Lars Petter Hagen - Ultima 2003

Lars Petter Hagen fikk Arne Nordheims komponistpris 2003

Kultur- og kirkeminister Valgerd Svarstad Haugland delte lørdag kveld ut Arne Nordheims komponistpris på 100 000 kroner under Ultimafestivalen 2003. Prisvinner ble den unge, norske komponisten Lars Petter Hagen, som for tiden er president i Ny Musikk, og som i flere år har markert seg både som komponist, pedagog, foredragsholder og skribent.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Av Arvid Skancke-Knutsen

Prisutdelingen fant sted under Det Norske Solistkors opptreden i Universitetets Aula, der de bl.a. urfremførte verker av Edvin Østergaard, Asbjørn Schaathun og Trond Reinholdsen, samt Arne Nordheims «Tres Lamentationes» fra 1985.

Lars Petter Hagen er født i 1975 i Ski. I 1996 var han initiativtaker til, og senere redaktør for tidsskriftet Parergon. I 2000 avsluttet han kandidatstudiet i komposisjon ved Norges Musikkhøgskole, og har senere hatt arbeidsopphold i Berlin. Fra 2002 har han hatt sin virksomhet i Oslo.

Juryen har fokusert på Lars Petter Hagens virksomhet både som komponist og pedagog. I begrunnelsen heter det at: «Juryen noterer seg disse to områder som klare signaler om et betydelig uttrykksbehov. Lars Petter Hagens verk «Nudes» viser tydelig uttrykkenes høye temperatur og poetiske legering. Klangbehandlingen av ensemblets palett viser en original og teknisk sikkerhet, som om kort tid, vil bringe komponistens arbeider ut til mange.»

I årene 1995-2000 tok Lars Petter Hagen kandidatstudiet i komposisjon ved Norges musikkhøgskole, med Rolf Wallin og Asbjørn Schaathun som lærere. Han har også hatt undervisning/deltatt i masterclasses med bl.a. Brian Ferneyhough, Salvatore Sciarrino, Gerald Bennett og Jonathan Harvey.

Hagens verkliste omfatter instrumentalmusikk, elektroakustiske verker, samt musikk for film og teater. Han har hatt fremførelser med ensembler som Cikada, Oslo Sinfonietta, Poing, SISU, NING, KammarensembleN og nederlandske Insomnio. Han har vært representert ved Berliner Festspiele, Kunstbiennalen i Melbourne, Festspiele Mecklenburg Vorpommern i Tyskland, Oslo Kammermusikkfestival, GAS i Gøteborg, Ultima festivalen og Music Factory i Bergen.

Hagen har videre markert seg med lydinstallasjoner, bl.a. på Astrup Fearnley museet, på Oslo S under Musikk under Oslo-festivalen, ved Edvard Munch Haus i Warnemünde, ved Universitet i Frankfurt og ved Rostrum. Han har mottatt bestillinger fra bl.a. Music Factory, Rikskonsertene, Nordic Voices, Ultima og Det Norske Kammerorkester. Han arbeider for tiden med et bestillingsverk til Donaueschinger Musiktage i 2005. Ved siden av å komponere er Hagen også aktiv som foredragsholder, skribent og musiker og dirigent.

Lars Petter Hagen har mottatt en rekke stipendier og har innehatt flere tillitsverv, og ble i 2003 valgt til president i Ny Musikk.

Arne Nordheims komponistpris ble opprettet av Kultur- og kirkedepartementet i forbindelse med komponistens 70-årsdag den 20. juni 2001, og gikk da til den den gang 27 år gamle komponisten Maja Ratkje, med spesiell vekt på verkene «Waves 2B» og «Gagaku Variations». I fjor var mottageren Kåre Kolberg, hvis verker juryen roste som «en viktig bestanddel av norsk musikk- og kulturliv.» Prisen deles ut årlig til en komponist bosatt i Norge. Prisvinneren utpekes av en jury som ledes av Arne Nordheim. De øvrige medlemmene i juryen er musikkviter og professor Hallgjerd Aksnes, oppnevnt av Norsk Komponistforening, og pianisten Einar Henning Smebye, som er oppnevnt av Norges Musikkhøgskole.

Ballade har naturligvis gjort et intervju med den ferske prisvinneren, og vil publisere dette senere denne uken. I mellomtiden kan du lese mer om Lars Petter Hagen ved å bruke artikkellenkene nedenfor.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.