Edvard Grieg 2

Lanserer Grieg-sonater

Plateselskapet Simax slipper i dag Edvard Griegs tre sonater for fiolin og klaver. Innspillingene er ved Terje Tønnesen og Einar Henning Smebye.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Tønnesen er mangeårig leder i Det Norske Kammerorkester og konsertmester i Oslo Filharmoniske Orkester, mens Einar Henning Smebye er professor i klaver ved NMH. Smebye har valgt en strammere stil, som bidrar til å synliggjøre den helt spesielle spenningen Grieg har skrevet inn i forholdet mellom fiolin og klaver i sonatene. På den måten hentes musikken ut fra det romantiske «slør» som den ofte får lagt over seg. Tilbake står vi med Griegs rene, rå uttrykk.

Edvard Griegs tre sonater for fiolin og klaver har kvaliteter som holder dem på repertoaret, ikke bare hos norske, men også internasjonale toppfiolinister. Paradokset med Griegs musikk er jo at vi opplever den som synonym med det urnorske, mens det vitterlig er en enkelt kunstners personlige uttrykk vi hører.

Identifikasjonen av ‘det Griegske’ som ‘det norske’ henger selvfølgelig sammen med den bevisstgjøringen omkring norsk identitet som lå i komponistens samtid, og som Grieg så mesterlig utformet i sin musikk. Ikke bare er det klare innslag av folkemusikk-inspirerte temaer og rytmikk, det hele er preget av en djerv og frisk skaperånd som vi nordmenn liker å bli assosiert med.

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev