Nordheim-funn i NRK-arkiv (Foto: Tilman Hartenstein, NRK)

Arbeidet med Nordheim-funnene skrider framover

For tre uker siden oppdaget NRK-journalist Tilman Hartenstein at NRK satt på elektroniske og instrumentale komposisjoner av Arne Nordheim som kan dateres helt tilbake til 1961. Siden har tankene rundt hvordan disse funnene skal håndteres myldret både innenfor og utenfor de hvite veggene på Marienlyst. Nordheim fyller 75 år neste år, og det ser Hartenstein som en fin anledning til å gi ut et utvalg av de mest interessante funnene.

Kalender

Fagerborgfestspillene 2021 – Brytningstid

23/04/2021 Kl. 18:00

Viken

Judith Hill

15/10/2021 Kl. 19:00

Viken

Scott Henderson trio

18/03/2022 Kl. 19:00

Oslo

Femi Kuti

07/04/2022 Kl. 20:00

Oslo

Av Carl Kristian Johansen

–Jeg har vært i et møte her i NRK med tanke på å få gitt ut en del av det materiale vi har funnet i arkivene. NRK er interessert i å gi det ut i samarbeid med et eksternt plateselskap, men det er fremdeles ikke avgjort, sier Hartenstein.

Rune Kristoffersen i Rune Grammofon har vist interesse for de elektroniske komposisjonene, er det et aktuelt selskap?

–I høyeste grad. Et selskap som Aurora kan også være aktuelt. Men det er naturlig å gi ut både det instrumentale og det elektroniske samtidig. Det kan være aktuelt å splitte opp materialet i den forstand at man gir ut instrumentalmusikken og den elektroniske musikken på hver sine plater, men det ville være en fordel om de for eksempel tilhørte en boks der alt materialet var tilgjengelig samlet.

Hva med de mindre bitene?

–Det kan være aktuelt å legge dem ut til bruk på internett, det er også noe Nordheim kan være med på. Men det er ikke falt noe avgjørelser enda.

Hartensteins Nordheim-oppdagelser spenner fra 1961 helt fram til 1989. Noe av det ”ukjente” materialet er faktisk beskrevet i verklister, som i boka/festskriftet ”Og alt skal synge” som kom ut til Nordheims 60-års dag i 1991. Hvorfor har ikke dette materialet kommet til rette tidligere?

–Det er delvis NRK sin egen feil, samtidig er det rart at heller ingen andre har grepet fatt i det siden dette har vært offentlig informasjon, sier Hartenstein.

Hartenstein sitter også på Nordheim-verket ”Forbindelser. For fem byer, radio og fjernsyn,” som ble bestilt av NRK i forbindelse med bedriftens egen 50-årsdag i 1975. Verket ble framført av 300 personer fordelt på fem byer i Norge. Signalene ble overført til NRK Radiohuset, der signalene ble mikset med Nordheims som dirigent, og deretter sendt ut igjen i eteren. Kall det gjerne Norges første, og kanskje til dags dato største, multimediaprosjekt.

–”Fem byer” ble også overført på TV, men jeg har ikke funnet det enda. Det hadde vært fantastisk å gitt ut alt dette i en stor boks, med en DVD, i anledning at Nordheims fyller 75 år neste år, sier Hartenstein.

Tips, innspill og idèer til hvordan Nordheim-komposisjonene skal forvaltes kan sendes Tilman Hartenstein på denne mailadressen: tilman.hartenstein@nrk.no. Du kan lytte til noe av materialet på http://www.nrk.no/ulyd/

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Rektor

Rana kulturskole

Kantor/ kirkemusiker

Kongsberg kirkelige fellesråd

Arrangementsansvarlige

Nasjonal jazzscene

Dagleg leiar

Storfjord Kulturhus SA

Slagverkpedagog – 20 % fast stilling

Kulturskolen Rakkestad Kommune

Førsteamanuensis II i eufonium

Norges musikkhøgskole (NMH)

Kulturskolerektor

Østre Toten kommune

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev