Diverse Artister: "jazzCD.no"

«jazzCD.no»: Stort eksportfremstøt for norsk jazz

Norsk jazzforum står i disse dager bak et av de største løftene for norsk jazz på lenge. Det dreier seg om en trippel CD med i alt 40 spor fra norske jazzartister, utgitt med støtte fra Utenriksdepartementet, og skreddersydd for utenlandske festivaler og klubber. – I den senere tid har norsk jazz utviklet seg til å bli selve symbolet på nyskaping og kreativ utfoldelse ute i den europeiske jazzverden, sier initiativtager Jan Granlie. – Nå ønsker vi å smi mens jernet er varmt.

Kalender

Legg til arrangement
Se alle

— ECM-artister som Jan Garbarek og Terje Rypdal har uten tvil vært med på å sette den norske jazzscenen på kartet, og fruktene av deres arbeid ser vi nå, i form av den enorme populariteten den norske jazzen har fått. Artister som Bugge Wesseltoft, Sidsel Endresen, Nils Petter Molvær, Eivind Aarset, Silje Nergaard, Jaga Jazzist, Wibutee og mange til blir hentet til en rekke av de ledende jazzfestivalene rundt om. Den nylig avholdte Fertiliser-festivalen i London presenterte en rekke av de såkalt «nye» norske artistene med kjempesuksess som ikke kan tolkes som noe annet enn at noe er på gang.

Det er Jan Granlie i Norsk jazzforum som melder dette, i forbindelse med at de tre tusen eksemplarene av «jazzCD.no – Jazz from Norway» er i ferd med å finne veien til utenlandske festivaler, klubber, agenter og pressefolk. Albumet er et veritabelt smörgasbord av norsk jazz anno 2002, og inneholder bidrag fra såpass forskjellige artister som Magni Wentzel, Sidsel & Bugge, Frode Gjerstad, Tri-Dim, Krøyt og Arve Henriksen.

— Foreløpig har vi ikke fått sendt ut så forferdelig mange eksemplarer, forteller Granlie, som sammen med Therese Clemetsen har stått for det endelige utvalget på de tre CDene. – Men i de markedene vi har tjuvstartet markedsføringen, har responsen vært veldig bra. I tillegg tror jeg at musikerne er veldig fornøyd med initiativet. Dette er vel den største utgivelsen fra Norsk Jazzforums side, siden et stort samarbeid med Den Norske Bokklubben for et par tiår siden.

Granlie forteller at Utenriksdepartementet har vært en positiv og entusiastisk medspiller på prosjektet, og også har lagt inn 70 000 av de i alt 250 000 kronene som prosjektet har kostet.

— Utenriksdepartementet har vært svært positive helt siden vi skisserte grunnkonseptet for dem. Eva Lous ivret for prosjektet, og kom med gode innspill hele veien, bl.a. om artister som UD selv godt kunne tenke seg å ha med. Nå jobber vi med å bygge opp en god adressebase, som vi også vil ha stor nytte av senere. I første omgang er det klubbene og festivalene som vi nå skal henvende oss til. Mange av dem er alt godt i gang med å legge opp programmene sine for 2003.

Granlie, som til daglig også er redaktør av Jazznytt, forteller at det ble en vanskelig oppgave å få med alle artistene man hadde lyst til å presentere, og sier at han gjerne skulle hatt en CD til å gå på.

— På den annen side er dette noe vi håper å kunne gjenta innen ikke altfor fjern fremtid. Vi har nok lagt hovedvekten på mer moderne jazzutøvere, siden det er den musikken som vekker mest interesse ute i Europa om dagen. Det er noe med å smi mens jernet er varmt, samtidig som vi ikke ønsket å spre oss altfor mye rent genremessig. Vi har også lagt vekt på at artistene skal være turnéklare og ha lyst til å jobbe mot utlandet. Et unntak er vel Jøkleba, som egentlig har sagt seg ferdig med Norge, men som kanskje kan begynne å røre litt på seg, hvis det skjer noe i Europa.

Norsk Jazzforum har alt hatt en del henvendelser fra folk som å ønsker å kjøpe den fristende boksen, men regner med at et eventuelt butikksalg vil falle for dyrt. Det er nokså synd, for det er unektelig et imponerende manifest over den hjemlige jazzen som «jazzCD.no» har å by på. Den komplette oversikten over medvirkende artister omfatter Dingobats, Eldbjørg Raknes, Frode Gjerstad/Terje Isungset, Karl Seglem, Urban Connection, Trygve Seim, Jøkleba, Paal Nilssen-Love, Jon Eberson Group, Shining, Tri’O Trang, Sidsel og Bugge, Søyr, Atomic, Arve Henriksen, Food, Supersilent, Kornstad trio, Nils Petter Molvær, Tri Dim, Jaga Jazzist, Close Erase, Krøyt, Wibutee, Eivind Aarset, No Spagetti Edition, Aire & Angels, Big Bambus, Come Shine, Eivin Sannes/Inge Stangvik, John Pål Inderberg, Knut Riisnæs, Nymark Collective, Magni Wentzel Sextett, Petter Wettre trio, Sigurd Ulveseth Quartet, Solveig Slettahjell, Terje Gewelt, Olga Konkova og Karin Krog/Jacob Young, fordelt over godt over tre og en halv time med lidenskapelig og lekende, søkende og sprudlende norsk jazz – til alt overmål pakket inn i et svært så lekkert design av Rune Mortensen, og med en engelskspråklig introduksjon av Roald Helgheim .

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev