Magnar Aam, 2003

Magnar Åm prisvinner i Berlin

Ungdomssymfonikernes besøk ved festivalen young.euro.classic i Berlin har bragt komponisten Magnar Åm den Europeiske Komponistpris, som for syvende gang ble delt ut ved festivalen, for orkesterverket «det er ‘kje snøen som fell, det er me som stig». Verket ble fremført i Berlin 15. august.

Kalender

BYOHP: Numinous Beginnings

28/11/2020 Kl. 12.00

Vestland

Kampenjazz Lyder Røed kvintett

29/11/2020 Kl. 20:00

Viken

Kim, alle klokker

06/12/2020 Kl. 18.00

Oslo

Cikada – Ultima 2020

19/09/2929 Kl. 16.00

Oslo

En publikumsjury, med elleve deltakere, foretok kåringen blant i alt tolv urfremføringer og tyske førstegangsoppførelser. Juryens formann Martina von Brüning uttaler at Åms komposisjon utmerker seg spesielt med sin konsentrasjon av virkemidlene og romfølelse.

Magnar Åm (54) mottok utmerkelsen, pålydende 5000 euro av Berlins borgermester Karin Schubert.

Magnar Åm er født i 1952 i Trondheim. Han er utdannet organist og kantor ved Bergen Musikkonservatorium og har studert komposisjon med Ketil Hvoslef i Bergen og Ingvar Lidholm ved Musikhögskolan i Stockholm.

Magnar Åm debuterte som organist i 1971. Sitt gjennombrudd som komponist fikk han med verket «Bøn» (1972) for strykere, kor og sopransolist. Han er komponist på heltid, nå bosatt i Volda, der han også arbeider med barne- og ungdomskor.

Selv har Åm blant annet uttalt dette om sitt virke: «Tid og rom strukturert som musikk er ein ypperleg reiskap for den som søker å bevisstgjere den djupaste essensen i og meininga med seg sjølv, enten ein skaper, framfører eller lyttar. Men behaget ved å la ting bli ein vane er eit freistande slør og eit hinder i all søking, også her. Difor ser eg det sjølvsagt som ei oppgåve å pirke i gamle musikkformidlingsmåtar både tidt og ofte, – dels for å vekke, dels for å finne fram til nye ritual som betre kan styrke musikkens djupare funksjonar.»

Senere i høst vil det være mulig å oppleve Magnar Åm iTrondheim 26. august (Kulturfusjon06): med «her, i oppstoda (flytande)» og senere i Oslo og Universitetets Aula den 30. september kl 15. Da fremfører Kringkastingsorkesteret «Studie over ein salmetone frå Luster».

Mer om festivalen young.euro.classic finner du her.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Prosjekt-/medlemsansvarlig

Musikkforleggerne

Førsteamanuensis i musikkteori

Norges musikkhøgskole (NMH)

Førsteamanuensis II i obo og engelsk horn

Norges musikkhøgskole (NMH)

Førsteamanuensis II i eufonium

Norges musikkhøgskole (NMH)

Festivalprodusent

Oslo Jazzfestival

Produsent

Midtnorsk jazzsenter, Trondheim

Virksomhetsleder kultur

Eidsvoll kommune

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev