Sigyn Fossnes

Årets klassisk-utøver 2005: Sigyn Fossnes

Fiolinisten Sigyn Fossnes er kåret til Årets Utøver 2005 av Norsk Komponistforening. Prisen, som er på 10 000 kroner, ble overrakt under NKFs julebord lørdag 3. desember. Sigyn Fossnes betegnes som en virtuos og dedikert samtidsmusiker. Karrieren hennes nådde et av sine høydepunkter i 2005, med utgivelse av solo-CDen «Tightrope Walker» på Aurora Records, og platen ble lansert på en forrykende solo-konsert under Ultimafestivalen, til stående applaus. CDen inneholder musikk av seks norske komponister, og så godt som alle verkene er skrevet spesielt for henne.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Arvid Skancke-Knutsen

Sigyn Fossnes er utdannet fra Norges musikkhøgskole og Guildhall School of Music and Drama i London, hvor hun studerte hos Detlef Hahn. Hun var ansatt i Stavanger symfoniorkester mellom 1994 og -97, men flyttet så til Oslo. Hun har også hatt lengre vikariater i de fleste norske orkestre, og har spilt med både Oslo barokkorkester og Norsk barokkorkester.

Den unge fiolinisten har ellers arbeidet mye med samtidsmusikk i bl.a Oslo Sinfonietta og Ensemble Ernst hvor hun er fast medlem. I 1997 var hun med å danne Ametri strykekvartett, som i 2001 lanserte sin debut-CD på festspillene i Bergen. CDen ble nominert til Spelemannprisen 2002. Hun har også pedagogisk utdanning og dirigerer Barratt Dues Barneorkester. Hun har også undervist på Steinerskolen i Oslo, og på musikklinja ved Foss videregående skole.

Hun har ellers særlig markert seg med et engasjement for samtidsmusikken, og kunne nylig høste mange lovord for sin innsats på platen «Tightrope Walker», der hun delte podiet med pianist Einar Henning Smebye. Her spilte hun inn stykker av norske komponister som Sven Lyder Kahrs, Ole Henrik Moe, Henrik Hellstenius, Jon Øivind Ness, Dag Egil Njaa og Mark Adderly – de fleste av verkene spesielt skrevet for henne

Musikkfaglig Utvalgs leder i Norsk Komponistforening, Jon Øivind Ness, skriver i begrunnelsen for tildelingen:

«Årets utøver har i en årrekke arbeidet målrettet og entusiastisk for norsk og utenlandsk samtidsmusikk. Vedkommende har gjort det som solist og som aktivt medlem i driften av minst to kammerensembler. Som solist har denne musikeren bestilt rundt et titalls verker for instrumentet sitt, og gjennom sin medvirkning i de to kammergruppene ytterligere bidratt til at mellom ti og tjue norske stykker er blitt urfremført. Utøveren har gjennom sin åpne holdning bidratt til at nye spilleteknikker for instrumentet har blitt standardisert, og utbredt også blant kolleger.

Dette langsiktige arbeidet toppet seg først med en debutkonsert i 2002 og senest nå i høstmed en fullsatt konsert under Ultima, med stående applaus fra et svært entusiastisk publikum.

Utøveren har også markert seg som pedagog ved Barratt Dues Musikkinstitutt, og har levert en visstnok strålende hovedoppgave om Giacinto Scelsi. Og det var som solist i nettopp Scelsis fiolinkonsert Anahit at hun ga meg en av de største musikalske opplevelser jeg har hatt. Og da har vel mange skjønt at årets utøver er: Sigyn Fossnes».

En kortfattet innføring i hennes arbeid med nettopp Scelsi, ført i pennen av Sigynn Fossnes selv, kan du lese i [link id=60212 title=»denne»] artikkelen fra Ballade. Vår omtale av platen «Tightrope Walker» finner du på [link id=61159 title=»denne»] siden, der Magnus Andersson blant omtaler Fosssnes som «en sjelden kraft i det norske samtidsmusikkmiljøet», og konkluderer:

«Hennes beherskelse av en hel rekke forskjellige spillemåter som en samtidsmusiker må beherske er imponerende. Dessuten er Fossnes så pass fortrolig med komponistenes klangbilder og dramatiske tenkemåter at hun aldri lar musikken stivne i strukturer, men bærer musikken frem på en verdig måte. Med en så kompetent kammermusiker ved sin side som Einar Henning Smebye er, er denne CDen den perfekte julegaven til den samtidsmusikkinteresserte.»

Du kan også lytte til eksempler fra «Tightrope Walker», med mulighet til å kjøpe og laste ned enkeltspor, på denne siden fra MICs nettbutikk.

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev