX: Diamanter, spøkelser og gråsoner

Syv nye videoer: Brudini, Lovise AK, Svevngangar, Frode Haltli Avant Folk, Mirror of Haze, Painted Romans og Hjelvik. Og en hjertelig hilsen til Lillebjørn Nilsen.

Ballade videoMusikken og livet

Godt nytt år, alle sammen! Den første uken av 2021 er alt bak oss. Vi har med andre ord sagt farvel til 2020, et av de mest utfordrende årene norsk og internasjonalt musikkliv har opplevd. Nå ser vi forhåpentlig begynnelsen på slutten, takket være vaksinene, men fremdeles kommer det nok til å ta tid før alt er i vanlig gjenge.

– Folk kommer aldri til å slutte å spille. Det er det eneste som er sikkert nå, har gitaristen Tore Elgarøy sagt i forbindelse med pandemien. Det er fine ord, som vi gjerne skriver under på. Og det antar vi at alle musikerne vi presenterer her, er enige i.
 

BRUDINI: Diamond Ghosts

Bergenske Erik Brudvik har base i London, der han blant annet har drevet The Society Club i Soho. Han har gjort alternativ kabaret-musikk med blant andre LGBTQ-pioneren Lanah Pillay og Andy Bell fra Erasure, og har også samarbeidet med folk som Lulu Gainsbourg, som er sønnen til Serge Gainsbourg.

– I «Diamond Ghosts» møter man en forskrudd karakter som på tampen av en kveld fylt til randen av sex og dop, dreper sin elskede. Så det passer jo fint å slippe den nå i mørketiden under COVID-pandemien, om noen skulle ønske seg en siste musikalske spiker i kista. Den slekter kanskje mer på mørk cabaret enn tradisjonell songwriter-musikk, sier Brudvik til Ballade video.

– Øst-London har vært mitt hjem i nesten 15 år, hvor jeg ofte opptrer som del av performancekunst-kollektivet The Bloody Poets. De fleste i videoen er del av dette undergrunnsmiljøet. Selve videoen er skutt i ett take på en mobiltelefon i en kjellerbar i Soho, en bydel hvor fiktive mordere, såvel som ekte, har vandret rundt i århundrer. Noen i videoen er i karakter under filmingen, andre tilsynelatende ikke, så det gir den et litt bisart preg. Særlig polert er det ikke, men det er ikke låten heller.

– Mannen som snakker i phone booth’en i begynnelsen av videoen er den amerikanske beatnikforfatteren Chip Martin, som bidrar med poesi på debutplaten jeg slapp i høst, From Darkness, Light. Og ja, refrenget har et lite vink til Joy Division!

Brudini har ellers blitt rost av veteranen Danny Fields, som blant annet har jobbet med Iggy & The Stooges, Ramones, MC5, The Velvet Underground, Jim Morrison og The Modern Lovers. Selv anbefaler vi From Darkness, Light, som er utgitt på Karisma Records, på det varmeste.

Du finner flere fine videoer med Brudini på YouTube, mens denne låten ellers kun er tilgjengelig på BandCamp.
 

LOVISE AK: Regimets mann

– Ikke alle kriger kjempes der ute. Noen kjempes også på hjemmebane, i nære relasjoner. Låta «Regimets mann» er en del av mitt kommende konseptalbum Hjemmefrontens barn – om å vokse opp med ulik form for vold.

Det sier Lovise Angen Krogstad til Ballade video. Hun har jobbet som psykolog i mange år, ofte i gatenære prosjekt med Kirkens bymisjon og Oslo fengsel.

– Denne sangen handler om hvordan vold kan overføres mellom generasjoner. Den musikalske sjangeren er vel ellers nærmest spoken word, med en krysning mellom jazz og klassisk.

«Regimets mann» ble sluppet like før jul. Det er multimusiker og produsent Preben Olram fra Artistic Trade som står bak videoen, og dessuten spiller gitar, bass, piano og trommer. I tillegg gjør danserne Aina Nordgård og Trude Haugland en svært fin innsats, mens Lovise AK selv står for musikk og tekst.
 

SVEVNGANGAR: Heimkjenning

– Svevngangar er et Bislett-basert folk-band. Tekstene henter vi fra den nynorske lyrikken, og musikken lager vi sjæl, med banjo, nøkkelharpe og trekkspill.

Det sier Svevngangar på sin Facebook-side. Frontfigur Jo Hegle Sjøflot skriver musikken, og har en sammensatt musikalsk fortid; både som hammondorganist og fløytist i indiebandet Faircastle Four, i tillegg til å ha opptrådt med egne komposisjoner på Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival.

I Svevngangar har Hegle Sjøflot slått seg sammen med vokalist og nøkkelharpespiller Marte Gautneb, samt multiinstrumentalist og komponist Kjetil Schjander Luhr. Trioen ga i fjor høst ut albumet Av natt, av ljos på Talik, etter en tekstlinje av dominikanermunken Arnfinn Haram, fra hans oversettelse av Yeats-diktet ”He Wishes For The Cloths Of Heaven.”

– Tor Jonsson er en av de dikterne som gjorde meg interessert i nynorsk poesi, sier Hegle Sjøflot til Ballade video. – Diktet ”Heimkjenning” handler om lengsel etter å vende hjem, og indirekte om ambivalensen som kan ledsage hjemkomsten når ting ikke er som de var. Slik sett formidler denne teksten en typisk Svevngangar-tematikk. Vi trekkes mot gråsonene, skumringen og den ikke-umiddelbare skjønnheten.

Videoen er spilt inn i Capella Johannea i Majorstua kirke i Oslo, med Per Sveinung Larsen som kameramann og regissør.
 

FRODE HALTLI AVANT FOLK med Helga Myhr: St. Morten

Tjugendag, eller tyvende dag jul, er den siste juledagen i enkelte nordiske tradisjoner. Dagen er markert med en øks, et snudd drikkehorn, en klokke eller en sopelime på primstaven.

Og det gir oss en fin anledning til å presentere en ny sang og video fra Frode Haltli og kompani. Her har de med seg Helga Myhr på hardingfele og vokal, som har tatt med seg den tradisjonelle sangen ”St. Morten” fra hjemtraktene rundt Ål i Hallingdal. Dette er en norsk versjon av den populære britiske julesangen ”The Twelve Days of Christmas”.

Frode Haltli Avant Folk består denne gangen av Helga Myhr (vokal, hardingfele), Frode Haltli (trekkspill), Hans P. Kjorstad (fele), Rolf-Erik Nystrøm (saxofon), Ståle Storløkken (orgel), Fredrik Luhr Dietrichson (kontrabass), Hildegunn Øiseth (bukkehorn), samt Oddrun Lilja Jonsdottir og Juhani Silvola på akustiske gitarer.

Opptaket er spilt inn og filmet av Trond Kjelsås i Oppegård kirke i Svartskog i november 2020. Sangen er gitt ut digitalt av Grappa.
 

LARS KLEVSTRAND, med flere: Lillebjørns franske vals

Rett før jul kom denne videoen, som er hentet fra albumet Crescendo i gågata – En hyllest til Lillebjørn Nilsen. Det ble gitt ut i forbindelse med at Lillebjørn Nilsen fylte 70 år, den 21. desember 2020. Albumet er ute på Grappa, som har vært plateselskapet til Nilsen siden Hilsen Nilsen i 1985.

En rekke artister feirer visesangeren og låtskriveren på dette albumet, som inneholder nye versjoner av mange av hans mest folkekjære låter. Dette inkluderer Frida Ånnevik, Lars Lillo-Stenberg, Tuva Livsdatter Syvertsen, Einar Flaa, Sondre Lerche og deLillos.

”Lillebjørns franske vals” er en tidligere uutgitt melodi av Lillebjørn Nilsen, som her har fått tekst av Lars Klevstrand. I denne videoen ser og hører du venner og veteraner som Åse Kleveland, Birgitte Grimstad, Lars Klevstrand, Kari Svendsen, Jan Eggum, Finn Kalvik, Øystein Sunde og Halvdan Sivertsen.
 

MIRROR OF HAZE: Drifting into the Void

“Drifting into the Void” er den andre singelen fra Mirror of Haze fra Oslo, som selv omtaler seg som et postpunk/gothrock-prosjekt. Den er oppfølgeren til låten og videoen ”Forgotten Places, Forgotten People” fra oktober, og har senere også blitt fulgt opp med ”Merry Go Round Spinning”.

Mirror of Haze har kontrakt med brasilianske Wave Records, et Sao Paulo-basert plateselskap som skal gi ut debutalbumet The End Is the Beginning i februar 2021. Her er alle de tre ferske singlene inkludert, pluss ytterligere fem låter.

– Alle sangene er spilt inn i isolasjon under pandemien i 2020, og forsøker å fange stemningen til denne merkelige og unike tiden i nyere historie, sier låtskriver Vadym Markov.

– I koronatiden fikk jeg mer tid til å spille med forskjellige gitareffekter og sette sammen noen sangideer jeg hadde fra før. Har alltid ønsket å lage mer tradisjonell, gitardrevet plate med mindre synth og elektroniske lyder.

Videoen er regissert og klippet sammen av Mirror of Haze, og består av klipp fra Pexels.com og Pixaby.com. Musikalsk sier prosjektet seg inspirert av eldre artister som The Chameleons og The Fields Of The Nephilim, samt mer moderne utøvere som Drab Majesty og Then Comes Silence.
 

PAINTED ROMANS: Treat Yourself

Nettopp postpunk, inkludert sidegrener som gothrock, dark wave og cold wave, er en åttitallssjanger som aldri har blitt borte. Stadig lar nye musikere seg inspirere av det ofte mørke og atmosfæriske lydbildet, som har hatt en overraskende langvarig appell.

Mats Davidsen startet opp Wallpaper Silhouettes på 90-tallet, og ga ut to album med det prosjektet. Bandet fikk gode omtaler i kjennerkretser, men gikk etter hvert i oppløsning. Davidsen fortsatte, og ga ut flere singler, EP-er og album i begrensede opplag, til dels under navnet Painted Romans.

– Vi startet med et varierende uttrykk, fra post-punk til ambient, pop, klassisk gitar, folk og andre ting, men har i løpet av 2020 dreid over til mer rendyrket post-punk, og i det siste en mørkere og hardere gotisk stil. Etter at vi slapp singelen ”Formation” har interessen for Painted Romans bare økt. Det er ingen tvil om at det er vesentlig enklere å promotere et rendyrket uttrykk. Da Wallpaper Silhouettes startet var sjangre som postpunk og new wave veldig undergrunn, men det ser nå ut som at scenen og markedet har vokst enormt internasjonalt.

I 2020 består Painted Romans av Jan Ottar Nystad (keyboards) og Thomas Sejnæs (bass), mens Davidsen selv tar seg av vokal, gitar og trommeprogrammering. Det er også han som står for tekst og musikk.

– ”Treat Yourself” er egentlig en grotesk sang, men vi lar ikke videoen gjenspeile dette på noen måte. Tvert imot ville vi heller prøve å fange melankolien i det musikalske totaluttrykket, framfor å visualisere teksten, sier Davidsen til oss.

Videoen til ”Treat Yourself” er en egen spesialutgave, spilt, sunget og tatt opp live. Studioversjonen av sangen finner interesserte på det fine albumet Heart, som kom ut i høst.
 

HJELVIK: Glory of Hel

Vi kan vel også godt minne om at jól opprinnelig var en hedensk høytid, som antagelig ble markert med ofring av dyr, mat og drikke, samt dyrking av forfedrene. Denne feiringen startet i følge Snorre opp hokunatt («hoggenatten»), det vil si midtvintersnatt, den 12. januar.

Og det fungerer vel som en passende intro til Hjelvik, som i slutten av november 2020 slapp albumet Welcome To Hel. Han var tidligere vokalist i Kvelertak, og har nå slått seg på svartsvidd viking-metal, der han selv står for sang, tekster og melodier. Vi hører dessuten Rob Steinway (gitarer), Alexis Lieu (bass) og Kevin Foley (trommer), samt gjestevokalisten og gitaristen Matt Pike fra amerikanske Sleep og High on Fire.

Videoen til ”Glory of Hel” er produsert av Flesh & Bones. Den er animert og regissert av Adam Avilla, som nærmest har lagd en norrøn tegnefilm til musikken, inkludert et helt ragnarok av brennende vikingskip, nakenhet og blodige slag.

– En fun fact om låten er at refrenget er inspirert av den gamle sci fi-filmen ”Zardos” – og ikke ”Metalocalypse” som mange feilaktig tror, forteller Erlend Hjelvik til oss.

– ”Zardos” var jo filmen der den nokså nylig avdøde legenden Sean Connery – og hans intet mindre legendariske røde speedo – hadde hovedrollen. Så da blir låten en hyllest til Sir Connery også.

Vi viser her den usensurerte utgaven av videoen. Welcome To Hel er ute på Helmet Fire Records, som er Hjelviks eget selskap.
 

Vi ønsker alle våre lesere et godt nytt år – og en god og musikalsk helg. Om du vil tipse oss om en aktuell video, kan du som vanlig skrive til guro[at]ballade[punktum]no, og gjerne merke e-posten Ballade video.

Vårt omfangsrike arkiv med norske videoer finner du som alltid på denne samlesiden.

Og, også som alltid: Ta vare, og ta vare på hverandre. ❤

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.

Flere saker
Mitt hittil ærligste forsøk på å være et ansvarsbevisst menneske

Mitt hittil ærligste forsøk på å være et ansvarsbevisst menneske

I en tid der demokratiet står på spill får begrepet skyldfølelse renessanse.

Ballade jazz: Å bryte og bygge vaner

Ballade jazz: Å bryte og bygge vaner

Dette er platene du pakkar med deg i lag med krimromanen, kvikklunsjen og appelsina.

Nyhet! Ballades festivalguide

Nyhet! Ballades festivalguide

Vi lanserer Ballades festivalguide, som vil samle musikkfestivaler over hele landet, gjennom hele året.

Oppspark til årets Inferno: Gjenhør med debatt om hatytringer i black metal

Oppspark til årets Inferno: Gjenhør med debatt om hatytringer i black metal

Ballade radio: Varm opp til metalfestivalen med den heite debatten om hatytringer i black metal fra fjorårets festival, med et sterkt internasjonalt panel.

POSTKORT FRA JAPAN: – Individet er ikke verdt en jævla dritt. Og dét har japanerne skjønt.

POSTKORT FRA JAPAN: – Individet er ikke verdt en jævla dritt. Og dét har japanerne skjønt.

Spellemannsnominerte Why Kai dro på turné til Japan, og fikk både nye fans og eksistensiell angst.

Mørk kveldssang med Michael Krohn

Mørk kveldssang med Michael Krohn

Nylig ble det kjent at Michael Krohn legger opp som vokalist på grunn av sykdom. Her er hans siste nachspiel som sanger.

Se alle saker
Konserttips Oslo

Serier
Video
Radio