Skolekorps (Foto: NMK)

Urfremføring av ny norsk musikk – presentert av skolekorps

1. februar kl 14.00 vil det bli urfremføring av ikke mindre enn fire nye norske samtidsmusikkverk i Peer Gynt-salen i Grieghallen. De som skal fremføre verkene er Damsgård og Kjøkkelvik Skolers Musikkorps, Skjold Skoles Musikkorps, Manger Skulemusikklag og Krohnengen Skoles musikkorps. De fire verkene er skrevet av de vestnorske komponistene Knut Vaage, Torstein Aagaard-Nilsen, Ruth Bakke og Webjørn Sæther.

Kalender

Opera Soirée

14/08/2020 Kl. 19.30

Viken

Iskald Sound + Akuvi + Eben Jr.

15/08/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

De nye komposisjonene er en del av prosjektet Frisk Pust, et satsingsprosjekt for Norges Musikkorps Forbund med støtte fra Norsk Kulturråd, for å få mer nyskrevet norsk musikk for skolekorps. Målet er i første omgang å få 16 nye verk. Det er kjente vestnorske komponister som står for de fire første verkene: Knut Vaage, Torstein Aagaard-Nilsen, Ruth Bakke og Webjørn Sæther. Korpsene har jobbet tett med komponisten de har fått tildelt under komponeringen, og komponistene har deltatt på øvelser med korpset.

Musikalsk blir dette en helnorsk kveld, og komponistene vil være til stede og selv presentere fremføringene.

— Kunne vi fått 16 nye stykker for skolekorps, hadde det vært helt fantastisk, sier Torstein Aagaard-Nilsen. Sammen med Ny Musikk og NMF har han startet prosjektet med arbeidstittel Frisk Pust for å få mer norsk samtidsmusikk for korps.

Tanken bak Frisk Pust er at den utvalgte komponisten skal samarbeide med et korps og tilpasse musikken til det ensemblet han har. – Har korpset fem musikanter, skal komponisten skrive for fem musikanter. Etter å ha gitt tilbakemeldinger, skal komponisten jobbe mer med stykket, sier Lene Grenager til Norsk Musikkorps Forbunds nettside.

Grenager var president i Ny Musikk da Frisk Pust ble startet. Ny Musikk er en landsdekkende forening som har som formål å spre informasjon og konserter innen samtidsmusikk.

— Vi har nettopp gjort et prosjekt sammen med Norges korforbund som het Ny Vokal, og dette gav mersmak. Vi var derfor på utkikk etter et nytt prosjekt å ta tak i, og var klar med det samme Aagaard-Nilsen kontaktet oss, sier Grenager.

Knut Vaage har skrevet lite for korps tidligere, men fikk i år Edvard-prisen fra TONO for brassband-stykket Graffiti. Han har også skrevet en marsj, og et større verk for janitsjar, ”Breaking another Wall”.

— For meg har det å skrive for korps gitt mersmak, og møtet med korpsmiljøet har gitt svært positive erfaringer, sier Vaage til NMF. – Musikerne holder et høyt nivå, og jeg liker det sosiale korpsene representerer. Faglig sett er det like store utfordringer som med andre ensembler, det er uansett vanskelig å få musikk til å fungere. Det er dessuten imponerende hvordan jeg er blitt tatt imot med åpne armer i korpsmiljøet.

— Fire urfremføringer på en konsert er i seg selv helt unikt. Samtidig er dette en fin måte å knytte bånd mellom samtidskomponister og fremtidige musikere. Søndagens konsert blir den første i en rekke årlige konserter med nyskrevet norsk musikk, sier musikksjef i Norges Musikkorps Forbund, Harald Eikaas.

Mer om prosjektet Frisk Pust finner du her og her.

Stillinger

Kommunikasjons-rådgiver

Krafttak for sang

Fagkonsulent

Folkeakademienes landsforbund – Sang i eldreomsorgen

Kantor/ organist

Kongsberg kirkelige fellesråd

Orkesterbibliotekar

Oslo-Filharmonien

Kantor/ kyrkjemusikar

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Produsent

Riddu Riddu Festivála

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev