Yan Pascal Tortelier

Klassikere fra to tradisjoner

Udødelig musikk fra ulike perioder av romantikken står på programmet for Bergen Filharmoniske Orkester torsdag 30. oktober, mens konserten «Thank You For The Music» feirer ABBAs udødelige musikk den 6. november. Under førstnevnte konsert ledes BFO av den franske stjernedirigenten Yan Pascal Tortelier, som nylig har avsluttet en ti års periode som sjefdirigent for BBC Philharmonic Orchestra. Ved ABBA-oppføringen, som har fått undertittelen «The Symphonic Celebration», ledes Bergensorkesteret av dirigent Martin Yates.

Kalender

BACH – HAYDN – BACH

03/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Det bergenske publikum får dessuten anledning til å høre den unge fiolinisten Vadim Gluzman som har gjort seg sterkt bemerket de siste årene, og som nå gjester Bergen for første gang. Konserten åpner med årets 200 års jubilant Hector Berlioz’ fargerike konsertouverture «Le Corsaire» fra 1844. På programmet for øvrig står to av musikkhistoriens mest kjente verker – César Francks karakteristiske symfoni i d-moll fra 1888 og Johannes Brahms’ «sang for fiolin i symfonisk skala», der altså Vadim Gluzman er solist. Stradivari-fiolinen fra 1690 som han spiller på, tilhørte Leopold Auer, en elev av Joseph Joachim, som Brahms’ fiolinkonsert er tilegnet.

BFO kan også oppleves kl 12 førstkommende lørdag på DNS, Store Scene hvor de holder kammerkonsert. Solisten fra torsdagens BFO-konsert, Vadim Gluzman kan høres i kammermusikalsk samspill med blant annet solobratsjist i BFO, Ilze Klava, solocellist i BFO, Agnese Rugevica og pianisten Torleif Torgersen. De spiller verker av Mozart, Kancheli og Ravel.

BFO viser stort spenn når de kort tid etter fremfører Thank You For The Music i samarbeid med West End International. Ensemblet ble etablert i 1995 av kveldens dirigent, Martin Yates, og tilbyr konserter med underholdningsmusikk, operaer og musikaler av det storslåtte slaget, som f.eks. «Jesus Christ Superstar», «The Sound of Music» og «Evita». Ensemblet har tidligere gjestet Bergen med musikalperler fra Londons West End og Broadway.

Selv om ABBA allerede var etablert på pop-himmelen, var det med seieren i Melodi Grand Prix-finalen i Brighton i 1974, der de vant med sangen ”Waterloo”, at grunnlaget for deres eventyrlige popularitet ble lagt. ABBA-feberen raste i hele siste halvdel av 1970-årene og til 1982 da gruppen ble oppløst. Thank You For The Music oppføres femte til syvende november i Grieghallen.

Stillinger

Stipendiat i musikk

Universitetet i Stavanger

Kantor/organist – 100%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor – 50%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor/ organist

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Forskningsbibliotekar

Nasjonalbiblioteket

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev