Avgarde (plakat, 2007)

Uortodokst og variert på Verftet

Lørdag 14.april kl. 19.00 er det klart for ny AVGARDE-konsert på USF Verftet i Bergen. Denne konserten byr blant annet på utvidet flygel, Schubert-inspirert stilleben og åpen improvisasjon. I tillegg samtaler forfatter Øyvind Rimbereid med komponist Glenn Erik Haugland med utgangspunkt i Fartein Valens merkverdige musikk.

Kalender

Legg til arrangement
Se alle

Avgarde er en konsertserie for ny musikk i Bergen, som søker å være en avslappende, spennende og nyskapende arena for både utøvere og publikum.

Det utvidede flygel

Den kommende lørdagskveldens mest uortodokse fremføring står pianist og komponist Jørgen Larsson for med urfremføringen av verket ”RASP”, ved hjelp av sitt ”nye” instrument; ”The Augmented Piano”. Larsson endrer her begrepet ”instrument”, og lar publikum bli en del av utøverens klangrom.

— The Augmented Piano” er et helt nytt instrument som kan oppleves som en installasjon og konsert med utøver, forklarer Larsson.

— Det viktigste i komposisjonene vil være å skape overbevisende former som publikum kan bli revet med av i en kompleks romlighet og nærhet til instrumentet. Publikum skal føle at de sitter inne i pianoklangen, sier han.

Med flygelet i midten, publikum rundt og høytalere plassert i en sirkel rundt publikum igjen, skal pianisten urfremføre ”RASP”, det første stykket han har skrevet for denne måten å tenke klang, instrument og romfølelse på. Larsson vil at teknologien skal bidra til å sette opplevelsen i fokus:

— Jeg ønsker å skape en situasjon hvor teknologien brukes til å sette instrumentet og utøveren i fokus. Publikum skal gå fra konserten/installasjonen med pianolyd i hodet, ikke teknologi, sier han.

Valens melodiske åre

Tittelen på Glenn Erik Hauglands ”Acompanied Crowd” (1. sats) spiller på det engelske ordtaket ”Two is a company, three is a crowd”. Instrumentene trer inn og ut av ulike relasjoner – det starter samstemt, men enigheten rives fort i stykker.

Etter fremføringen av Fartein Valens ”Trio” vil forfatter Øyvind Rimbereid sammen med komponist Glenn Erik Haugland stå for en organisk samtale med mange beslektede og samtidige tråder på bakgrunn av en mørk melodisk åre (som Valens musikk). Kanskje vil de dreie innom Beethoven, det moderne innen diktingen og innen musikk, mysteriet Valen, polyfonien og hvorfor Haugland ikke liker Valens musikk, men aldri blir lei av å lytte til den.

På programmet denne kvelden står også ”Wiener-frynser” av Eilert Tøsse. Han tar her utgangspunkt i motiver og klisjeer fra tradisjonell østnorsk runddansmusikk i såkalt «wienerstil» (også kalt «storgardsmusikk»). Verket er ment som en munter musikalsk kommentar til all musikk som på en eller annen måte kan kommentere denne igjen.

Komponiststudent Harald Sæther gjør en vri på Schuberts lied i sitt stykke ”Das Mädchen oder Der Tod”. Han forlenger Schuberts melodiske og harmoniske forløp og tilfører elementer fra samtidsmusikken. Muligens kan dette redde den døende piken?

— Jeg ser kunstverket mer som en handling, noe oppsøkende, det at man betrakter noe eller lytter og går i dialog med verket og seg selv, sier Sæther.

Ørjan Matre er utdannet ved Norges musikkhøyskole og har det siste året fått fremført verker blant annet av Oslo-filharmonien og Kristiansand symfoniorkester. AVGARDES publikum får høre Elegy for Mr./Mrs. Ciona Intestinalis. Dette var et bestillingsverk for en festival i Kyoto (2005) med utgangspunkt i ”norsk natur og norsk tenkemåte.”

Kveldens konferansier, komponistprofessor ved Griegakademiet Morten Eide Pedersen åpner deretter igjen sine musikalske dagbøker, denne gangen ved hjelp av perkusjonist Craig Farr.

Siste innslag på programmet; La gå hem: Åpen improvisasjon, ledes av Arne Sandvoll. Han igangsetter en åpen impro-session for alle med tempererte og utempererte instrumenter.

AVGARDE er initiert av musikere og komponister på Vestlandet og arrangeres våren 2007 I samarbeid med Grieg 07, Universitetet i Bergen, Griegakademiet, Borealis, Ny Musikk og USF Verftet. Alle konsertene foregår i Sardinen på USF Verftet. Konserter som gjenstår denne våren er 14. april og lørdag 12.mai. Programmet er allerede klart, sjekk ellers nettsidene til AVGARDE.

Stillinger

Trekkspillpedagog 10 %

Nordre Follo kulturskole

Vikariat som akkompagnatør

Barratt Due musikkinstitutt

Pianopedagog – 60%

Nordre Follo kulturskole

Dirigent

Jar Skoles Strykeorkester, Bærum

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev