Cikada Quartet

Program for Ung Nordisk Musikk

UNM er Nordens desidert største festival for musikk skrevet og fremført av unge nordiske talenter under 30 år, og har eksistert siden 1946. Siden har festivalen vært en av de viktigste arenaene for unge komponister og utøvere i de nordiske landene. Her kan du lese det komplette programmet for festivalen, som tar offiselt til på lørdag.

Kalender

Flygelinnvielse

02/06/2021 Kl. 18:00

Innlandet

Flagstad – The Opera VERDENSPREMIERE

11/06/2021 Kl. 18:00

Innlandet

Av Arvid Skancke-Knutsen

De aller fleste viktige komponister fra Norden i dag har tidligere vært representert på UNM, og festivalen fungerer i dag også som et møtepunkt mellom unge i bransjen og de litt mer etablerte. Festivalen arrangeres på rundgang i forskjellige byer i Norden hvert år, og finner i år sted i Oslo.

Hoveddelen av konsertene, som finner sted hver kveld denne uken, vil finne sted på Parkteatret på Grunerløkka, som også fungerer som festivalbar. Blant årets medvikende kan nevnes Cikada, Frode Haltli, Brian Ferneyhough, Poing, Fe-Mail, Oslo Sinfonietta, Kringkastingsorkesteret, Hans Christian Bræin, Rolf-Erik Nystrøm, Eirik Raude, Maja Ratkje, Saxofon Concentus, med mange flere.

Den meget kjente og anerkjente britiske komponisten Brian Ferneyhough er festivalens «mentor». Han blir sett på som en av de viktigste komponistene i verden i dag, og under festivalen blir flere av hans verker fremført av forskjellige ensembler, i tillegg til at han holder seminarer for deltakerne.

— Hans musikk er noe av det vanskeligste som finnes å spille, ved å inneholde mer informasjon enn det er mulig å utføre ved en framføring. Denne ekstremt kompliserte musikken tvinger fram nye energier hos utøveren, og beskrives som ekte utopisk musikk. Han er også kjent som en av de dyktigste lærerne innen musikk i verden, uttaler David Bratlie, som er festivalsjef for årets arrangement.

Her er en kortutgave av noe av det du kan oppleve under UNM-festivalen i Oslo den konmmende uken:

Lørdag 30.august:

Kl. 20.00: «Puppenballettspiel», Fridtjof Nansens plass. Den norske komponisten Knut Olaf Sunde har skrevet åpningsverket «Puppenballettspiel» for festivalen, som fremføres fra klokketårnet i Oslo Rådhus.

Kl. 20.30: Gesamtkunstwerk, Nationaltheatret jernbanestasjon. «Gesamtkunstwerk» er resultatet av en nordisk konkurranse, hvor deltakerne ble invitert til å presentere verker som krysser genrer og utfordrer den tradisjonelle konsertformen. Resultatet er en spektakulær krysning av ulike nordiske uttrykk, og ett av de mer vellykkede forsøkene på dette. Erik Bünger (SE): «Instruction trio» – videoperformance, Fe-Mail with Lotta Melin (NO/SE): Improvisert dans og musikk, Timothy Page (FI): «What Goes Around» – For strykekvartett, kamera og elektronikk. Trond Husebø – dirigent. Rasmus Jørgensen (DK): «Mussy Left Mussy» – performance.

Søndag 31.august, kl.19.30, Parkteatret. Cikada Strykekvartett spiller verker av fire nordiske komponister. Kvartetten blir supplert av Frode Haltli på accordion i et forrykende verk av Maja Solveig Kjelstrup Ratkje, som hittil har rukket å markere seg som performanceartist, samtidskomponist, vokalist i toppsjiktet innen ny norsk scenekunst.

Mandag 1.- tirsdag 2. september, kl.19, Parkteatret. Elektroakustiske dager – kammermusikk med og uten høyttalere. Disse dagene er viet elektronisk musikk og musikk spilt av Nordens ledende musikere innen ny musikk. Mandag er det dessuten releaseparty for Poing, som avslutter kvelden med visning av video m.m..

Onsdag 3. september., kl.19.30, Parkteatret. Oslo Sinfonetta fremfører bl.a. «La Chute d’Icare» av Brian Ferneyhough og «Concept of Sorrows & Dangers» av Lars Petter Hagen. Solister er Rolf Steinar Borch og Rolf-Erik Nystrøm.

Torsdag, 4. september, kl. 19.30, NRK- Store Studio, Marienlyst. Kringkastingsorkesteret fremfører verker av seks unge nordiske komponister, dirigent Peter Sebastian Szilvay.

Fredag, 5.september.03, kl.19.30, Parkteatret. Musikkhøgskolens dirigenter dirigerer sitt eget samtidsensemble. Med bl.a. jazzpianist Helge Lien.

Du kan lese mer om programmet for festivalen på http://www.unm.no. Ballade vil i dagene fremover forstette å vite arrangementet stor opopmerksomhet.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Stillinger

Videoprodusent

Den Norske Opera & Ballett

Solo SLAGVERK m/pl.til pauker

Arktisk Filharmoni

Prosjektleder

Kulturkollektiv Bodø

Programmedarbeider

Safemuse – Safe Havens for Artists

Hovedinstrumentlærer trompet

Musikk på Majorstuen skole/ Musikkskolen Barratt Due

Hovedinstrumentlærer tuba

Musikk på Majorstuen skole/ Musikkskolen Barratt Due

Samspill/ interpretasjon klaver

Musikk på Majorstuen skole/ Musikkskolen Barratt Due

Leder for strykeorkester aldersgruppen 8-12

Musikk på Majorstuen skole/ Musikkskolen Barratt Due

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev