Magnar Aam, 2003

Magnar Åm prisvinner i Berlin

Ungdomssymfonikernes besøk ved festivalen young.euro.classic i Berlin har bragt komponisten Magnar Åm den Europeiske Komponistpris, som for syvende gang ble delt ut ved festivalen, for orkesterverket «det er ‘kje snøen som fell, det er me som stig». Verket ble fremført i Berlin 15. august.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

En publikumsjury, med elleve deltakere, foretok kåringen blant i alt tolv urfremføringer og tyske førstegangsoppførelser. Juryens formann Martina von Brüning uttaler at Åms komposisjon utmerker seg spesielt med sin konsentrasjon av virkemidlene og romfølelse.

Magnar Åm (54) mottok utmerkelsen, pålydende 5000 euro av Berlins borgermester Karin Schubert.

Magnar Åm er født i 1952 i Trondheim. Han er utdannet organist og kantor ved Bergen Musikkonservatorium og har studert komposisjon med Ketil Hvoslef i Bergen og Ingvar Lidholm ved Musikhögskolan i Stockholm.

Magnar Åm debuterte som organist i 1971. Sitt gjennombrudd som komponist fikk han med verket «Bøn» (1972) for strykere, kor og sopransolist. Han er komponist på heltid, nå bosatt i Volda, der han også arbeider med barne- og ungdomskor.

Selv har Åm blant annet uttalt dette om sitt virke: «Tid og rom strukturert som musikk er ein ypperleg reiskap for den som søker å bevisstgjere den djupaste essensen i og meininga med seg sjølv, enten ein skaper, framfører eller lyttar. Men behaget ved å la ting bli ein vane er eit freistande slør og eit hinder i all søking, også her. Difor ser eg det sjølvsagt som ei oppgåve å pirke i gamle musikkformidlingsmåtar både tidt og ofte, – dels for å vekke, dels for å finne fram til nye ritual som betre kan styrke musikkens djupare funksjonar.»

Senere i høst vil det være mulig å oppleve Magnar Åm iTrondheim 26. august (Kulturfusjon06): med «her, i oppstoda (flytande)» og senere i Oslo og Universitetets Aula den 30. september kl 15. Da fremfører Kringkastingsorkesteret «Studie over ein salmetone frå Luster».

Mer om festivalen young.euro.classic finner du her.

Stillinger

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev