Henrik Hellstenius (Foto: Lisbeth Risnes, MIC)

Seminar om trender og tendenser i ny norsk kunstmusikk

Samtidskomponisten Henrik Hellstenius holder foredrag i kveld. Det skjer i Nasjonalbibliotekets lokaler på Solli plass, Oslo. Hellstenius vil her fortelle om den moderne musikken og musikkens betydning, et tema som opptar ham meget. Han ønsker å tegne et forenklet kart over de nyere tendenser i kunstmusikken i Norge. Et miljø som i dag preges av større bredde og flere aktører enn noensinne, sier han.

Kalender

BACH – HAYDN – BACH

03/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Henrik Hellstenius, født i Bærum 1963, regnes blant Norges fremste samtidskomponister og blant de mest aktive av den yngre garde norske komponister.

I dag vil han holde foredrag i Nasjonalbibliotekets lokaler på Solli Plass i Oslo. Her skal han fortelle om den moderne musikken og musikkens betydning.

Nye bevegelser

Hva du vil legge vekt på i dette foredraget?

— Jeg prøver å se på hva som beveger seg i den nye kunstmusikken, og vil forsøke å streke opp linjer fra generasjonen født rundt 1950, som Rolf Wallin, og fremover til den yngre generasjon kunstmusikere. Det er en veldig bredde i dette miljøet i dag, med flere aktører enn tidligere og en langt større rikdom i måter å tenke og lage musikk i kunstmusikken, sier Hellstenius til Ballade.

Han ramser opp alt fra den ”tradisjonelle modernismen” til klangfokusert musikk, improvisasjon, støymusikk, musikkteater, konseptualitet og elektro/akustisk musikk som noe av denne bredden som nå finnes i Norge.

Med dette utgangspunkt ønsker Hellstenius å tegne det han kaller ”et forenklet kart over de nyere tendenser i kunstmusikken i Norge”.

Tidligere i år sto du i spissen for et seminar med temaet ”musikk og mening”. Hovedspørsmålet var der ”hvilken meningsdannende rolle spiller musikk for mennesker i dag?” Er dette et spørsmål du vil pense inn på også i morgendagens foredrag?

— Det er klart at med denne økte bredden har det blitt mange måter å danne musikalsk mening på, og den mening komponistene er opptatt av å uttrykke gjennom musikken, det er noe som opptar meg i stor grad.

Hans Hellstenius’ produksjon omfatter blant annet kammermusikk, orkestermusikk, opera, elektronisk og teatermusikk. Hans verker har vært representert i mange land og på musikkfestivaler som Bourges Festival for elektroakustisk musikk i Frankrike, Internasjonal Rostrum i Paris, DUT-festivalen i København, Ung Nordisk Musikk, Ultima og Risør Kammermusikkfestival. Han har fått orkesterverk fremført av Stavanger Symfoniorkester og Bergen Filharmoniske Orkester.

Kveldens foredrag er et arrangement i samarbeid med Musikksamlingens venner.

Sted:
Nasjonalbiblioteket,
Drammensveien 42.
torsdag 21. september kl. 19.00

Stillinger

Stipendiat i musikk

Universitetet i Stavanger

Kantor/organist – 100%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor – 50%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor/ organist

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Forskningsbibliotekar

Nasjonalbiblioteket

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev