Olav Anthon Thommesen (Foto: Lisbeth Risnes, MIC)

Thommesen slippes løs i Trøndelag

Trondheim Symfoniorkester har valgt en utradisjonell strategi for å programsette noen av sine konserter denne sesongen. De har spurt komponist og professor ved Musikkhøgskolen Olav Anton Thommesen full frihet til å sette sammen to konsertprogrammer. I dag spilles den andre konserten Thommessen har kuratert for TSO, med verk av Xenakis, Messiaen, Wallin og Thommesen.

Kalender

Chansons Internationales

22/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Romantikk og Revolusjon

22/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Romantikk og Revolusjon

22/09/2020 Kl. 21:00

Oslo

Klassisk i Ballsalen

23/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

— Da Trondheim Symfoniorkester gikk til komponisten Olav Anton Thommessen og ba ham foreslå et par programoppsett ble han veldig begeistret, forteller TSOs informasjonsansvarlige, Thomas Ramstad.

Thommessen har valgt en kombinasjon av store samtidsmusikk-klassikere som har inspirert ham. Konserten åpner med Iannis Xenakis’ verk ”Anaktoria” fra 1969 – abstrakt ekspressivitet som bare Xenakis kan. I 1969 var Thommessen Xenakis’ elev ved Indiana University i USA.

Xenakis’ egen lærer, Olivier Messiaen, står også på programmet med sitt ekstatiske, religiøst-mystiske verk ”Les Offrandes Oublies” fra 1930.

Deretter har Thommessen vendt blikket fremover i tid og valgt ut et verk av Rolf Wallin, en av hans egne forhenværende studenter. Wallins klarinettkonsert er et av samtidsverkene som er skrevet i Norge som har fått klassikerstatus. Wallin fikk Nordisk Råds Musikkpris for verket, et briljant og virtuost fyrverkeri av et stykke. Solist er Leif Arne Tangen Pedersen, til daglig soloklarinettist i Oslofilharmonien. Verket av Wallin inngår som en del av hundreårsmarkeringen ”Et eget århundre” som er initiert av Musikkinformasjonssentret.

Et annet sted her på Ballade kan du lese en artikkel om Wallins klarinettkonsert, skrevet av professor i musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo, Hallgjerd Aksnes. «Wallins klarinettkonsert består av to ulike musikalske fortellinger: en “adagio” som blir kalt den grønne historie (G), og en “scherzo” som blir kalt den røde historie (R). Disse fortellingene følger imidlertid ikke etter hverandre på tradisjonelt vis. Etter å ha utkomponert historiene hver for seg, delte Wallin hver av historiene opp i fem deler, for deretter å kryssklippe dem omtrent som i en film,» skriver hun blant annet.

Til sist har Thommessen også inkludert sin egen fiolinkonsert ”BullsEye” på programmet. Verket er skrevet for kveldens solist Peter Herresthal og er en dialog med og meditasjon over en fiolinkonsert av Ole Bull som han skrev i 1838, men som først så dagens lys i 1993.

Thommesen vil selv lose publikum gjennom programmet i et innføringsforedrag før konserten.

Stillinger

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Kantor

Ulstein kyrkjelege fellesråd

Direktør kultur og folkehelse

Trøndelag fylkeskommune

Seksjonssjef Den kulturelle skolesekken

Innlandet fylkeskommune Kultur

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev