David Bratlie, fra unm.no

Rolige bølger

Ny Musikks komponistgruppe har som mål å være et uromoment i norsk musikk- og kunstdebatt. Onsdag 2. juni fremstår de i roligere utgave, når Ensemble Ernst inntar Parkteatret med prosjektet «leise Wellen», en konsert med musikk av Christian Blom, Dag Egil Njaa, David Bratlie og Emil Bernhardt. «Leise Wellen» er et samarbeid mellom ensemblet og NMK. – Det blir en intim konsert med kammerbesetninger, forteller Emil Bernhardt til Ballade.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

— I tillegg til selve konserten vil komponistene også være tilstede og snakke om stykkene sine, forteller Bernhardt. Han er ny leder av Ny Musikks Komponistgruppe, som er en faggruppe for yngre komponister i etableringsfasen. De arrangerer flere konserter, workshops og faglige fora hvert år, samt formidler bestillingsverk til medlemmene. Gruppen har også etablert samarbeid med norske samtidsensembler og musikere.

— Det er veldig viktig for oss å etablere slike samarbeid som gjør at medlemmene våre kan få fremført sine verk, sier Emil Bernhardt.

NMK har kontakt med utøvermiljøer i hele landet. Gjennom Ny Musikk har de en årlig workshop og konsert med Cikada. Etter konserten som de arrangerer sammen med Ensemble Ernst, har NMK et prosjekt på trappene med Stavanger Samtidsensemble. – Det er planlagt en todelt workshop – først et lesepanel hvor man gjennomgår og diskuterer partiturer, og deretter en konsert, sier Bernhardt.

På programmet onsdag står Christian Bloms verk ”Vox Amissa”, Dag Egil Njaas ”Fluctuations v.3.1”, Emil Bernhardts verk RISS og soloverket ”Impressions of an Appearance… five facets…” for piano av David Bratlie.

Christian Blom har studert i Bergen ved Griegakademiet. Han har også vært aktiv i samtidsmusikkmiljøet i Bergen som produsent ved Autunnale, i Ny Musikk og som tidligere daglig leder ved BEK, Bergen senter for Elektronisk Kunst.

Emil Bernhardt er leder av Ny Musikks komponistgruppe. Han har tidligere blant annet skrevet en strykekvartett som ble urframført av Oslo Strykekvartett høsten 2003, og den var også på programmet da Cikada strykekvartett presenterte to generasjoner norske komponister på Parkteatret i Oslo 14. mai i år. RISS for fiolin og klaver, som skal framføres av Ensemble Ernst, er skrevet i 2001.

David Bratlie var festivalsjef for fjorårets Ung Nordisk Musikk i Oslo, og hadde også en strykekvartett på programmet under Cikadas konsert på Parkteatret. Han har blant annet skrevet for trioen POING og årets Intro-klassisk-vinner Kjell Tore Innervik, og fikk orkesterverket ”Constructions” framført av Norges Musikkhøgskoles symfoniorkester under Ultima 2003.

Dag Egil Njaa er utdannet både i komposisjon og matematikk. Hans verk ”Exergy Re-Revisited” for brassband fikk ros under NM i korps i februar i år. Som eneste deltaker hadde Ila Brassband valgt ny norsk musikk som selvvalgt nummer, og ensemblet hadde også selv bestilt verket av Njaa. Ila Brassband fikk god uttelling for sin framføring og havnet på 3. plass. ”Exergy Re-Revisited” ble dirigert av Thomas Rimul. Rimul er også Ensemble Ernsts faste dirigent.

Ensemble Ernst ble stiftet på Valkyrien Kafé i 1997 etter å ha spilt sammen på mer løselig basis i to år. I utgangspunktet hadde ensemblet sitt opphav i en vennegjeng som ønsket å spille ny musikk sammen. Det styres fortsatt i dag av musikerne, og har en besetning som stort setter uforandret siden begynnelsen. Ny norsk musikk har en spesiell plass i ensemblets repertoar, og ensemblet har bestilt og/ eller urfremførtstykker av Lene Grenager, Mark Adderley, Jon Øivind Ness, Helge Sunde,Kaare Dyvik Husby, Edvin Østergaard, Yngve Slettholm, Rune Rebne, samtfinnen Osmo Tapio Räihälä. Ensemble Ernst har spilt konserter ved Ultimafestivalen fra 1999 til 2001og holdt i år 2002 avslutningskonserten på Ilios-festivalen i Harstad. Etter deres konsert under Ultima i 1999 skrev Dansk Musiktidsskrift: «Man må håbe at de bliver ved at spilde sammen. Det er nemlig et av de bedste Ny Musik-ensembler i Norden».

Til ”leise Wellen” består Ensemble Ernst av Anders Bøhler (fløyte), Ingvill Hafskjold (klarinett), Magnus Loddgard (piano), Kjell Tore Innervik (slagverk), Sigyn Fossnes (fiolin), Christina Dimbodius (fiolin), Gro Løvdahl (bratsj), Gunnar Hauge (cello), Håkon Thelin (bass) og dirigent Thomas Rimul.

«leise Wellen», Parkteatret Scene onsdag 2. juni kl. 21.00.

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev