Torstein Aagard-Nilsen (Foto: Mic.no)

Torstein Aagaaard-Nielsen: – Det koster å kjøpe kuler og krutt

– I de spede forsøkene på en offentlig kulturdebatt finner vi ingenting om forsvarskorpsene. Men det er altså slik at forsvarskorpsene ligger nede for telling fordi de mangler penget til drift, skriver komponist Torstein Aagaard-Nielsen i dette engasjerte innnlegget på vegne av militærmusikken. Han retter skytset mot politikerne, og skriver rett ut: – Det vi opplever nå er rett og slett en skam!

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Torstein Aagaard- Nielsen, komponist

Vi har ikke lenger råd til å flotte oss med konserter. Iallefall ikke når det er snakk om profesjonell utøvelse av blåsemusikk.

Det har vært slik siden januar i år. I de spede forsøkene på en offentlige kulturdebatt finner vi ingenting om forsvarskorpsene. Men det er altså slik at forsvarskorpsene ligger nede for telling fordi de mangler penget til drift!

Musikerne er usikre på sin egen fremtid. Korpsene kan ikke lenger opprettholde kortidsstillinger besatt av musikere i etableringsfasen.

Det er virkelig ille. For det er disse unge, entusiastiske musikerne, nyutdannede og superflinke som er med på å løfte nivået på forsvarskorpsene. Nå sparkes de ut i uvissheten, desillusjonert. Vil de noen gang prøvspille eller jobbe for et forsvarkorps igjen?

Og så de som er igjen, i et ensemble med redusert besetning: Hvordan er det mulig å ha musikere fullt lønnet i faste stillinger innen forsvarets musikk uten å ha råd til å la dem spille? Tenker noen på hva som skjer med musikere som ikke får utøve sin kunst?

Det eksisterer en velfungerende struktur der musikerne i forsvarskorpsene beriker de regionene med sin kompetanse som freelancere og pedagogisk arbeide. Norske komponister har de siste årene hatt mange spennende oppdrag initiert av militærmusikere og flere større verk blir skrevet for militærkorps enn noen gang før. Og for ikke å glemme alle dirigentene som får menigsfulle oppdrag igjennom året, i møte med intelligente musikere og nyskrevet musikk.

Er det slik at en eminent del av kultur-Norge, som de profesjonelle forsvarkorpsene vitterlig er, ikke kan beskyttes av noen og at en snart 250 år lang tradisjon i stadig utvikling får lov til å smuldre vekk?

Fortell oss dere skal vinne valget på å love et kulturløft i landet: Hvordan er det mulig å holde det dere lover uten å nevne fremtiden til fem forsvarskorps med ett ord? Fortell oss nå hvordan denne utrolig viktige grenen av vårt kulturliv skal opprettholdes!

Er det kjøp av kuler og krutt over forsvardepartementets budsjett som avgjør hvorvidt vi har råd til å ha profesjonell blåsemusikk her i landet?

Er det dere politikere som ønsker å styrke forsvaret som skal redde forsvarkorpsene?

Svar oss!

Det vi opplever nå er rett og slett en skam!

Torstein Aagaard-Nilsen, komponist

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev