Marianne Thorsen

Norsk fiolinist til topps i internasjonal konkurranse

Den norske fiolinisten Marianne Thorsen gikk helt til topps ved årets internasjonale fiolinkonkurranse i Sion-Valais, Sveits. Den prestisjetunge konkurransen, med navnet Concours International de Violon de Sion-Valais ble grunnlagt i 1967 med målet å oppdage nye talenter og å støtte unge fiolinister i starten på deres karrierer. Konkurransens høye beskytter og juryleder er den anerkjente dirigenten og fiolinisten Shlomo Mintz, som har satt sammen en jury med noen av de mest profilerte blant verdens fiolinister og fiolinpedagoger.

Kalender

AVLYST: Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

AVLYST: Operapub på Røverstaden

22/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Kyrre Tromm Lindvig

I år var det 32 av de over 80 påmeldte kandidater som ble valgt ut å delta i konkurransen. Seks av de utvalgte gikk til finalen og det var altså Marianne Thorsen, med Prager Filharmonien under ledelse av Shlomo Mintz selv, som vant en suveren 1. pris med sin tolkning av Beethovens fiolinkonsert og Romance!

Bortsett fra å motta pengepremien som er på 15000 amerikanske dollar fremførte Thorsen Beethovens fiolinkonsert med samme besetning som ved konkurransen under gallakonserter i Sion den 27.og i den berømte Victoria Hall i Genève, Sveits, på fredag, den 29. august.

Marianne Thorsen har allerede en omfattende solist- og kammermusikerkarriere bak seg. Som medlem i Leopold String Trio og ledende fiolinist i Nash Ensemble of London har hun en omfattende internasjonal turnévirksomhet og plateproduksjon, foruten fast konsertserie i Wigmore Hall i London og i Radio BBC3.

Hun er også ansatt som professor ved Royal Academy of Music i London, samme sted hun i 1994 avla diplomeksamen. Hun ble da tildelt fiolinprisen og fikk også akademiets høyeste eksamensgrad for sin avsluttende konsert.

Marianne Thorsen er født i Trondheim i 1972 og begynte å spille piano og fiolin i fire-års alderen ved Trondheim Kommunale Musikkskole.

I Norge ble hun kåret til Årets Solist i 1998, og holdt sin debutkonsert i Universitetets Aula og reiste på en omfattende turné med Håvard Gimse for Rikskonsertene. Sammen med sistnevtnte har hun også spilt inn verker av Mozart, Prokofiev, Fauré og Lutoslawski.

På tross av hennes internasjonale virke er hun ofte i gamlelandet og skal blant annet spille med Kringkastingsorkestret under Peter Sánta den 7.november. Da står Alban Bergs fiolinkonsert, samt Hindemiths «Mathis der Mahler» og «Trittico Bottecelliano» av Ottorino Respighi på programmet.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev