Svar til Magnus Mulligan og andre

INNLEGG: Antakelig produseres det ikke mer kunst per investert krone noe sted i Norge enn det gjøres i NOSO for tiden, skriver Geir Johnson, kunstnerisk rådgiver for Bodø Sinfonietta og medlem av Nordnorsk Operas Kunstneriske råd.

Kalender

Klassisk i Ballsalen

23/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Klangsalong // Repetisjon og puls

24/09/2020 Kl. 19.00

Rogaland

Fiolinens gullalder

26/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Det er verdens enkleste ting å være negativ.

Det er også takknemlig å hakke løs på noe man ikke vet noe om. Jeg aner ikke om Magnus Mulligan har hørt noen av NOSO sine ensembler Bodø Sinfonietta og Tromsø Kammerorkester, eller om han har vært på konsert med Nordnorsk Symfoniorkester, eller sett operaoppsetning av Nordnorsk Opera. Det har jeg.

Les Mulligans innlegg: [link id=66636 title=»NOSO – en kulturpolitisk brøler«]

Jeg har også gjennom flere år valgt å arbeide med denne fantastiske gjengen av musikere, organisatorer og kunnskapsrike entusiaster, som – i tillegg til å ha en uvanlig profesjonell innstilling til å bygge et nytt orkester og helt nye fagmiljøer i Nord-Norge – også begår den unorske øvelsen å våge å vise frem arbeidet sitt uten blygsel.

Om man ser seg rundt i europeisk kulturliv i dag, ser man at orkestre nedlegges og kulturbudsjetter kuttes. Norge er et positivt annerledesland. I Bodø tror til og med byens politiske ledelse såpass på betydningen av kultursatsningen rundt Bodø Sinfonietta og NOSO at de skal bygge et nytt kulturhus på byens beste tomt. Alle som vil nedlegge denne virksomheten kan jo bare reise til Nederland, og se konsekvensene av at høyresiden har kuttet kulturbudsjettene med 30% på ett år. Det lammer all nyutvikling spesielt hardt. Nå ser nederlenderne til Norge.

Les innlegget som startet NOSO-debatten: [link id=66599 title=»Slagside for symfonisk flaggskip«]

Av Mulligans innlegg virker det som om intet skjer i nord. Han tar feil. NOSO produserer ukentlige konserter i Tromsø og Bodø på høyt nivå, både kammer-, ensemble- og orkesterkonserter, og om et par uker kommer premieren på en ny og egenprodusert opera i Narvik. Ut fra min erfaring vil jeg våge å påstå at det antakelig ikke produseres mer kunst per investert krone i hele Norge enn det gjøres i NOSO for tida.

Det er egentlig beklagelig at slikt kommer på trykk under dekke av å være «debatt». Men det er jo en menneskerett å være negativ.

NOSO er i dag verdens ferskeste orkester og operainstitusjon, og det er en stor glede å få lov å bidra til å utvikle denne virksomheten som om få år kommer til å være en spydspiss i norsk musikkliv.

Stillinger

Markedskoordinator

Det Norske Blåseensemble (DNBE)

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Kantor

Ulstein kyrkjelege fellesråd

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev