Tsuyama Atsushi

Ny japansk musikk til Oslo og Stavanger

For de som ønsker mer støymusikk og improvisasjon enn årets Ultimafestival kan tilby, presenterer Apartment Records mikroturnèen «Fire musikere og fem band», under banneret Japanese New Music Festival 2003. Med «à cappella, kosmisk frimusikk, prog-core, trubadurisering og psykedelia» lover arrangørene en serie friske musikalske opplevelser til Stavanger og Oslo.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Det er det norske undergrunnsselskapet Apartment Records som presenterer de to kveldene. Apartment Records har eksistert siden 1996, og distribueres her hjemme av Tuba, mens Surefire Distribution tar seg av affærene i USA, og Scratch Distribution gjør det samme i Canada. Selskapet har blant annet stått bak utgivelser med Dipsomaniacs, Slowburn, Matt Burt, Home Groan og DEL, det sistnevnte et bandprosjekt med bl.a. Lasse Marhaug, Kjell Runar Jenssen og Alexander Rishaug i rekkene.

Denne gangen er det japansk musikk som står i fokus, med følgende navn på menyen: 

Zubi Zuva X (Yoshida Tatsuya / Sasaki Hisashi / Tsuyama Atsushi)
Ruinstrommis Yoshida Tatsuya dannet a cappella trioen Zubi Zuva X i 1995. Repertoaret spenner, i henhold til en pressemeddelelse fra arrangøren; «fra Gregoriansk sang til etnisk musikk via hardcore grynting og heftig bruk av uregelmessige rytmer og polyrytmer. Her lekes det vilt og det er ikke a cappela som vi kjenner den. Meningsløse ord og tøvete fraser blir som gull!»

Akaten (Yoshida Tatsuya / Tsuyama Atsushi)
Dannet av Tsuyama og Yoshida i 1995 med mottoet av «irresponsibleness» og «perfunctoriness». Kunstens tradisjon for ALVOR er ikke-eksisterende når disse to setter i gang, blir vi fortalt. De bruker hverdagslige ting som vi kan finne på å putte i munnen, leke med, daske med og drikke av. Det kan være saks, tannbørste, glidelås, fotoapparat og plastflasker. Og i alt dette perkusjonelle virvaret synges det, imiteres alt fra sumo-kommentatorer til fuglesang. Konseptet er lav kostnad og maks lydeffekt.

Ruins (Yoshida Tatsuya / Sasaki Hisashi)
Ruins har siden midten av 80-tallet tilbudt et godt antall utgivelser på etiketter som bl.a. Tzadik, Skin Graft, Sonore, Mike Pattons Ipepac og deres eget Magaibutsu. De har òg spilt med artister som John Zorn, Keiji Haino og Derek Bailey. Ruins står for et kompleks musikalsk snøskred som svinger seg via progressiv rock, frijazz, samtidsmusikk, avant-rock og hardcore. Med en avsindig teknisk virtuositet og overlegen rytmisk sans loves et møte med et av Japans mest særegne og spenstige band. De går rett fra egne komposisjoner til uhemmet lek med klassiske tredvetallsperler, prog-rock-slagere og Black Sabbath-medleys.

— Han (Yoshida Tatsuya) har virkelig skapt en helt egenartet lydverden. Du hører en takt av Ruins, og vet umiddelbart at det er dem, sier musiker og Tzadik-sjef John Zorn.

Zoffy (Tsuyama Atsushi / Kawabata Makoto)
På bakgrunn av sin store interesse for trubadurmusikk og tradisjonell europeisk folkemusikk dannet Tsuyama og Kawabata Zoffy i 1997. Med en like sterk kjærlighet for rock (fra 60- og 70-tallet) får vi en meget spesiell blanding av de nevnte inspirasjonskildene. Hør Bowies Space Oddity, Deep Purples Fire Ball og Light My Fire av The Doors, samt Zoffys egne komposisjoner og improvisasjoner. Alt spilt på tradisjonelle instrumenter med andakt og glimt i øyet. Den norske etiketten Synesthetic Recordings ga i 2002 ut Zoffys debutalbum. Samtids-trubadurmusikk!

Acid Mothers Temple (mode HHH)
AMT har siden 1996 produsert et imponerende antall plater på et like imponerende antall labler. Når de ikke spiller inn musikk turnerer de, og det er ikke sjeldent. Skal man forsøke seg på en beskrivelse av musikken vil man ende opp med noe som «tung og massiv punchdrunk-dronepsykose», «kosmisk, drugs-infisert psykedelia» eller «infernalsk og overstyrt hardrock». To ganger har de besøkt Norge, selv om de denne tredje gangen stiller med en annen line-up. Dette er nemlig en helt spesiell utgave av AMT: Heretical Heritage Heros (HHH). Tsuyama Atsushi og Kawabata Makoto med RUINS! Kosmisk rock så det holder, lover arrangørene.

Den første konserten finner sted i Oslo torsdag 2. oktober, på So What!, mens den andre og siste går av stabelen dagen etter, på Stavangers svært gode TOU-scene. Hjemmesidene til de to utestedene er henholdsvis http://www.sowhat.no og http://www.touscene.com/.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.