Haukur Tómasson, foto: Johannes Jansson

Nordisk råds musikkpris til Island

Nordisk råds musikkpris ble i går tildelt den islandske samtidskomponisten Haukur Tómasson for operaen «Gudruns fjerde sang», som bygger på historien om Gudrun fra Edda-diktningen. – For en islandsk komponist er det en enestående sjanse å få fortalt historien om Gudruns liv på islandsk, sier den glade vinneren. Bedømmelseskomiteen mener det er bemerkelsesverdig at Tómasson har lykkes så godt med sitt aller første musikkdramatiske verk.

Kalender

Av Hild Borchgrevink

”Gudruns fjerde sang” er basert på tekster fra Edda om Gudrun, som tar en grusom hevn over dem som har gjort henne urett. Eddadiktningen er godt kjent på Island. – Jeg er veldig glad for å ha fått være med på dette prosjektet, som naturligvis har stor interesse i Islands kulturliv, sier komponist Tómasson.

Bedømmelseskomiteen sier dette om ”Gudruns fjerde sang”: ”Haukur Tómassons komposisjon er et monumentalt verk, der de melodiøse og inderlige arier avløses av en iskald sanselighet og skjebnetunge rytmer, og der helhetsvirkningen minner om de store islandske sagaer… ” Komiteen mener også at Tómassons suksess med musikken til ”Gudruns fjerde sang” er ekstra bemerkelsesverdig i og med at det er komponistens første musikkdramatiske verk.

Tómasson studerte komposisjon i Reykjavík, Köln, Amsterdam og ved University of California, San Diego. Ved siden av en mengde kammerverk har han skrevet seks orkesterverk og fem konserter, i tillegg til verk for musikkteater. Komposisjonene Spírall og “Konsert for fiolin og kammerensemble” ble nominert til Nordisk råds musikkpris henholdsvis i 1996 og 2000, og orkesterverket ”Strati” vant den islandske kringkastingens musikkpris i 1993. SAGA for ensemble vant en pris utlyst i forbindelse med islandsk radios 70-årsjubileum i 2000.

Haukur Tómasson har skrevet operaen sammen med scenografen Louise Beck, tekstforfatteren Peter Laugesen og instruktøren Lucy Bailey.

Nordisk råds musikkpris er på 350000 danske kroner. Haukur Tómasson vil ta imot prisen under Nordisk Råds sesjon i Stockholm 1.–3. november. Prisen ble innstiftet i 1965. Den skal gis til en nordisk skapende og utøvende musiker på høyt kunstnerisk nivå. Prisen alternerer mellom en komponist og en utøver annethvert år.

NOMUS, den nordiske musikkomiteen, utgjør bedømmelseskomité og sekretariat for prisen.

Årets to norske nominerte til prisen var komponistene Glenn Erik Haugland og Lasse Thoresen. Glenn Erik Haugland ble nominert for kammeroperaen «Hulda og Garborg» basert på forfatteren Arne Garborg og hans hustrus liv, og Lasse Thoresen var nominert for verket «Løp, lokk og linjar». Blant tidligere norske vinnere av Nordisk råds musikkpris er Mari Boine, som fikk prisen i fjor, Rolf Wallin og Olav Anton Thommessen. Sistnevnte satt i årets jury.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev