Geir Inge Lothsberg

Ny norsk lyd for fiolin

Fiolinisten Geir Inge Lotsberg slipper i disse dager en ny CD med verk for fiolin av tre nålevende norske komponister. Under innspillingen har han forflyttet seg mellom fire forskjellige lokaler i hovedstaden. – Jeg ville gjerne gi hvert verk riktige akustiske omgivelser, sier Lotsberg. Platen inneholder musikk av Magnar Åm, Synne Skouen og Nicolay Apollyon. To av stykkene har Lotsberg selv bestilt. Innspillingen er gjort på labelen Afontibus, som Lotsberg selv driver. – For meg er denne virksomheten en naturlig del av det å arbeide med musikk, og særlig den nye musikken, sier Lotsberg til Ballade i dette intervjuet.

Kalender

BACH – HAYDN – BACH

03/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Hild Borchgrevink

Ett av bestillingsverkene kommer fra komponisten Nicolay Apollyon (1945), som også er konsertorganist og i mange år har vært basert i Paris. Han har skrevet for mange ulike besetninger, og har også arbeidet mye med elektroakustisk og computerassistert komposisjon.
Stilistisk spenner musikken hans fra en tysk polyfon tradisjon til franske spektralteknikker og klangorientert musikk, noe Apollyon refererer til som «the Concept of Resonance».

— Jeg har spilt inn to verk av Apollyon, forteller Lotsberg. – Det ene, ”EPISEME” (2001/2002) for solo fiolin, valgte vi å spille inn i Sofienberg kirke. Det andre stykket er fra 1994 og heter ”Mnemonics”. Det er skrevet for fiolin og elektronikk. Her reiste tekniker Audun Strype og jeg til Sørkedalen kapell.

Strype god makker
Geir Inge Lotsberg er full av lovord om Audun Strype som makker under innspillingen.

— Audun var med meg en hel kveld i forkant av innspilling i Emmanuel Vigelands mausoleum på Slemdal, forteller fiolinisten. – I den spesielle, lange etterklangen som er i dette rommet testet vi ut forskjellige posisjoner for innspilling av Magnar Åms verk.

Mausoleet har hørt Åms musikk før. Da akkordeonisten Frode Haltli holdt konsert der, valgte han blant annet å spille et verk av Åm fordi han syntes det passet i rommet.

Stykket som Geir Inge Lotsberg har spilt inn i mausoleet heter ”Aching hard, aching soft” og er skrevet i 2000. Fiolinisten er selv veldig glad i det.

— Dette er også en bestilling, og jeg har hatt det på repertoaret siden. Men det blir veldig fint å ha det innspilt så for eksempel konsertarrangører kan høre hva det handler om. Ofte er det jo slik med samtidsmusikk, at det er vanskelig å formidle hvordan det lyder uten å ha hørt det.

Viktig å spille inn musikk
Lotsberg driver selv plateetiketten Afontibus, hvor CDen er spilt inn. Dette er selskapets tredje utgivelse. Tidligere har en plate med Bachs fiolinsonater med Lotsberg og organist Kåre Nordstoga, samt en plate med fiolinmusikk av Carl Nielsen, sett dagens lys.

— For meg er innspillingsvirksomheten en viktig del av det jeg driver med, og særlig når det gjelder den nye musikken, sier Lotsberg.

Det siste stykket på den nye platen er Synne Skouens ”Une soirée d’été – Méditations sûr Marguerite D.”.

— Dette verket møtte jeg første gang da jeg ble bedt om å spille det under et arrangement i forbindelse med OL på Lillehammer, sier Lotsberg.

Geir Inge Lotsberg er født i 1969 og kommer fra Elverum. Han studerte hos Leif Jørgensen i Oslo og senere hos Sandor Vegh i Salzburg. I tillegg har han også hatt kortere studieopphold hos Camilla Wicks i USA og hos Ana Chumachenco i München.

Som solist har han opptrådt med Ungdomssymfonikerne, «Camerata Academica» Salzburg, Oslo Filharmoniske Orkester, Den Norske Operas Orkester og Kringkastingsorkesteret. I samarbeid med Einar Steen-Nøkleberg presenterte han i 1995 en konsertserie med Mozarts fiolinsonater i Oslo og London. Alle konsertene fra Oslo ble sendt som serien «Milde Mozart» i NRK P2. Sommeren 1996 fremførte han Bachs «6 soloer for fiolin» ved konserter i Stavanger og Oslo. Samme høst holdt han debutkonsert i Universitetets Aula i Oslo med et Carl Nielsen-program. For denne konserten mottok han «Musikkens Venners Landsforbunds Debutantpris».

De siste årene har han turnert jevnlig med programmet «Folketonar og Bach» sammen med Kåre Nordstoga og Arve Moen Bergset. Dette konsertprosjektet har ført til CD utgivelsen «Religiøse folketonar». Samarbeidet med Einar Steen-Nøkleberg og Kåre Nordstoga har også resultert i cd-innspillinger.

Som medlem av Oslo Strykekvartett har han vært med på å etablere en konsertserie i Universitetets Aula i Oslo, samt gjestet festivaler i inn og utland. Kvartetten har gjort en rekke CD-innspillinger for Naxos. Geir Inge Lotsberg var i flere år aktiv med stryketrioen «Opus 3» i samarbeid med Henning Kraggerud og Natasha Brofsky. Trioen turnerte for Rikskonsertene, opptrådte ved Festspillene i Bergen og turnerte med Bachs Golbergvariasjoner i stryketrio-versjon.

Geir Inge Lotsberg var fra 1998 til 2000 ansvarlig for programmet ved Festspillene i Elverum i samarbeid med Håvard Gimse. Han var ansatt som konsertmester i Den Norske Operas Orkester i halv stilling fra 1997 til 2004. For tiden underviser han ved Barratt-Due Musikkinstitutt.

Stillinger

Stipendiat i musikk

Universitetet i Stavanger

Kantor/organist – 100%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor – 50%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor/ organist

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Forskningsbibliotekar

Nasjonalbiblioteket

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev