Ellen Aagaard, foto: Lars Ove Kvalbein

Vokale eksperimenter med Ellen Aagaard

Det er ikke ofte man har sjansen til å oppleve en hel konsert med eksperimentell musikk for stemme i Oslo. Ellen Aagaard er en av få norske sangere som utelukkende arbeider med ny musikk. 30. september synger hun på Black Box Teaters lille scene i regi av Ny Musikk Oslo. På programmet står en urframføring av Øyvind Torvund med tittelen «Arie», samt verk av Sergej Newski, Gerhard Stäbler, Julio Estrada og Roman Haubenstock-Ramati. Om sistnevnte sier sangeren: «Musikken er i hvert fall flott å se på – hva det lydlige resultatet angår, må komponisten fritas for alt ansvar. Klager sendes til meg!»

Kalender

Cikada RBK + EAU

23/10/2020 Kl. 18:30

Oslo

Ivan Mazuze Band

24/10/2020 Kl. 19:00

Viken

Kampenjazz: Skarbø Skulekorps

25/10/2020 Kl. 20:00

Viken

Ellen Aagaard er utdannet ved Norges Musikkhøgskole. Hun er en av få norske sangere som har spesialisert seg på samtidsrepertoar. Aagaard samarbeider med komponister som Stefano Scodanibbio, Gerhard Stäbler, James Clarke, Øyvind Torvund og Henrik Hellstenius. Hun spiller sammen med musikere fra jazzsangeren Solveig Slettahjell til pianisten Marianne Haug. Den siste tiden har Ellen Aagaard også sunget i det anerkjente britiske samtidsmusikkensemblet Apartment House, som ledes av cellisten Anton Lukoszevieze og har base i London.

Øyvind Torvunds nye verk «Arie» er skrevet til Ellen Aagaard. Øyvind Torvund er utdannet komponist fra Norges Musikkhøgskole med professor Ivar Frounberg, og har de to siste årene vært huskomponist for Oslo Sinfonietta. Denne perioden har han brukt til å arbeide fram verk som er oppsiktvekkende i norsk sammenheng. Hans siste arbeid «Hilds romstasjon» hadde form av flere simultane konserter og installasjoner i forskjellige rom i kulturslottet Soria Moria på Torshov, hvor Oslo Sinfoniettas musikere spilte forskjellige små stykker i kombinasjon med elementer som installasjon, video og elektronisk remiks. Torvund arbeider i krysningspunktet mellom installasjon og konsert. Ofte innebærer det å integrere publikums bevegelse mellom ulike rom eller musikalske ”stasjoner”, i et musikalsk og visuelt forløp.

Under Music Factory-festivalen i Bergen i mai 2003 framførte Ellen Aagaard komponisten Sergej Newskis stykke «J’étais d’accord» for stemme og sinfonietta, sammen med BIT20 Ensemble.
— Jeg falt fullstendig for måten Sergej brukte stemmen på i stykket, sier Aagaard. Det viste seg at Newski også hadde skrevet verket Pesnya, som i stor grad bruker de samme vokale effektene.

Gerhard Stäblers «Belfast Breakfast Songs» framførte Aagaard første gang under Dresdner Tage der Zeitgenössischen Musik i september 2003, der en helg var viet eksperimentelt musikkteater. Stäbler har i dette verket konstruert ord som utøveren skal uttale i henhold til sitt eget språks regler. Han bestemmer ikke tonehøyder, angir bare uttrykk og type register og overlater resten tilhver enkelt sangers muligheter – et godt eksempel på åpen form og hvilke muligheter en komponist kan gi utøveren til å sette sitt eget preg på framføringen.

Verket «Miqi’cihuatl» av Julio Estrada er basert på et annet verk av samme komponist, «Mictlan». «Mictlan» er skrevet for stemme, kontrabass, klangeffekter og perkusjon. Ellen Aagaard framførte dette verket Mexico City i oktober 2003 sammen med bl.a. Stefano Scodanibbio. Da hun i etterkant spurte Julio om hun kunne få gjøre deler av Mictlan som et solostykke, svarte han med å skrive en egen versjon av verket til henne, med tittelen «Miqi’cihuatl».

Roman Haubenstock-Ramati har laget mange grafiske partiturer. Noen av dem stilles jevnlig ut i billedgallerier. Om utdraget fra «Speload Mc» som hun skal framføre, sier Aagaard:
«Musikken er i hvert fall flott å se på – hva det lydlige resultatet angår, må komponisten fritas for alt ansvar. Klager sendes til meg!»

Ellen Aagaard har vært engasjert ved flere av Europas samtidsmusikkfestivaler, blant andre Wien Modern, Dresdner Tage der Zeitgenössischen Musik, Ilios, Music Factory og Ultima.

Hun holder også workhops og mesterklasser i ny vokalmusikk, sist for studenter og professorer i sang og komposisjon ved Escuela National de Musica i Mexico City.

Ellen er engasjert til å medvirke i Julio Estradas nye opera Pedro Paramo (framføringer i bl.a. Madrid, Stuttgart, Mexico City og Buenos Aires i 2006). Blant komponister som har skrevet spesielt for henne er Jennifer Walshe, James Clarke, Gerhard Stäbler, Sven-Lyder Kahrs, Lene Grenager, Maja Ratkje og nå altså Øyvind Torvund.

Konserten finner sted på Black Box teaters lille scene torsdag 30. september kl. 20.30.

Stillinger

Førsteamanuensis i musikkvitenskap

NTNU – Institutt for musikk

Kulturhusleiar

Sogndal kulturhus

Salgs- og publikumsansvarlig

Arktisk Filharmoni

Fagansvarlig

Norsk jazzforum

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev