Edvard Grieg 2

Lanserer Grieg-sonater

Plateselskapet Simax slipper i dag Edvard Griegs tre sonater for fiolin og klaver. Innspillingene er ved Terje Tønnesen og Einar Henning Smebye.

Kalender

Islandsk utbrot i Bergen

24/02/2024 Kl. 18.00

Vestland

Lørdagsopera i Posthallen

24/02/2024 Kl. 16:00

Oslo

Operapub på Grønland Boulebar

24/02/2024 Kl. 19:00

Oslo

DUESUND

28/02/2024 Kl. 20:00

Vestland

Tønnesen er mangeårig leder i Det Norske Kammerorkester og konsertmester i Oslo Filharmoniske Orkester, mens Einar Henning Smebye er professor i klaver ved NMH. Smebye har valgt en strammere stil, som bidrar til å synliggjøre den helt spesielle spenningen Grieg har skrevet inn i forholdet mellom fiolin og klaver i sonatene. På den måten hentes musikken ut fra det romantiske «slør» som den ofte får lagt over seg. Tilbake står vi med Griegs rene, rå uttrykk.

Edvard Griegs tre sonater for fiolin og klaver har kvaliteter som holder dem på repertoaret, ikke bare hos norske, men også internasjonale toppfiolinister. Paradokset med Griegs musikk er jo at vi opplever den som synonym med det urnorske, mens det vitterlig er en enkelt kunstners personlige uttrykk vi hører.

Identifikasjonen av ‘det Griegske’ som ‘det norske’ henger selvfølgelig sammen med den bevisstgjøringen omkring norsk identitet som lå i komponistens samtid, og som Grieg så mesterlig utformet i sin musikk. Ikke bare er det klare innslag av folkemusikk-inspirerte temaer og rytmikk, det hele er preget av en djerv og frisk skaperånd som vi nordmenn liker å bli assosiert med.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.