Henning Kraggerud (stort, s/h)

Kvartett til tidenes ende

I serien Piano + framføres nå Messianes Kvartett til tidenes ende på Parkteateret. Henning Kraggerud og Håkon Austbø spiller sammen for første gang, og i tillegg medvirker Ole Eirik Ree og Hans Christian Bræin.

Kalender

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

17/10/2021 Kl. 18.00

Oslo

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

17/10/2021 Kl. 19.30

Oslo

Susanne Lundeng Trio

19/10/2021 Kl. 21.00

Viken

Operapub på Røverstaden

20/10/2021 Kl. 19:00

Oslo

Historien om Messiaens kvartett for tidenes ende er like eventyrlig som selve musikken. Stykket ble til under Messiaens krigsfangenskap i Schlesien i 1940-41, og ble fremført i fangeleiren i januar ’1941. Det var fire franske musikere i denne fangeleiren, og besetningen var således gitt.

Enda viktigere var at under de ekstreme omstendighetene ble komponisten konfrontert med visjoner han kanskje ellers ikke ville ha hatt. De var nær knyttet opp til Johannes’ Åpenbaring, hvor den femte engelen viser seg og kunngjør tidens slutt. Messiaen oppfattet dette bibelberset som en kunngjøring om at tiden skulle opphøre å eksistere, og noe lignende kan man tenke seg han følte på kroppen i de forhold han levde under – noe nær et helvete.

Dette bidro sterkt til at Messiaens tonespråk, som allerede var langt på vei utviklet, skulle gjøre et kjempehopp, spesielt i retning av rytmisk fornyelse. At tiden for en musiker opphører å eksistere, er en nokså inngripende idé, tenk om den begynner å gå baklengs?

I den sjette satsens unisone raseridans oppstår rytmer som kan gå både forlengs eller baklengs. Den første satsens rytmiske forløp i klaver og cello er som et grep av uendeligheten: Prosessen vil kunne fortsette i over 65 timer før den samme situasjon gjentas. Femte og åttende sats har tempi som ligger på grensen av det mulige hva langsomhet angår. Her står tiden virkelig stille, og fargene er av en himmelsk skjønnhet.

Kvartetten ble spilt igjen i Paris samme år, men da hadde klarinettisten og fiolinisten forsvunnet under jorda. Tre år senere hadde Messiaen fullført den gigantiske klaversyklussen “Tyve blikk på Jesusbarnet”, men det måtte vente til krigens slutt på sin førstefremførelse, med Messiaens elev og senere hustru, Yvonne Loriod, ved klaveret. Det frembrakte en skandale som Paris knapt hadde sett maken til siden urfremørelsen av Stravinskys Vårofferet i 1913. Kombinasjonen av det nye tonespråket med sine erotisk ladede harmonier og rytmer, med det uttalte religiøse innholdet, fikk folk til å steile. Men egentlig gjorde ikke Messiaen annet enn å videreføre de nyvinninger han hadde gjort i fangeleiren.

Tirsdag 24. april, Parkteatret
Dørene åpner kl 19.30, starter 20.00
CC: 120,- /200,- (+ billettavgift)

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev