Rolf Gupta

Gupta tiltrer som sjefdirigent

Lørdag dirigerer Rolf Gupta sin første fulle konsert med Kringkastingsorkesteret etter at han ble utnevnt til sjefdirigent i fjor høst. Dirigenten, komponisten og organisten fra Kristiansand blir den femte sjefdirigenten KORK har hatt siden orkesteret sprang ut av Øivind Berghs underholdningsorkester på Bristol i 1946. I høst tar Kringkastingsorkestret med seg både sin nye dirigent og hans orkesterverk «Chiaroscuro» når de reiser på en lengre turné i Kina som innledes med markeringen av 50-årsjubileet for de diplomatiske forbindelsene mellom Norge og Kina.

Kalender

Flagstad – The Opera VERDENSPREMIERE

11/06/2021 Kl. 18:00

Innlandet

Regimentets Datter av Gaetano Donizetti

11/08/2021 Kl. 19.30

Viken

Judith Hill

15/10/2021 Kl. 19:00

Viken

Av Hild Borchgrevink

— For oss har det vært viktig å finne en dirigent som kjenner norsk musikk i tillegg til et bredt repertoar. Vi ønsket også å finne en som har et internasjonalt ståsted og som ønsker å tilføre impulser utenfra, men som samtidig er bevisst hvilken rolle og funksjon KORK har i norsk musikkliv, fortalte orkesterformann Tom Skjellum på vegne av musikerne da Gupta ble ansatt høsten 2003.

— Vi mener at Gupta er den dirigenten som kan utvikle oss sammen med våre lyttere, seere og konsertpublikum gjennom å bryte sjangergrenser og bryte generasjonskløften, sa orkestersjef i KORK , Holger Gulbrandsen, i anledning ansettelsen.

Rolf Gupta er født i 1967 og har allerede rukket å ha en betydelig karriere som dirigent og komponist. Han har to ganger vunnet Ungdommens pianomesterskap og er utdannet kirkemusiker, cembalist, komponist og dirigent. I løpet av de siste ti årene har han dirigert BBC Symphony Orchestra, Berliner Rundfunk Orchester, Finsk Radios Symfoniorkester, Det Russiske Nasjonalorkester og Ensemble InterContemporain, for å nevne noen, i tillegg til alle de norske orkestrene. Han er også kunstnerisk konsulent for Kristiansand internasjonale kirkemusikkfestival, og var kunstnerisk leder for festivalen MAGMA 2002 i Berlin.

Rolf Gupta blir den femte dirigenten i rekken etter grunnleggeren Øivind Bergh, Sverre Bruland, Avi Ostrovsky og Ari Rasilainen.

Konserten i Universitets aula vies til dansk og norsk musikk. Det hele åpner med Carl Nielsens Helios-ouverture som beskriver solens vandring fra morgen til kveld, slik det fortoner seg på en gresk øy. Deretter blir det mer dansk, men nyere, når Per Nørgårds fiolinkonsert ”Helle nacht” spilles med Peter Herresthal som solist. Nørgård er faktisk blant Rolf Guptas lærere i komposisjon, og vil selv være til stede under konserten i Aulaen på lørdag.

Konserten avsluttes med Johan Svendsens symfoni nr. 1 i d-moll op. 4. Johan Svendsen var også aktiv både som en av sin samtids fremste dirigenter og en fremragende komponist.

5. oktober pakker Kringkastingsorkestret og Rolf Gupta instrumenter og reiser til Kina. Orkesteret ble spurt av Utenriksdepartementet om å spille en jubileumskonsert i Beijing for å markere at det er 50 år siden Norge og Kina knyttet diplomatiske vennskapsbånd. Denne konserten innleder en turné i Midtens rike for NRKs orkester. Oppdraget for UD faller sammen med Beijing International Music Festival og Shanghai International Arts Festival, hvor KORK også skal gi konserter.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Stillinger

Videoprodusent

Den Norske Opera & Ballett

Solo SLAGVERK m/pl.til pauker

Arktisk Filharmoni

Prosjektleder

Kulturkollektiv Bodø

Programmedarbeider

Safemuse – Safe Havens for Artists

Hovedinstrumentlærer trompet

Musikk på Majorstuen skole/ Musikkskolen Barratt Due

Hovedinstrumentlærer tuba

Musikk på Majorstuen skole/ Musikkskolen Barratt Due

Samspill/ interpretasjon klaver

Musikk på Majorstuen skole/ Musikkskolen Barratt Due

Leder for strykeorkester aldersgruppen 8-12

Musikk på Majorstuen skole/ Musikkskolen Barratt Due

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev