Henning Kraggerud

Henning Kraggerud blir festspillmusiker i 2004

I går ble det klart at det er Henning Kraggerud som får æren av å fungere som «artist in residence» på neste års festspill i Bergen, som finner sted 19. til 30. Mai. Tidligere festspillmusikere inkluderer Leif Ove Andsnes (1997), Randi Stene (1998), Christian Eggen (1999), Det Norske Kammerorkester (2001) og Anne Sofie von Otter (2003).

Kalender

Lørdagsopera

20/04/2024 Kl. 16:00

Oslo

OperaFest!

20/04/2024 Kl. 19:00

Viken

Operapub på Grønland Boulebar

20/04/2024 Kl. 19:00

Oslo

Henning Kraggerud, født i 1973, med 33 Festspillkonserter bak seg, er etablert som en av Europas fremste solister.

— Henning Kraggerud er en spennende og dyktig musiker, og programmet på Festspillene vil gi innblikk i hans musikalske univers, sier festspilldirektør Bergljót Jónsdóttir.

– Jeg håper og tror at utnevnelsen vil bidra positivt til hans videre karriere og jeg er sikker på at hans deltakelse i Festspillene vil tilføre festspillprogrammet energi, variasjon og dristighet, og gi publikum store opplevelser, forklarer hun.

Henning Kraggerud har opptrådt som solist og kammermusiker på internasjonale festivaler, og gitt kritikerroste konserter over hele verden, blant annet i New York, London og Berlin og med ledende symfoniorkestre og dirigenter i inn- og utland, deriblant Mariss Jansons, St. Petersburg Filharmonien, Royal Scottish National Orchestra, Bournemouth Symphony, Sveriges Radios Symfoni-orkester, Budapest Festival-orkester, Deutsches Symphonie Orchester Berlin og Orchester des Komischen Oper Berlin – overalt med re-engasjement.

Han har vært solist i inn- og utland med alle norske orkestre, og på ledende kammermusikkfestivaler i USA, UK, Australia og i Norden.

Som kammermusiker har han samarbeidet med musikere som blant annet Leif Ove Andsnes, Martha Argerich, Stephen Kovacevich, Lars Anders Tomter og Truls Mørk. Sammen med pianisten Helge Kjekshus har Kraggerud gitt konserter i USA, blant annet i abonnementsseriene til ledende arrangører i San Francisco, Washington D.C., Chicago og i New York.

Kraggeruds innspillinger av Griegs fiolinsonater med Kjekshus og norske fiolinfavoritter er begge blitt internasjonale bestselgere. Han har også spilt i Wigmore Halls «Young Master´s Serie» – overalt med strålende kritikker.

Han er også nylig blitt engasjert til å medvirke med musikk av Ole Bull i en helaftens dokumentarfilm om Bull med regi av Aslak Aarhus. Norsk Filmfond tildelte forrige mandag filmen kr. 4,3 mill i produksjonsstøtte. For øvrig brukte han Ole Bulls berømte ‘Guarneri-fiolin’ til sin innspilling av fiolinkonserter av Sibelius og Sinding, som er planlagt for utgivelse våren 2004.

I tillegg er Kraggerud er også kjent som en glimrende bratsjist, orkesterleder og aktiv komponist. Han er mottaker av den prestisjetunge Grieg Prisen og har i flere år hatt sponsoravtale med Statoil.

Han har en solid musikkfaglig bakgrunn, han har blant annet studert med Camilla Wicks, Emanuel Hurwitz og Stephan Barratt-Due. Barrat-Dues Musikkinstitutt er også stedet hvor han i dag selv underviser.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.