BAR (Barth, Aaserud, Roll) (Foto: Roar Vestad)

Estisk Spellemann til Barth/Aaserud/Rull

Komponist og gitarist Frode Barth vant sammen med Per Willy Aaserud (trompet) og Toomas Rull (trommer) Estlands svar på «Spellemannsprisen» i kategorien jazz. De mottok prisen for CDen «Going North».

Kalender

Crashkurs i Symfonisk Lytting

21/09/2020 Kl. 18.00

Vestland

Chansons Internationales

22/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Romantikk og Revolusjon

22/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Romantikk og Revolusjon

22/09/2020 Kl. 21:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Barth/Aaserud/Rull [BAR] er en norsk/estisk trio som har spilt sammen siden 2001. [BAR] debuterte med CDen “Rull’s Choice” (MTG MUSIC/Musikkoperatørene) i 2002. Utgivelsen ble svært godt mottatt og fikk en nominasjon i Estlands «Spellemannpris» samme år. Nå har trioen altså fått prisen for platen ”Going North”. Ingen norske musikere har tidligere fått denne prisen.

Den estiske trommeslageren Toomas Rull, regnes som en meget interessant trommeslager i moderne europeisk musikk. Rull tok initiativet til å etablere dette bandet etter å ha blitt introdusert for den norske gitaristen og komponisten Frode Barth og hans ”lydunivers”.

De var begge engasjert av Hedvig Hanson, Estlands mestselgende jazzsanger på April Jazz, Finland 2000. Dette vellykkede musikalske møtet inspirerte Rull til å danne et band med et mer nordisk preg. Barth kontaktet tidligere samarbeidspartner, trompetisten Per Willy Aaserud, som viste seg å være nettopp det Rull var på leting etter. Barth og Aaserud har tidligere turnert og medvirket på CD-utgivelser sammen.

”Going North” kan defineres som ny improvisert og melodisk musikk i en cool, nordisk jazztradisjon. Gjesteartister; Mats Eilertsen, kontrabass, Mihkel Mälgand, kontrabass og
Jürmo Eespere, Fender Rhodes Piano.

Frode Barth
Barth virker som gitarist, komponist, pedagog og produsent. Han er utdannet fra konservatorieavdelingen ved Barratt-Dues Musikkinstitutt og Institutt for Musikk og Teater (UiO). Videreutdanning i London med gitarist/komponist John W. Duarte, studier med gitarist/komponist Leo Brouwer i Havanna og studier med bassist/komponist Reggie Workman i New York.

Barth er kjent som en karakteristisk gitarist som spiller akustisk og elektriske gitarer. Hans musikk og spillestil har nordisk identitet. Barth har jobbet og spilt med bl.a. Oscar Peterson, Reggie Workman, Arthur Maia, Robertinho Silva, Toninho Horta, Harald Johnsen, Terje Venaas og Trygve Seim. Mer enn noen annen er det allikevel møtet med Chet Baker og hans poetiske samspill som har gjort størst inntrykk og vært en veiviser. Barth har utgitt og medvirket på en rekke CD utgivelser, gjestet festivaler i inn- og utland og deltatt på TV og radio program. Samtidig er han en aktiv komponist med en produksjon på ca. 400 verk innen flere genre som scene musikk, seriøs musikk, jazz, pop/rock og filmmusikk. Barth har solistiske oppgaver internasjonalt og har mottatt en rekke bestillingsverk. Han mottok Statens arbeidsstipend som musiker i 1999.

Per Willy Aaserud
Aaserud har markert seg som en lyrisk og kreativ trompetist. Ofte involvert i jazz-improvisatoriske sammenhenger, men også i kommersielle sammenhenger som pop og ambient. I 1991 flyttet han til Oslo og har siden livnært seg som musiker. Silje Nergaard, D’Sound, Mari Boine, Jim Stärk, Gisle Børge Styve, Niko Valkeapää og Bjørn Klakegg er noen få av de han har jobbet med. Aaserud har medvirket på mer en 70 CD-innspillinger, samt konserter i inn og utland, fjernsyn og radio. Samarbeid med Niko Valkeapää og Lars Bremnes resulterte i Spellemannpris.

Toomas Rull
Rull er en høyt respektert trommeslager og perkusjonist som har spilt over store deler av verden. Han er født i Rapla, Estland og begynte sin musikalske utdannelse da han var åtte år gammel. Rull har studert pop- og jazz-perkusjon med Andrus Vaht ved Georg Ots Music School i Tallinn 1981-85, samt med Ed Thingpen i Ungarn. Fra 1985-92 jobbet han i Estiske Filharmonien. Toomas Rull er i dag også en anerkjent komponist og arrangør. Siden 1995 har han arbeidet som freelance-musiker og er med i flere aktuelle band, bl.a. Ultima Thule og Tullilum. Rull er fast engasjert som musiker i Estlands Statsfjernsyn, har medvirket på en lang rekke CD utgivelser og har siden 2003 undervist ved Georg Ots Music School.

Stillinger

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Kantor

Ulstein kyrkjelege fellesråd

Direktør kultur og folkehelse

Trøndelag fylkeskommune

Seksjonssjef Den kulturelle skolesekken

Innlandet fylkeskommune Kultur

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev