R.E. Nystrøm - Concepts-cover

Rolf-Erik Nystrøm med soloalbum, slippefest lørdag

Saksofonisten Rolf-Erik Nystrøm slipper sitt første album i eget navn på lørdag. Det heter ”Concepts of Sorrows & Dangers” og gis ut av plateselskapet Aurora. På albumet spiller Nystrøm tre egne verk, samt flere verk av norske- og internasjonale samtidskomponister deriblant Lars Petter Hagen, Maja Ratkje, Iannis Xenakis og Luca Francesconi. Rolf Wallin er produsent. Prisvinneren Nystrøm er også medlem av ensemblet Poing, som nylig slapp albumet «Planet Poing». Frode Haltli og Håkon Thelin fra Poing er blant mange musikalske bidragsytere når slippet av ”Concepts of Sorrows & Dangers” feires med konsert og fest i Skulptursalen på Kunstakademiet førstkommende lørdag.

Kalender

Legg til arrangement
Se alle

Av Carl Kristian Johansen

Rolf-Erik Nystrøm soloplate handler altså om samtidsmusikk. Tittelkuttet på albumet er hentet fra Lars Petter Hagens komposisjon ”Concepts of Sorrows & Dangers”, som handler om Nystrøm og er komponert for ham.

I tillegg til Hagen har Nystrøm festet verker av Rolf Wallin (”Deep”), Trond Reinholdtsen (”Everyday”), Øyvind Torvund (”Slideshow”) og Maja Ratkje (”ØX”) til rillene på denne platen. Disse er sentrale komponister i skjæringspunktet mellom kunstmusikk og improvisasjonsmusikk, støy, folkemusikk og jazz i Norge i dag.

I tillegg kommer verket ”Charisma” av Iannis Xenakis og ”Tracce” av Luca Francesconi. Nystrøm har inkludert tre egne verk på dette albumet, og de heter ”Inner Song, Shinjuku Time Out (to Kiri)”, ”11 september Tea Break” og ”Fanfare Lørenskog”.

Flerbruk
Nystrøm er også er en del av ensemblet Poing, som nylig gav ut albumet ”Planet Poing” på Jazzaway Records. I Poing spiller Nystrøm sammen med Frode Haltli (akkordeon) og Håkon Thelin (kontrabass), et internasjonalt anerkjent ensemble som framfører komposisjoner fra samtidsmusikken med en noe løsere snipp enn vanlig.

Nystrøm beveger seg innenfor mange former og uttrykk, og er fast medlem i Zanussi Five som handler om jazz både i strengt komponert form og i fritt improvisert terreng. Han har duoen Hero med pianist Helge Lien. Hero spiler fritt improvisert musikk og har gjort musikk til en dokumentar om Alf Prøysen som ble vist på NRK. Den har også kommet på plate med navnet ”Musikken fra dokumentaren PRØYSEN”.

På den improviserte veien har han også vært innom SOFA-prosjektet No Spaghetti Edition. Nysrøm har også har gjort avstikkere til Black Metal-genren og folkemusikk-relaterte prosjekter, gjennom balnt annet Dozo som er et prosjekt med norske og afrikanske musikere.

Prisvinner
Nystrøm var mottager av De Unges Lindemanpris i 2005, valgt av vinneren av selve Lindemanprisen, Rolf Wallin. Wallin er også, i tillegg til å stå bak ett av sporene, produsent og kreativ sparringpartner på ”Concepts of Sorrows & Dangers”. Da Wallin plukket Nystrøm til vinner av De Unges Lindemanpris i 2005 karakterisert han Nystrøm på følgende måte:

«Saxofonisten Rolf Erik Nystrøm er en musiker som har en usedvanlig beherskelse av sitt instrument. Han har også en intuitiv innsikt i forskjellige sjangres spillestiler og indre logikk, og en egen evne til å se og videreformidle det subtile og det store i god musikk, enten opphavsmannen heter Iannis Xenakis eller Alf Prøysen. Han knytter dessuten tilbake til en svunnen tid da det var selvsagt at en musiker kunne improvisere innenfor sin samtids stilarter, og han er dermed med på å bryte ned barrierene mellom komponist og utøver. Hans appetitt på og nysgjerrighet overfor musikk i alle dens framtoninger smitter over på publikum, og gjennom en forfriskende mangel på selvhøytidelighet kombinert med et intenst og konsentrert scenenærvær åpner han lytterens ører for det nye og det hørte.»

Musikere på ”Concepts of Sorrows & Dangers” er Håkon Thelin (kontrabass), Kolbjørn Holthe (fiolin), Kouame Sereba (dodo, vokal, chekere), Alfred Janson (melodica), Jørn Simenstad (lur), Hans Kristian Kjos Sørensen (perkusjon) og Marius Kjesby (trombone).

På lørdag 6. mai er det slippefest og konsert i Kunstakademiets Skulptursal i St. Olavsgt. 32 i Oslo. Nystrøm urfremfører verker fra albumet, i tillegg kan man der oppleve musikalske bidrag fra Maja Ratkje, Håkon Thelin, Øystein Birkeland, Frode Haltli, Becaye Aw, Paal Nilssen-Love, Per Zanussi, Ida Bryhn, Christina Dimbodius, og Lars Petter Hagen.

Stillinger

Trekkspillpedagog 10 %

Nordre Follo kulturskole

Vikariat som akkompagnatør

Barratt Due musikkinstitutt

Pianopedagog – 60%

Nordre Follo kulturskole

Dirigent

Jar Skoles Strykeorkester, Bærum

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev